Åtta stora myndigheter kan utlokaliseras

Regeringen vill att ytterligare åtta myndigheter, helt eller delvis, ska utlokaliseras. Fastighetsvärlden kan dock berätta att det nästan uteslutande rör sig om myndigheter som har nytecknade hyresavtal. Så staten kan alltså dra på sig ytterligare dubbelhyror även vid dessa utlokaliseringar.

Annons

Ytterligare åtta myndigheter kan komma att flytta hela eller delar av verksamheter från Stockholm. Därmed gör civilminister Ardalan Shekarabi allvar av de planer han berättade för Fastighetsvärlden om efter att nio myndigheter fått flyttbeslut.

Nu handlar det om:

  • Arbetsförmedlingen. Har huvudkontoret i Hagastaden, och flyttar snart till Solna – läs mer nedan. Hyreskontraktet där är dock relativt kort.
  • Centrala studiestödsnämnden. Har kontor i fastigheten Smultronet 8 i Solna som ägs av Fabege. Ett nytt hyreskontrakt tecknades under hösten 2018 och gäller till hösten 2014. Förhyrningen är på 1.100 kvm.
  • Försäkringskassan. Huvudkontoret flyttades 2012/13 från Vasagatan i centrala Stockholm till Telefonplan. Fastighetsägare är Vasakronan och förhyrningen är 24.000 kvm. Kontraktet där löper till 2023/2024. Försäkringskassan har även flera andra förhyrningar i Stockholmsområdet.
  • Kriminalvården. Flera förhyrningar, bland annat hos Alecta vid Fridhemsplan. Huvudkontoret finns dock i Norrköping.
  • Lantmäteriet. Bland annat en förhyrning i ett nytt kontorshus i Hammarby Sjöstad som Skanska uppfört och som Aberdeen köpt. Kontrakt till november 2022.
  • Pensionsmyndigheten. Förlängde nyligen med sex år vid Hornstull hos SEB Trygg Liv och Bonnier Fastigheter.
  • Polismyndigheten. Ett stort antal hyreskontrakt, varav det i särklass största är på Kungsholmen där Specialfastigheter är fastighetsägare. Där har myndigheten tidigare bromsat utbyggnadsplaner för att istället expandera på andra adresser.
  • Skatteverket. Se nedan.

Den sistnämnda myndigheten tecknade nyligen ett tioårskontrakt, som sträcker sig till 2031, för nya om hela 42.000 kvm lokaler hos Vasakronan i Sundbyberg, läs mer här. Det hyreskontraktet är godkänt hos regeringen.

Även Arbetsförmedlingen har ett nytt hyreskontrakt för sitt huvudkontor, hos Humlegården i Solna där förhyrningen är hela 19.000 kvm. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det hyreskontraktet relativt kort, endast fem år. Arbetsförmedlingen har tidigare aviserat att en handfull kontor i Stockholmsområdet ska stängas, bland annat det på Sveavägen/Tunnelgatan där myndigheten har en förhyrning hos Skandia Fastigheter.

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

Experterna: Om jag var bostadsminister…

Expertpanelen om framtiden för dagens lamslagna bostadsmarknad. FV gav dem hatten som bostadsminister.

SLP köper från Nyfosa

Två börsbolag gör affär med varandra.

Infrahubs säljer 20.000 kvm nytt till Blackrock

Parterna har hittat varandra i ännu en transaktion.

Besqab varslar 25

”Det är ett tråkigt besked att ge men ett viktigt steg”.

Kedja med 12 restauranger i konkurs

Rekonstruktionen lyckades inte för kedjan som bland annat har restaurang i MoS. FV berättar om drabbade fastighetsägare.

Starkt första kvartal för Veidekke

Men fortsatt trög marknad i Sverige. FV-intervju med vd och CFO.

Huggsexa: Säljer för 400 mkr

Avyttrar i hetaste läget. Dock 20 procent ner på priset på tre år.

Fastpartner hyr ut hotell

Skriver avtal med First Hotels.

Taube dumpar aktier i OP

Kursen nere i rekordlåga 8 öre. Ny största ägare.

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Förvärvar byggrätter för 247 bostäder

Ska bygga hyresbostäder i norra Stockholm.

Castellum hyr ut 6.900 kvm kontor – bantning

Nytt kontrakt med prestigehyresgäst.

Tillbaka till förstasidan