Samhällsfastigheter

Uppsala kommun vill sälja fastigheter för över 5,3 miljarder

Uppsala kommun planerar för omfattande fastighetsförsäljningar för att möta de investeringsbehov som väntar i kommunen. Delar av kommunkoncernens fastigheter ska säljas till ett beräknat värde som kommunen bedömer till totalt 5,3 miljarder kronor.

– När Uppsala växer ska vi ta ansvar för både ekonomin och den sociala utvecklingen. Nu ser vi en möjlighet att få in fler aktörer med mer erfarenhet, kunskap och resurser för att både drifta och utveckla våra fastigheter. Det kommer behövas när vi utvecklar Gottsunda och hela södra Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

De fastigheter som planeras gå till försäljning ägs inom Uppsala kommunkoncern genom Uppsala kommuns Fastighets AB (UKFAB), Uppsala kommuns Industrihus AB (IHUS) och Uppsalahem.

Bolagen ska inte säljas enskilt utan det kommer att röra sig om separata fastighetsförsäljningar alternativt att några fastigheter paketeras för försäljning. Så sannolikt kommer det röra sig om ett stort antal transaktioner – om försäljningsplanerna klubbas igenom.

När det gäller Uppsalahem så berör de tänkta försäljningarna främst studentbostäder.

IHUS ska bland annat avyttra det stora kontorshuset Noatun (Cykelfabriken) om totalt 27.000 kvm lokaler fördelat på fyra byggnader varav en är föremål för projektutveckling. Även ett flertal fastigheter med lätt industri i Boländerna ska enligt planen avyttras. Det handlar om fastigheter som ligger mellan Främre Boländerna och handelsområdet, varav flera finns nära värmeverket. Även flera liknande byggnader i Vaksala Eke, nära E4:an och Gränby, kan avyttras. Där finns en nyproducerad företagsby med lager- och industribyggnader. Dessutom ingår några brandstationer. Total yta i IHUS är 177.600 kvm byggnadsyta och tomtarealen är 461.500 kvm.

IHUS totala marknadsvärde är 2 miljarder kronor, men det är oklart om allt ska säljas. Fastigheter med stor kommunal verksamhet som hyresgäster kan bli kvar inom bolaget.

Dessutom ska stora Uppsala Eke, en stor industrifastighet med många hyresgäster, säljas.

Bland de mer välkända fastigheter som föreslås säljas finns även Gottsunda centrum som ägs av det kommunala bolaget UKFAB.

Uppsala kommun tar ett helhetsgrepp kring hela Gottsunda och utvecklingen av området. Det arbetet kräver en aktör med större erfarenhet, kunskap och resurser för centrumutveckling. Gottsunda kommer bli hjärtat i södra Uppsala med spårväg, minst 5.000 nya bostäder, nya arbetsplatser, parker och torg samt ett nytt stadsstråk med spårväg. Försäljning av Gottsunda centrum kommer ske genom en idékoncepttävling med tydliga kriterier där kommunen tar ansvar för Gottsundas utveckling.

Dessutom ska det något mindre Storvreta centrum avyttras.

Fastighetsbeståndet i UKFAB summerar ca 69.700 kvm lokaler. Tomtarealen är 179.900 kvm. Utvecklingsbar mark finns i både Gottsunda och i Storvreta.

Andra delar i fastighetsbeståndet kan säljas till aktörer som har som affärsidé att fortsätta förse det lokala näringslivet med prisvärda och ändamålsändliga lokaler. Även en mindre del av Uppsalahems bestånd kan säljas. Vinsten ska då återinvesteras i nya bostäder och möjliggöra att företaget både kan växa och renovera befintliga lägenheter.

– Vi är glada att försäljningarna äntligen initieras. Det finns inget egenvärde i att kommunen ska göra det som privata aktörer kan göra och på detta sätt frigör vi resurser till att stärka Uppsalas ekonomi och möjliggöra framtida investeringar i en kommun där alla ska kunna förverkliga sin livsdröm, säger Fredrik Ahlstedt (M) kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Kommunstyrelsen väntas fatta beslutet på sitt sammanträde 10 april. Efter diverse kommunala beslut väntas upphandling av mäklare.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska det nya kommunhuset, som just nu byggs ut, inte avyttras. Det ägs av moderbolaget Uppsala Stadshus AB. Där finns även till exempel även Uppsala Konsert & Kongress som inte heller ska avyttras.

Hör mer om försäljningarna på Fastighetsvärldens stora heldag om Uppsalas utveckling – Uppsalamarknaden 2019, torsdag 25 april. Redan är mer än 200 fastighetsaktörer anmälda och Erik Pelling är en av talarna. Läs mer och gör Din anmälan här. Fastighetsvärlden arrangerar dessutom årets största mötesplats om Samhällsfastigheter den 7 maj, läs mer här.

Missa inte! Årets viktigaste heldag om samhällsfastigheter

Torsdag den 3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Tillbaka till förstasidan