Vasakronan ska sälja bostäder för 5 mdr

Vasakronan beslutade i ett styrelsemöte förra veckan att starta en försäljningsprocess av bolagets bostadsbestånd.Fastighetsvärlden bedömer värdet av beståndet till över 5 miljarder kronor. – Vi vill fokusera på kontors- och butiksfastigheter i Vasakronan, och genom den här affären signalerar vi också att vi åter avser att bli offensiva med förvärv av kommersiella fastigheter säger VD Fredrik Wirdenius till Fastighetsvärlden.
Annons

Säljer hela Bostads AB Dombron under våren 2010. Vid ett styrelsemöte i förra veckan fattades det avgörande beslutet för att genomföra nästa utvecklingssteg av Vasakronan. Bolaget ska nu renodlas på kontors- och butiksfastigheter och en försäljningsprocess för bolagets bostadsbestånd rullas igång. Vasakronan avser att sälja beståndet i bolagsform under namnet Bostadsaktiebolaget Dombron. I går informerades berörd personal, cirka 65-75 personer, och idag påbörjas förberedande arbete med intern due diligence med mera.

– Vi vill fokusera på kontors- och butiksfastigheter i Vasakronan, och genom den här affären signalerar vi också att vi åter avser att bli offensiva med förvärv av kommersiella fastigheter säger VD Fredrik Wirdenius till Fastighetsvärlden.

Leimdörfer har utsetts till rådgivare i försäljningsprocessen av Dombron, som innehåller ett sjuttiotal fastigheter i Uppsala, Stockholm och Göteborg. Totalt är det 480000 kvadratmeter bostadsarea fördelat på 8000 lägenheter. Närmare 75 procent finns i Uppsala, cirka 20 procent i Stockholm med förorter och knappt 5 procent i Göteborg. Fastighetsvärlden bedömer värdet på beståndet till 5,2-5,8 miljarder.

– Det här är en fantastisk möjlighet för en investerare att komma över ett bolag med ett stort attraktivt bostadsbestånd och en mycket kompetent personal, säger Wirdenius och framhåller att även bostadsverksamheten mår bäst av en renodling.

VD i Dombron blir John Forselius, idag chef för region bostäder inom Vasakronan. Även efter den förestående affären kommer Vasakronan äga en del bostäder. Det är 1500 lägenheter insprängda i det kommersiella beståndet där det inte kännts naturligt med en uppdelning. Därför behålls bostäderna i Nacka Strand och studenbostäderna vid Telefonplan och i Skrapan på Södermalm.
Fastighetsvärlden Idag 2009-11-17

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan