Nordea: ”Skruvarna dras åt”

Energikrisen sätter euroområdet i chock samtidigt som centralbankerna höjer räntan i snabb takt för att dämpa skyhög inflation. Hushåll och företag kastas ut på en ny spelplan med väsentligt ändrade förutsättningar. Skruvarna dras åt alltmer. Det konstaterar Nordea i en ny konjunturrapport.

Annons

Konjunkturen viker på bred front när kostnaderna stiger och de finansiella förhållandena stramas åt. Svensk BNP faller med 0,5 procent nästa år och BNP-tillväxten stannar på svaga 1,0 procent 2024, säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom.

Hushållen spelar en nyckelroll i inhemsk efterfrågan och sätts på prov då i stort sett allt blir dyrare samtidigt som räntan höjs snabbt. En stark arbetsmarknad i utgångsläget agerar krockkudde, men arbetslösheten bottnar nu och stiger med drygt en procentenhet under nästa år.

‑ Sammantaget pressas hushållen från i stort alla håll. Reallönerna faller i den snabbaste takten på minst 30 år samtidigt som bostadsmarknaden gungar. Hushållen blir försiktigare och den privata konsumtionen krymper nästa år, säger Annika Winsth.

Riksbanken höjer styrräntan snabbt under hösten till 2,25 procent och fortsätter upp till 2,50 procent i början av nästa år. Det är en mycket kraftig åtstramning på kort tid. Trots räntehöjningar förblir kronan svag.

‑ Osäkerheterna är många och svåra att förutse, både globalt och i den inhemska ekonomin. Dessvärre bidrar energikris, skyhög inflation och snabbt stigande räntor till att riskerna för en sämre utveckling överväger, säger Annika Winsth.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

Tillbaka till förstasidan