Hufvudstaden vill bygga ut NK-huset i Göteborg

Vill utöka både handels- och kontorsytorna – ”Fredsstan”. Ivo Stopner, VD vid Hufvudstaden, berättar för Fastighetsvärlden att bolaget vill bygga på fastigheten Inom Vallgraven 10:9 i Göteborg, känd som NK-huset, med några våningar. Fastigheten innehåller idag 16.500 kvm lokaler, varav 9.700 kvm butiksyta och 5.200 kvm kontorslokaler.

– Jag skulle gärna utöka handelsytorna med 5.000 kvm genom handel i fler våningar. Då skulle vi även få ytor för att skapa ett bra restaurangutbud i fastigheten. I de påbyggda våningarna skulle det bli kontor, säger Ivo Stopner.

Hufvudstaden har för några år sedan byggt på en av sina fastigheter i Nordstan i Göteborg med mer kontorslokaler (för Vinge) och har precis gått igång med modernisering av butiksytor i samma affärsområde.

Sedan några år pågår det även ett omfattande planarbete för att kunna bygga på Kv Härbärget, mittemot Nordstan, med ett antal våningar och en ännu inte färdigställd lokalyta. Enligt obekräftade uppgift till Fastighetsvärlden kan det röra sig om en bit över 10.000 kvm lokaler, både butiker och kontor. För Kv Härbärget pågår ett detaljplanearbete. Hufvudsaten ska inom kort gå igång med grundförstärkning för att vara redo när klartecken kommer. Fastighetsvärlden har tidigare skrivit kortfattat om det projektet, läs mer här.

Hufvudstaden har internt börjat kalla området runt Fredsgatan i Göteborg för ”Fredsstan”, men ännu inte bestämt om man ska lansera det namnet. (I Stockholm har bolaget lyckats etablera namnet Bibliotekstan runt Biblioteksgatan).

– Det har inte hänt så mycket i de delarna av Göteborg sedan 1970-talet. Nu är det mycket på gång. Vi samarbetar med Vasakronan och Göteborgs stad för att se vad som är möjligt att göra i området och vad som skulle kunna bli klart till stadens 400-årsjubileum, 2021. Det finns för tillfället en stark kraft i Göteborg för att saker ska ske, säger Ivo Stopner.

Han konstaterar vidare att det kan vara dags för några av de internationella varumärken som Hufvudstaden framgångsrikt lockat till Stockholm att även etablera sig i Göteborg.

– Nu är det dags för oss att jobba vidare efter att tidigare satsat på innehållet i NK i Stockholm och därefter i Bibliotekstan. Vi tror starkt på Göteborg och handeln där, säger Stopner och tillägger att man även ska göra en satsning på butikslokalerna på bolagets fastigheter längs Kungsgatan i Stockholm.

På projektsidan i Stockholm har det 100-årsjubilerande bolaget långt gångna för fastigheten Skären 9 (där Vinge är hyresgäst) vid Norrmalmstorg där man ska bygga på två våningar med totalt 3000 kvm. Dessutom hoppas bolaget sedan länge på att få bygga på några våningar på fastigheten Orgelpipan 7 på Klarabergsgatan, nära Centralstationen, och även på skyddsklassade Parkaden vid NK. De två sista projekten har dock en bit kvar för att förverkligas.

Hufvudstaden har en stark ekonomisk bad för att kunna genomföra flera projekt samtidigt om det skulle bli aktuellt. Bolaget är, vilket har kommunicerats tidigare, redo att höja belåningsgraden från dagens låga 19 procent till 30–35 procent. Även den nivån är riktigt låg jämfört med andra noterade fastighetsbolag.

– Vi följer även transaktionsmarknaden för möjliga förvärv i såväl Stockholm CBD som i centrala Göteborg. Vi har granskat flera fastigheter och även lagt bud den senaste tiden, säger Ivo Stopner till Fastighetsvärlden och berättar att inte minst Västra city i Stockholm är intressant som ett komplement till bolagets starka position i Östra city (Gyllene Triangeln).

Hufvudstaden publicerade under torsdagen ett start ekonomiskt resultat för 2014. Läs mer här.

Fastighetsvärlden Idag 2015-02-13

NK-varuhuset på Östra Hamngatan 42 i Göteborg. NK i Göteborg slog upp portarna 1971. Bild: Hufvudstaden.
NK-varuhuset på Östra Hamngatan 42 i Göteborg. NK i Göteborg slog upp portarna 1971. Bild: Hufvudstaden.
NK-huset marketrat i brunt och Kv Härbärget i blått. På andra sidan kanalen ligger Nordstaden, där Hufvudstaden äger flera av fastigheterna som utkör köpcentrat. Karta: Hufvudstaden.
NK-huset marketrat i brunt och Kv Härbärget i blått. Båda kvarteren ägs helt av Hufvudstaden. På andra sidan kanalen ligger Nordstan, där Hufvudstaden äger flera av fastigheterna som utgör köpcentret. Karta: Hufvudstaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu först bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Wihlborgs miljardköper igen

Bolaget gör ytterligare en stor affär och stärker sin ställning som etta. En stor hyresgäst kan dock flytta.

Platzer delsäljer höghus

Priset motsvarar 46.800 kr/kvm. Tecknar även ett hyresavtal om drygt 5.000 kvm.

Humlegården hyr ut 1.700 kvm till Navigio på Blasieholmen

Hyr tre våningsplan i kontorshuset i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan