Ekonomipristagarnas teorier tillämpas på KTH

Årets ekonomipris till Alfred Nobels minne går till Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond och Phillip H. Dybvig för deras forskning om banker och finanskriser. Deras teorier ligger till grund för mycket av den forskning som bedrivs vid Sustainable Finance Lab på KTH.

Annons
Kent Eriksson, professor vid institutionen för fastigheter och byggande på KTH och föreståndare för Sustainable Finance Lab. Foto: Fredrik Persson
Visa faktaruta

– På Sustainable Finance Lab studerar vi hur banker kan förhindra att negativa effekter på finansmarknaden, som finanskriser och bankkriser, uppstår. Vi tittar på hur banker ska kunna bidra till en stabil samhällsutveckling, säger Kent Eriksson, professor vid institutionen för fastigheter och byggande på KTH.

Han är föreståndare för Sustainable Finance Lab. Ett konsortium som leds av KTH, där forskare från sex universitet och forskningsinstitut ska skapa ett internationellt ledande kompetenscentrum för hållbara finansmarknader.

Kent Eriksson konstaterar att många av de regleringar som gjorts i banksystemet sedan finanskrisen 2008 – 2010 bygger på forskningsrönen från de tre mottagarna av årets ekonomipris till Alfred Nobels minne. Regleringar som gjort bankerna bättre förberedda på finanskriser.

Ett exempel Kent Eriksson nämner är Basel-regelverket, det internationella regelverk som syftar till att stärka regleringar, tillsyn och riskhantering inom banksektorn som världens riksbanker har enats om. Baselregelverket är omfattande och styr hur mycket reserver en bank måste ha i kapital för att få låna ut pengar.

– Så en konsekvens av de här pristagarnas forskning är just de här regelverken vi ser, som bestämmer vilka

säkerheter som måste finnas i bankerna. Om de till exempel ska låna ut 1000 kronor så måste de ha minst 80 kronor i sparat kapital, säger Kent Eriksson.

Ett fenomen som de tre ekonomipristagarna har studerat är bankrusningar. En bankrusning innebär att mängder av sparare, som inte längre litar på banken, skyndar sig samtidigt till banken för att ta ut sina pengar, vilket leder till pengarna tar slut och banken kollapsar.

– Senaste gången något sådant hände var på Cypern 2013 och Sara Jonsson, tidigare kollega till mig på Centrum för bank och finans på KTH, och jag studerade vad det var som hände, säger Kent Eriksson.

Den gången beviljade Europeiska centralbanken ett nödlån till de cypriotiska bankerna och EU gick in med ett räddningspaket på 10 miljarder Euro på villkor att Cypern gick in med 7 miljarder Euro. Något som visar vilken samhällsviktig betydelse bankerna har i det finansiella systemet och vilket också är en förklaring till varför Bernanke, Diamond och Dybvig får årets ekonomipris, konstaterar Kent Eriksson.

– Bankerna fyller en väldigt viktig funktion i samhället som en mellanhand mellan de som sparar och de som lånar ut, säger han.

Fler Nyheter från förstasidan

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Folksam slår till med köp nära Stureplan

Ny affär i city. Köparen öppen för fler förvärv.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

SLP köper från Nyfosa

Två börsbolag gör affär med varandra.

Infrahubs säljer 20.000 kvm nytt till Blackrock

Parterna har hittat varandra i ännu en transaktion.

Besqab varslar 25

”Det är ett tråkigt besked att ge men ett viktigt steg”.

Kedja med 12 restauranger i konkurs

Rekonstruktionen lyckades inte för kedjan som bland annat har restaurang i MoS. FV berättar om drabbade fastighetsägare.

Starkt första kvartal för Veidekke

Men fortsatt trög marknad i Sverige. FV-intervju med vd och CFO.

Huggsexa: Säljer för 400 mkr

Avyttrar i hetaste läget. Dock 20 procent ner på priset på tre år.

Fastpartner hyr ut hotell

Skriver avtal med First Hotels.

Taube dumpar aktier i OP

Kursen nere i rekordlåga 8 öre. Ny största ägare.

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Tillbaka till förstasidan