Uppsalas stora försäljning – blir fyra paket

Kommunstyrelsen i Uppsala har godkänt försäljningen av fyra fastighetspaket. Fastigheterna har grupperats i de fyra ”paketen” Industripaketet, Storvreta centrum, Cykelfabriken och Samhällsfastigheten. FV kan även berätta att ytterligare tre större försäljningar väntar senare.

Annons

Fastighetsvärlden berättade i april 2019 att Uppsala kommun planera för fastighetsförsäljningar för över 5,3 miljarder kronor, läs mer här. Kommunen och säljrådgivare EY har under tidig höst även rådfrågat investerarmarknaden huruvida det finns några speciella önskemål om exempelvis paketeringar eller styckeförsäljningar.

Nu presenterar Uppsala kommun hur processen kommer att se ut.

För kommunen är det viktigt att Storvreta centrum säljs till ett marknadsmässigt pris och till en aktör med rätt ambitioner för att skapa goda förutsättningar för en sammanhållen utveckling av centrumet, konstaterar Uppsala kommun i ett pressmeddelande.

Fastigheterna där har en sammanlagt uthyrbar yta på drygt 4.200 km och en av fastigheterna är oexploaterad och utgör en byggrätt.

– Allt fler kommuner runt om i landet ser över sina fastighetsbestånd. I vårt fall kan en försäljning tillföra resurser, erfarenhet och utvecklingskraft som möjliggör utveckling av Storvreta centrum. För mig är det tydligt att kommunen inte behöver äga en fastighet för att kunna påverka hur en stad ska utvecklas, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Industripaketet består av fem industri- och kontorsfastigheter i Boländerna, två kontors-, industri- och lagerfastigheter i Librobäck och en fastighet med lager, produktion och lättare industri i Vaksala-Eke. Alla fastigheter har nära anknytning till centrala Uppsala. Industripaketet innehåller en attraktiv mix mellan utvecklingsfastigheter och fastigheter med ett befintligt kassaflöde. Sammanlagt består paketet av c:a 49.000 kvm uthyrbar lokalyta och stor utvecklingspotential i byggrätter.

Kontorskvarteret Cykelfabriken och Samhällsfastigheten har bedömts vara mest fördelaktiga att säljas enskilt.

Cykelfabriken är en attraktiv kontorsfastighet på drygt 19 400 kvm uthyrbar yta med ytterligare c:a 4.000 kvm under utveckling fördelat på fyra byggnader i centrala Uppsala. Till detta kommer även två byggrätter på sammanlagt cirka 3.800 kvm uthyrbar yta.

Samhällsfastigheten är belägen strax norr om Uppsalas stadskärna. Fastigheten är på cirka 2 000 kvm och har Uppsala kommun som enskild hyresgäst med en uthyrningsgrad på 100 procent.

Den formella försäljningsprocessen bedöms starta den 29 oktober och budprocessen kommer pågå under november till januari. De genomförda försäljningarna bedöms vara klara under första halvåret av 2020.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

Tillbaka till förstasidan