Nyfosa köper för 8 miljarder – SBB säljer för 11 miljarder

SBB säljer fastigheter för 11 miljarder kronor ur SBB/Hemfosa-beståndet. Nyfosa står som köpare för 8 miljarder. En annan köpare är ännu hemlig. Priset är 15 procent över senaste värdering.

Annons

Fastighetsvärlden har tidigare berätta att det sannolikt kommer försäljningar från SBB efter att köpet av Hemfosa gått igenom. Nu bekräftas det – och SBB agerar alltså snabbt.

SBB deltar för närvarande i förhandlingar avseende försäljningar av ett flertal fastigheter och fastighetsportföljer till ett sammanlagt värde om cirka 11 miljarder kronor.

– SBB, med ett fastighetsvärde på över 70 miljarder kronor, har attraktiva tillgångar vilket dessa försäljningar tydligt visar. Genom försäljningarna kommer vi att ha förberett SBB för en BBB+ rating. Vi är väldigt nöjda med affären, säger Lars Thagesson, vice vd och COO vid SBB till Fastighetsvärlden.

Avsiktsförklaringar har ingåtts i två fall, varav en försäljning motsvarar en väsentlig del av det totala värdet om cirka 11 miljarder kronor.

Det är Nyfosa, med Jens Engwall i spetsen, som köper för 8 miljarder kronor. Därmed tar han åter kontroll över ett flertal fastigheter som ingått i Hemfosa, där han tidigare var vd och storägare (Hemfosa delades för några år sedan i bolagen Nyfosa, med fokus på mer opportunistiska affärer, och Hemfosa som tog hand om i första hand samhällsfastigheter.

Exakt vilka fastigheter som ingår i affären är ännu inte helt spikat, så Fastighetsvärlden ber att få återkomma med mer information senare. Men enligt uppgift till Fastighetsvärlden handlar det om stor del av de fastigheter som Hemfosa äger och som kategoriseras som kontor eller övrigt. Alla fastigheter som Nyfosa köper från SBB finns i Sverige, så alltså ingen utlandsmarknad för Nyfosa.

Nyfosa når genom affären, och det tidigare storköpet av Randviken, ett bestånd värt 32–33 miljarder kronor.

– Det är en bra affär för oss, bra kassaflöden och bra fastigheter. De stora aktieägarna förväntar sig detta. Jag har känt en press på att vi ska växa, säger Jens Engwall, vd, grundare och även storägare vid Nyfosa, till Fastighetsvärlden.

Engwall konstaterar att han känner både Lars Thagesson och Ilija Batljan väl sedan tidigare.

– Vi har haft en kontakt om detta en tid, men det blev mer skarpt när det visade sig att SBB skulle nå 90 procent i Hemfosa och att affären skulle gå igenom, berättar Engwall för Fastighetsvärlden.

Dessutom äger Nyfosa hälften av Söderport (tillsammans med Sagax) för 8 miljarder kronor.

De fastigheter som skulle kunna vara aktuella för Nyfosa, enligt Fastighetsvärldens obekräftade uppgifter, kan sannolikt finnas Göteborg, Borås, Falun, Sundsvall, Luleå, Arboga, Umeå och Västerås. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ingår dock inte den stora fastigheten i Haninge (”Najaden”, Söderbymalm 3:462) i affären.

Fastighetsvärlden kan även konstatera att flerparten av de fastigheter som ingår i affären är mycket välbekanta för både Jens Engwall och Lars Thagesson. Flera ingick i Kungsleden när duon jobbade tillsammans där (flera såldes till Keops och köptes senare åter) och därefter har de hamnat hos Hemfosa (där duon även länge jobbade ihop) – och nu hamnar alltså beståndet åter hos Engwall och Nyfosa.

De fastigheterna som säljs, i SBB:s båda affärer, har ett stort inslag av kontor. Försäljningarna förväntas ske på en nivå som överstiger senaste värdering med 15 procent. Enligt gällande tidplaner är avsikten att ingå bindande avtal om förvärven under mars 2020.

15 procent motsvarar den premie som SBB förvärvat Hemfosa för. SBB betalade 46,3 miljarder kronor för Hemfosa som vid tidpunkten hade fastigheter värderade till 40 miljarder kronor.

Likviden från försäljningarna kommer att användas för att återbetala banklån. SBB offentliggör avsikten att genomföra de aktuella försäljningarna med anledning av att avsiktsförklaringar omfattande totalt drygt 10 mdkr har ingåtts per dagens datum.

Vem som är köpare av resterande fastigheter för cirka 3 miljarder kronor är ännu hemligt. Där är det dock mer tydligt vilka fastigheter som ingår i den affären, enligt uppgift till Fastighetsvärlden.

Att aktörer som gjort jättestora köp snabbt säljer av bestånd är nästan mer regel än undantag. Till exempel sålde AP Fastigheter snabbt vidare fastigheter till Niam för cirka 8 miljarder kronor efter att bolaget förvärvat Vasakronan för 41 miljarder kronor. Castellum gjorde ett flertal försäljningar efter att Norrporten förvärvats för 26 miljarder kronor, då var Diös köpare vid flera av försäljningarna.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedja med 14 restauranger i konkurs

Rekonstruktionen lyckades inte för kedjan som bland annat har restaurang i MoS.

Starkt första kvartal för Veidekke

Men fortsatt trög marknad i Sverige. FV-intervju med vd och CFO.

Huggsexa: Säljer för 400 mkr

Avyttrar i hetaste läget. Dock 20 procent ner på priset på tre år.

Fastpartner hyr ut hotell

Skriver avtal med First Hotels.

Taube dumpar aktier i OP

Kursen nere i rekordlåga 8 öre. Ny största ägare.

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Förvärvar byggrätter för 247 bostäder

Ska bygga hyresbostäder i norra Stockholm.

Castellum hyr ut 6.900 kvm kontor – bantning

Nytt kontrakt med prestigehyresgäst.

Vill bygga ut hotell i Stockholm

FV berättar om bolagets projektplaner.

Stark aktör förvärvar söder om Stockholm

Fortsätter att söka efter nya förvärvsmöjligheter.

Nyinköpt fastighet delvis förstörd av brand

Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand. Se bilder av förödelsen.

Ingka vill bygga ut nytt köpcentrum – för 800 mkr

Ett år efter nya varuhuset ska Ingka Centres nu inleda nästa etapp i Kållered.

Taube köper storpost i OP – aktien föll efter uppgång

Går från 0 till 16,9 procent i bolaget. Per Taube kommenterar för FV. Aktiekursen stack först uppåt för att sedan nå en ny bottennivå.

Tillbaka till förstasidan