NK-varuhuset på Östra Hamngatan 42 i Göteborg. NK i Göteborg slog upp portarna 1971. Bild: Hufvudstaden.

Fyra kontor vidare i uppdraget där NK-kvarteret utvecklas

Under hösten bjöd Hufvudstaden, i samarbete med Göteborg stad och Sveriges Arkitekter, in till prekvalificering inför parallella uppdrag för utveckling av NK-kvarteret i Göteborg. Nu står det klart vilka fyra kontor som går vidare.

Annons

Våren 2015 avslöjade Fastighetsvärlden Hufvudstadens planer för NK-huset i Göteborg, läs mer här. Nu har projektplanerna kommit betydligt längre och bolaget är på väg att välja arkitektförslag.

Av 35 inskickade bidrag har fyra kontor, i hård internationell konkurrens, valts ut – det handlar om General Architecture, Cobe, Ahrbom & Partner – och Liljewall.

Liljewall, skriver i ett pressmeddelande, att de under våren kommer arbeta med att ta fram ett förslag för utveckling av varuhuset men även att utreda och gestalta en om- och tillbyggnad om max 10.000 kvm.

– Våra hjärtan klappar för Göteborg liksom för NK som mötesplats och symbolbärare i stadens berättelse. Tillsammans vill vi forma ett modigt nytt NK-kvarter där stadsrum, gångstråk och kommersiella lokaler berikar varandra, skapar samhörighet och stärker Göteborgs identitet, säger Markus Bergerheim, teamledare och arkitekturstrateg på Liljewall, i en kommentar.

NK-kvarteret ligger i Göteborgs absoluta citykärna både historiskt och kommersiellt. Området är klassat som riksintresse med stora antikvariska värden och varuhuset NK är dessutom Göteborgs äldsta.

Kvarteret är komplext till sin utformning. Sex byggnader med olika förutsättningar rymmer tillsammans varuhuset NK och kontorslokaler. Här handlar det om att ta ett helhetsgrepp på hela kvarteret.

Liljewalls vision är att ta NK in i framtiden och återupprätta dess forna glans och särpräglade uttryck.

– Vi vill återskapa den förtrollade plats som NK en gång stod för, en plats som var banbrytande och unik bland varuhus. Att beakta detta, förstå platsens infrastruktur och ta det historiska in i framtiden, tror vi är ett hållbart och långsiktigt perspektiv, säger Laura F Stål, arkitekt och marknadsområdesansvarig för kommersiella fastigheter på Liljewall.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

Tillbaka till förstasidan