Semrén & Månsson vill bredda arkitektutbildningen

Annons

Semrén & Månsson har länge varit drivande i att förflytta arkitektrollen mot ett större helhetsansvar. Arkitektkontorets koncern-vd Magnus Månsson är adjungerad professor på Chalmers tekniska högskola i Göteborg och ansvarig för delkursen ”Byggnaden som system” som nyligen presenterade sin slututställning.

– En arkitekt ska kunna rita väl underbyggda förslag som kombinerar god gestaltning med tekniska och ekonomiska aspekter och skapar värde över tid, säger Magnus Månsson.

De omkring 70 eleverna på arkitektprogrammet är inne på utbildningens tredje år då de läser kursen som Magnus Månsson sedan åtta år ansvarar för. Det är första gången under utbildningen som de ska rita en större byggnad på egen hand – en stor utmaning med många moment. Nu ska allt de lärt sig hittills sammanfogas. Årets uppgift: rita ett hotell.

– Ett hotell är ett passande projekt som ställer ett flertal utvecklande krav på studenterna. Det privata ställs mot det publika, det lilla rummet mot den stora festsalen, säger Magnus Månsson.

Under kursen arbetar studenterna med två handledare, en arkitekt- och en konstruktionshandledare. Den senares uppgift är att få eleverna att lyfta in ett aktivt konstruktionstänkande i sitt arbete.

Nästa läsår planerar Magnus Månsson att även lyfta in ekonomikunskap i delkursen och därmed inspirera studenterna att ta ett än större helhetsansvar för projektet.

– Vi som arkitekter ska kunna vara byggherrens bästa rådgivare genom hela processen. När form, teknik och ekonomi går hand i hand uppstår verkligt god arkitektur som skapar långsiktigt hållbara värden – för projektets ekonomi, slutanvändaren och samhället i stort, säger Magnus Månsson.

Magnus Månsson står även bakom Sveriges första tvärvetenskapliga professur i arkitektur och ekonomi som nu instiftas på Chalmers. Deltidsprofessuren finansieras genom Magnus och Maria Månssons stiftelse, med målet att öka kunskapen om bygg- och fastighetsekonomi och därigenom bredda arkitektrollen.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan