Kvartett ska genomföra ”omöjligt” drömprojekt

Prisbelönt projekt ska lyfta Rosengård – Miljardaffär bakom – 22 våningar. Culture Casbah vann Mipim Awards 2013 (läs mer här) och är ett av landets mest omtalade fastighetsprojekt. Det är ett ett unikt stadsutvecklingsprojekt som i grunden är tänkt att förändra Rosengård i Malmö. MKB har drivit projektet som är dyrt, och det kommunala bolaget har flera gånger uppgett för Fastighetsvärlden att man söker samarbetspartners. Nu ska det förverkligas, eller i alla fall kommit ett steg närmare.

Fyra aktörer, MKB, Balder, Heimstaden och Victoria Park, kommer att samarbeta för att förverkliga projektet.

Kommunala MKB är stor fastighetsägare i området, Balder ägde tidigare Rosengård centrum (sålde 2007, läs mer här) och även bostäder, Victoria Park är stor ägare i området efter köp av Actas omtalade bestånd 2013 (läs mer här) och Heimstaden är en av Malmös (och Sveriges) största ägare av bostäder.

Culture Casbah ska i ett första skede tillföra Rosengård 200 nya bostäder och 30 lokaler för affärsverksamhet. Det 22-våningar höga Tornet blir östra Malmös nya landmärke. 

– Vår ambition är att Culture Casbah ska bli Malmös nästa stora stadsutvecklingsprojekt. Culture Casbah kan göra Rosengård till en del av centrala Malmö på ett sätt som inte har gjorts tidigare. Utöver de 200 nya lägenheter som planeras räknar vi med ytterligare 300 nya bostäder i närområdet. Vi är glada att det finns ett starkt intresse att investera i Rosengård och ser fram emot ett utvecklande samarbete, säger Terje Johansson, VD hos MKB Fastighets AB.

Culture Casbah möjliggörs genom att MKB Fastighets AB tillsammans med fastighetsbolagen Balder, Heimstaden och Victoria Park bildar ett gemensamt bolag som dels förvärvar 1.650 befintliga lägenheter i närområdet, dels står för byggandet av 200 nya lägenheter och 30 lokaler för affärsverksamhet, samt ett nytt landmärke i form av det 22-våningar höga Tornet.

Det är MKB som säljer sin hela sitt bestånd i Törnrosen (där Culture Casbah ska byggas) och delar av beståndet i Örtagården till det nya gemensamma bolaget där de fyra aktörerna äger 25 procent vardera. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det underliggande fastighetsvärdet i transaktionen cirka 1,1 miljarder kronor. Efter försäljningen äger MKB cirka 1.250 lägenheter i Rosengård.

Culture Casbah beräknas, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, ha en investeringspeng på cirka 1 miljard kronor. Totalt handlar det om 25.000–30.000 kvm BTA, varav två tredjedelar bostäder och en tredjedel lokaler. Av bostäderna är målsättningen att merparten ska bli hyresrätter.

– Tornet i sig är ingen lönsam affär, det är nog ingen som kan påstå. Men det kommer förhoppningsvis att bidra höja fastighetsvärdena i området, säger Terje Johansson, VD på MKB, till Fastighetsvärlden om höghuset som är på 11.000 kvm BTA.

Det är den första försäljningen på mycket länge som kommunala MKB gör. Enligt obekräfta uppgifter ägde den senaste försäljningen rum i mitten av 1980-talet.

– För Balders del känns det oerhört positivt att vi fyra fastighetsbolag samverkar, säger Erik Selin, VD Fastighets AB Balder.

Illustration: LundgaardTranberg Arkitekter AS.
Illustration: LundgaardTranberg Arkitekter AS.

– En positiv utveckling av Rosengård kommer att öka attraktiviteten för Malmö som helhet. Ökad sammankoppling mellan stadens olika delar kommer att bidra till att göra Malmö än mer levande och intressant som bostadsort, säger Patrik Hall, VD Heimstaden AB.

– Vi har alla ett intresse av att utveckla Malmö i allmänhet och Rosengård i synnerhet. Tillsammans får vi bättre förutsättningar för att göra det på både kort och lång sikt, vilket kommer att öka trygghet och trivsel för alla boende i områdena, säger Peter Strand, VD Victoria Park AB.

Slutlig överenskommelse mellan parterna är planerad att vara klar under oktober månad. Projektet genomförs under förutsättning av Malmö kommunfullmäktiges godkännande.

Att persontrafik kan upprättas på Malmöringen med en station vid Rosengård och att planerade byggrätter erhålls är också väsentliga delar för projektets förverkligande. Den planerade stationen ligger 300–400 meter från Culture Casbah.  I närheten av stationen äger MKB 55.000 kvm industrilokaler, efter bland annat PLM, som på sikt kan bli bostäder. Så MKB planerar även stora investeringar i Rosengård på egen hand.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-06

Illustration: LundgaardTranberg Arkitekter AS.
Illustration: LundgaardTranberg Arkitekter AS.
Illustration: LundgaardTranberg Arkitekter AS.
Illustration: LundgaardTranberg Arkitekter AS.

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Tisdag den 24 mars, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Fredrik Wirdenius nya uppdrag med Björn Ulvaeus

Berättar om vad som lockar. FV berättar även om fastighetsbeståndet – som ska utvecklas.

Nya ägare till Tellus Towers

Höghusprojektet vid Telefonplan får ny ägarbild

Juryn: Bästa uthyrningen 2019

Jättarna som slogs om myndigheten – slåss också om förstplatsen.

Hyr ut 2.200 kvm i city

Konsultjätte hyr in sig i välkänd fastighet på Torsgatan.

Nytt bolag köper för 800 mkr – har expansiv affärsplan

Nytt samägt bolag slår till direkt. Det nya bolaget har en ”mycket expansiv plan”.

Hufvudstadens byggkran tas ner efter vattenläcka

”Medför ingen försening av bygget”. Delar av centrala Stockholm avspärrat.

Säljer i lyxläge – hej då macken!

Fastighetsvärlden kan avslöja att en av innerstadens fyra bensinstationer snart sannolikt är historia. Se även historiska bilder på gamla bensinstationer inom tullarna!

De gjorde Årets bästa affärer 2019

Årets försäljning gjordes på Kungsholmen. Årets köp var ett stort bolagsförvärv.

Hufvudstaden lanserar eget coworking-koncept

Bolaget motiverar satsningen och berättar i vilken fastighet den första enheten öppnar.

Hembla och VP värvar tungt från Akelius

Läs även om vem som efterträder på Akelius.

Skanska bygger 14.000 kvm kontor på spekulation

Siktar på netto-noll klimatpåverkan med nytt terrasskontor. Se bilder.

Experterna: Bästa köpet 2020

Sju segment rangordnas i stor C&W-undersökning.

Storfrämmande klar för Mipim

Den förre president kommer till Cannes och invigningstalar.

Offensiv: Här satsar Mathem på 32.000 kvm nytt

Lämnar stor förhyrning nära Bromma flygplats.

Tillbaka till förstasidan