Stockholmarna ser dystert på ekonomin

Det är beckmörkt, säger stockholmarna. Högre räntor, ökade el- och bensinpriser samt stigande livsmedelspriser gör att huvudstadens invånare är extremt dystra när det utvärderar sin privatekonomi. Och hushållens pessimism har bidragit till ett markant sämre stämningsläge även i näringslivet, vilket framgår i Stockholms Handelskammares senaste Stockholmsbarometer.

Annons

Under det tredje kvartalet sjönk Stockholmshushållens konfidensindikator med närmare 14 enheter till en ny rekordlåg nivå på 55, där 100 anger ett normalläge. Det är den lägsta noteringen någonsin sedan mätningarna började 2003.

–Det finns faktiskt ingen ljusglimt i vår mätning och allt pekar i princip nedåt. Att hushållen är så svartsynta är problematiskt eftersom det innebär lägre konsumtion, vilket i sin tur slår mot företagens omsättning och därefter på Stockholms arbetsmarknad. När hushållen sparar snurrar de ekonomiska hjulen långsammare och det ger i förlängningen ökad arbetslöshet och fler konkurser, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Graf: Stockholms Handelskammare.

Stämningsläget hos företagen är också dåligt, även om det är väsentligt bättre än hos hushållen. Trenden är dock tydligt negativ. Näringslivets konfidensindikator sjönk under det tredje kvartalet med 12 enheter till ett värde på 88, där 100 anger ett normalläge.

Samtliga branscher uppger att det ekonomiska läget försämrats, men bland dysterkvistarna utmärker sig sällanköpshandeln med ett konfidensindikatorvärde på 75, samt hotell och restaurang som backade med 20 enheter till 87.

–Vi har en bred nedgång i näringslivet och många företag tampas med ökade kostnader och sämre försäljningssiffror. Ingen går oberörd genom en recession, men krisen slår olika hårt mot olika branscher. När folk måste prioritera det nödvändigaste är det nya kapitalvaror, utekvällar, nöjen och resor som får stryka på foten först, vilket syns i sällanköpshandeln samt hos hotell- och restaurangföretagen, säger Stefan Westerberg.

Även byggsektorn vittnar om dystra framtidsutsikter. Det är nu 83 procentenheter fler byggföretag som bedömer att utsikterna för byggmarknaden kommer att försämras på ett års sikt jämfört med de som tror på bättre tider, vilket är en historisk bottennotering.

–Byggbolagen sitter i en rävsax där räntor, leveransproblem och inflation driver upp drifts- och byggkostnader samtidigt som kunderna tappat köpkraft och slutat köpa nyproduktion på ritning. Bostadsbyggandet förväntas minska markant och det kommer få stora konsekvenser under mycket lång tid, vilket förvärrar bostadsbristen i Stockholm. Det är viktigt att politiken snabbt levererar reformer för ett ökat bostadsbyggande för att minska krisens effekter. Det kan handla om allt ifrån förenklade planprocesser, stötta hushåll som ska in på bostadsmarknaden samt reformer som ökar tillgången till byggbar mark, säger Stefan Westerberg.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

Tillbaka till förstasidan