MKB och Trianon i unikt samarbete med allmännyttig stiftelse

Kommunala MKB och börsnoterade Trianon planerar att tillsammans bilda en allmännyttig stiftelse som ska investera i och stödja insatser för ökad trygghet och social hållbarhet i Malmö. Genom att bilda en gemensam stiftelse vill MKB och Trianon etablera ett långsiktigt och konkret samarbete i områden där bolagen är verksamma i Malmö.

Annons

Hälften av de 42 miljoner kronor som satsas i stiftelsen kommer från MKB Fastighets AB (21 msek) och den andra hälften från Fastighets AB Trianon (9 msek) och dess huvudägare Briban Invest AB (5 msek), Olof Andersson Förvaltnings AB (5 msek), Cedelma AB (1 msek) samt AB Grenspecialisten (1 msek).

Pengarna från MKB är en del i den satsning om 100 miljoner kronor på trygghetsskapande och sociala insatser som bolaget beslutade om efter försäljning av lägenheter till Rosengård Fastighets AB i samband med stadsutvecklingsprojektet Culture Casbah.

Stiftelsen kommer att arbeta långsiktigt för ett tryggare Malmö. MKB och Trianon vill bidra till att varje barn får rätt förutsättningar att växa upp på lika grunder. Verksamheten kommer att fokusera på barn och ungdomars uppväxtvillkor och framtidsmöjligheter, i första hand via stöd till civilsamhälle och idéburna organisationer.

Malmö stad var en av de första städerna i Sverige att skriva under FNs globala hållbarhetsmål (Agenda 2030). Därför blir naturligt att koppla stiftelsens arbete och tidsram till delar av stadens lokala hållbarhetsmål.

– Stiftelsen är ett uttryck för vårt gemensamma engagemang i Malmö. Det finns flera bostadsområden, till exempel Rosengård och Lindängen, där vi båda gjort stora investeringar i fastigheter och där vi ser ett behov av långsiktiga satsningar riktade mot barn och unga. Det ligger i båda bolagens intresse att stärka våra kunders trygghet och framtidsmöjligheter, säger Marie Thelander Dellhag, vd MKB Fastighets AB.

– Vi tror på Malmö och vill vara med och bidra till staden där vi verkar. Var och en kan göra skillnad men om vi gör det tillsammans uppnår vi betydligt bättre resultat. Vår plan är att vi ska få med oss andra fastighetsägare som också vill jobba för ett bättre Malmö. I stiftelsen får vi möjlighet att göra satsningar som inte ryms i den vanliga verksamheten, säger Olof Andersson vd för Trianon.

För att bilda stiftelsen och göra den värdeöverföring som detta innebär krävs för MKBs del ett godkännande från Malmö stads kommunfullmäktige samt från MKBs stämma.

Fler Nyheter från förstasidan

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Jubel: Sänker räntan

Beskedet som stor del av fastighetsbranschen väntat på. Läs flera kommentarer. Första sänkningen på 3.018 dagar.

Storägare har dumpat hela sitt innehav i SLP

Tidigare storägare och medgrundaren avser stanna kvar i styrelsen.

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Förvärvar för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan