Skandias och Folksams projektplan vid Odenplan

Folksam och Skandia smider sedan länge planer för att lyfta sina fastigheter vid Odenplan. Området har snabbt blivit mer attraktivt genom pendeltågets nya dragning och på sikt kommer även Roslagsbanan ansluta där. Nu är det klart att Läkarhusets verksamheter ska flytta ut från Skandias del.

Annons

Magasinet Fastighetsvärlden har tidigare berätta om Folksam Fastigheters och Skandia Fastigheters projektplan för stora Läkarhuset vid Odenplan – som bolaget äger olika delar av.

Nu berättar Stockholmdirekt att saker är på gång. Praktikertjänst, som är stor hyresgäst i höghuset, skriver i ett mejl till lokaltidningen att man ska flytta inom två till fyra år, oklart var – och att det är ”inte är sannolikt att man kommer tillbaka”. Praktikertjänst har idag 14 mottagningar i Läkarhuset.

De båda fastighetsägarna har gjort en gemensam ansökan om planbesked till Stockholms stad. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det Stockholm stads önskemål att de båda fastighetsbolagen driver processen tillsammans.

Folksam Fastigheter äger fastigheten Spelbomskan 12 som innehåller 15.o00 kvm kontors- och butiklokaler (plus ganska stora ytor för garage). Skandia Fastigheter äger Spelbomskan 9 (höghusdelen) som innehåller 9.100 kvm lokaler.

Folksam utreda om man kan göra en på- och utbyggnad för att skapa nya bostäder och kontor. Bolaget har dock relativt nyligen gjort stora renoveringar i sin fastighet och skapat moderna lokaler med topphyror som följd.

I ansökan till staden står det att befintligt utbud av handel och service kan kompletteras med till exempel en ny saluhall. Skandia ser möjligheter till ett nytt innehåll i samband med att Praktikertjänst/Läkarhuset flyttar:

– Vi har ett hus som är i behov av upprustning och som behöver moderniseras. Nu vill vi pröva hur man skulle kunna utveckla den här delen av Odenplan till något nytt och fräscht, både i gestaltning och innehåll. Vi ser en oslipad diamant här, säger Markus Pfister, fastighetschef på Skandia fastigheter till Stockholmdirekt.

Spelbomskan, Stockholm. Bild: Skandia Fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan