Samhällsfastigheter

Uppsala kommun vill sälja fastigheter för över 5,3 miljarder

Uppsala kommun planerar för omfattande fastighetsförsäljningar för att möta de investeringsbehov som väntar i kommunen. Delar av kommunkoncernens fastigheter ska säljas till ett beräknat värde som kommunen bedömer till totalt 5,3 miljarder kronor.

– När Uppsala växer ska vi ta ansvar för både ekonomin och den sociala utvecklingen. Nu ser vi en möjlighet att få in fler aktörer med mer erfarenhet, kunskap och resurser för att både drifta och utveckla våra fastigheter. Det kommer behövas när vi utvecklar Gottsunda och hela södra Uppsala, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

De fastigheter som planeras gå till försäljning ägs inom Uppsala kommunkoncern genom Uppsala kommuns Fastighets AB (UKFAB), Uppsala kommuns Industrihus AB (IHUS) och Uppsalahem.

Bolagen ska inte säljas enskilt utan det kommer att röra sig om separata fastighetsförsäljningar alternativt att några fastigheter paketeras för försäljning. Så sannolikt kommer det röra sig om ett stort antal transaktioner – om försäljningsplanerna klubbas igenom.

När det gäller Uppsalahem så berör de tänkta försäljningarna främst studentbostäder.

IHUS ska bland annat avyttra det stora kontorshuset Noatun (Cykelfabriken) om totalt 27.000 kvm lokaler fördelat på fyra byggnader varav en är föremål för projektutveckling. Även ett flertal fastigheter med lätt industri i Boländerna ska enligt planen avyttras. Det handlar om fastigheter som ligger mellan Främre Boländerna och handelsområdet, varav flera finns nära värmeverket. Även flera liknande byggnader i Vaksala Eke, nära E4:an och Gränby, kan avyttras. Där finns en nyproducerad företagsby med lager- och industribyggnader. Dessutom ingår några brandstationer. Total yta i IHUS är 177.600 kvm byggnadsyta och tomtarealen är 461.500 kvm.

IHUS totala marknadsvärde är 2 miljarder kronor, men det är oklart om allt ska säljas. Fastigheter med stor kommunal verksamhet som hyresgäster kan bli kvar inom bolaget.

Dessutom ska stora Uppsala Eke, en stor industrifastighet med många hyresgäster, säljas.

Bland de mer välkända fastigheter som föreslås säljas finns även Gottsunda centrum som ägs av det kommunala bolaget UKFAB.

Uppsala kommun tar ett helhetsgrepp kring hela Gottsunda och utvecklingen av området. Det arbetet kräver en aktör med större erfarenhet, kunskap och resurser för centrumutveckling. Gottsunda kommer bli hjärtat i södra Uppsala med spårväg, minst 5.000 nya bostäder, nya arbetsplatser, parker och torg samt ett nytt stadsstråk med spårväg. Försäljning av Gottsunda centrum kommer ske genom en idékoncepttävling med tydliga kriterier där kommunen tar ansvar för Gottsundas utveckling.

Dessutom ska det något mindre Storvreta centrum avyttras.

Fastighetsbeståndet i UKFAB summerar ca 69.700 kvm lokaler. Tomtarealen är 179.900 kvm. Utvecklingsbar mark finns i både Gottsunda och i Storvreta.

Andra delar i fastighetsbeståndet kan säljas till aktörer som har som affärsidé att fortsätta förse det lokala näringslivet med prisvärda och ändamålsändliga lokaler. Även en mindre del av Uppsalahems bestånd kan säljas. Vinsten ska då återinvesteras i nya bostäder och möjliggöra att företaget både kan växa och renovera befintliga lägenheter.

– Vi är glada att försäljningarna äntligen initieras. Det finns inget egenvärde i att kommunen ska göra det som privata aktörer kan göra och på detta sätt frigör vi resurser till att stärka Uppsalas ekonomi och möjliggöra framtida investeringar i en kommun där alla ska kunna förverkliga sin livsdröm, säger Fredrik Ahlstedt (M) kommunstyrelsens 2:e vice ordförande.

Kommunstyrelsen väntas fatta beslutet på sitt sammanträde 10 april. Efter diverse kommunala beslut väntas upphandling av mäklare.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ska det nya kommunhuset, som just nu byggs ut, inte avyttras. Det ägs av moderbolaget Uppsala Stadshus AB. Där finns även till exempel även Uppsala Konsert & Kongress som inte heller ska avyttras.

Hör mer om försäljningarna på Fastighetsvärldens stora heldag om Uppsalas utveckling – Uppsalamarknaden 2019, torsdag 25 april. Redan är mer än 200 fastighetsaktörer anmälda och Erik Pelling är en av talarna. Läs mer och gör Din anmälan här. Fastighetsvärlden arrangerar dessutom årets största mötesplats om Samhällsfastigheter den 7 maj, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

Tillbaka till förstasidan