Platzer i affär för 1,9 miljarder

Platzer har träffat avtal med det kommunägda fastighetsbolaget Higab om att förvärva tre fastigheter på Medicinareberget omfattande 52.800 kvm till ett underliggande fastighetsvärde om 1.875 mkr.

 

Annons

De fastigheter man förvärvar innebär ett nytt geografiskt område för Platzer, granne med Sveriges största sjukhus Sahlgrenska Universitetssjukhuset.  Fastigheterna har hyresgäster inom Life Science-segmentet.

De tre fastigheterna är Änggården 718:1 (Odontologen), Änggården 718:141 (Hälsovetarbacken) och Änggården 36:1 (Biotech Center) förvärvas via bolagstransaktioner. Odontologen tillträds den 30 juni och övriga två preliminärt 30 september.

Fastigheterna omfattar totalt 52.800 kvm och affären grundar sig på ett underliggande fastighetsvärde om 1.875 miljoner kronor.

Pangea har varit rådgivare till Higab.

– Jag är otroligt glad att vi har gjort den här fastighetsaffären, som är den näst största i Platzers historia. Vi förvärvar ett rejält bestånd i ett område i Göteborg med en fantastisk framtidspotential inom segmentet Life Science, säger P-G Persson, vd på Platzer.

Det var tidigare i år som kommunfullmäktige godkände en samlad försäljning av de tre fastigheterna, vilket är en del i ärendet att renodla stadens bestånd.

Den första fastigheten är Odontologen, där byggnaden omfattar 31.100 kvm och här finns Folktandvården Västra Götaland och Odontologiska fakulteten vid Göteborgs universitet med en ledande position inom både forskning och utbildning.

Biotech Center är  en tekniskt avancerad anläggning med 9.500 kvm på nio våningar, som invigdes 2004. Byggnaden är helt anpassad efter bioteknikföretagens speciella behov genom till exempel specialkonstruerade ventilations- och övriga tekniksystem.

Den tredje fastigheten är Hälsovetarbacken, byggd för över ett sekel sedan –1909 – med 12.200 kvm. Här finns Göteborgs universitet med utbildningsverksamhet inom vårdvetenskap och hälsa.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan