Skissbild av nya huvudkontoret som står klart för inflyttning sommaren 2020.

SKF flyttar huvudkontoret – Nyfosa tappar stor hyresgäst

SKF flyttar sitt klassiska huvudkontor i Göteborg. Flytten blir kort, till andra sidan Säveån. För fastighetsägaren Nyfosa innebär det en smäll, dock en ganska väntad sådan.

Annons

SKF har nu fått bygglov för att bygga om det gamla centrallagret på SKF:s produktionsområde till en dynamisk och energieffektiv kontorsbyggnad. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar SKF för att bygga ett nytt huvudkontor som rymmer 15.000 kvm lokaler.

– Våra befintliga lokaler är inte längre ändamålsenliga och vi ser många fördelar med att flytta koncernhuvudkontoret till egna lokaler som är fullt anpassade till våra behov och arbetssätt. Med de nya lokalerna som är energi- och yteffektiva får vi lägre lokalkostnader. SKF:s globala huvudkontor blir också kvar i företagets vagga i Gamlestan i Göteborg vilket känns väldigt bra, säger Christian Johansson, finansdirektör i SKF-koncernen.

SKF:s klassiska huvudkontor ägs av Nyfosa. Fastigheten, Gamlestaden 2:8, innehåller 20.900 kvm lokaler. Det hamnade hos Nyfosa efter delningen av Hemfosa. Fastighetsvärlden berättade i april 2018 att Nyfosa planerade för att sälja fastigheten, läs mer här.

Hemfosa ropade in SKF-fastigheten på den så kallade Kefrenauktionen i december 2011. Bolaget köpte fastigheten riktigt billigt då tidigare ägaren Kefren/Keops (som köpt från Kungsleden) hamnat på ekonomiskt obestånd. Hemfosa bjöd först 160 miljoner kronor för fastigheten som var värderad till 209 miljoner. Den försäljningen gick dock inte igenom utan den aktuella fastigheten såldes istället genom en paketering med grannfastigheten Gamlestaden 2:5 (som bara fått ett bud på 10 miljoner kronor, och där WSP planerade för att lämna). Då blev det totala priset 290 miljoner kronor efter en ny budgivning där plötsligt fler var intresserade, vilket ändå var 25 procent under total värdering. Priset motsvarade en direktavkastning på omkring 10,5 procent, enligt Fastighetsvärldens bedömning.

Fastighetsvärlden har flera gånger tidigare i magasinet skrivit om SKF:s flyttplaner och idéer om att bygga eget på egen mark i närheten. Funderingarna var även välkända i samband med Hemfosas köp.

Stina Lindh Hök, operativ chef vid Nyfosa:

– Vi har känt till SKF:s planer länge. Att SKF flyttar kan snarare vara en uppsida än en nedsida för oss. Det är en bra fastighet och infrastrukturen i området har blivit mycket bättre under det senaste året.

Hon berättar även att det inte pågår någon försäljningsprocess för den aktuella fastigheten och det har en låg prioritet.

Många av SKF:s koncernfunktioner finns idag i Gamlestaden i Göteborg i den välkända gula, höga byggnaden från 1967, samt i en av de första fabriksbyggnaderna. Båda byggnaderna såldes i början av 2000-talet och SKF hyr sedan dess lokalerna. Snart löper hyresavtalet ut och lokalerna står inför en större renovering.

– Vi har utvärderat olika alternativ, men att återanvända och bygga om det tidigare Centrallagret är det klart mest fördelaktiga. Vi utnyttjar befintliga lediga lokaler, skapar nya förutsättningar för arbete över verksamhetsgränserna och stimulerar effektivt samarbete och kommunikation. Dessutom blir byggnaden mer yt- och energieffektiv, säger Christian Johansson, finansdirektör i SKF-koncernen.

Det nya huset kommer att präglas av ljusa och öppna utrymmen anpassade för möten, samarbete och projektaktiviteter, men även för enskilt och ostört arbete. Byggnaden kommer att byggas enligt hållbarhetsklassning LEED nivå Guld, med lösningar som minskar energianvändningen och med målet att öka välbefinnandet för de som vistas i byggnaden.

SKF äger fastigheten där det nya huvudkontoret byggs – och planera att äga även den nya byggnaden långsiktigt, enligt uppgift till Fastighetsvärlden. Flytten blir kort, från baksidan av nuvarande huvudkontoret till den nya byggnaden är det 150–200 meter – över till andra sidan Säveån.

Byggnaden skall stå klar för inflyttning under sommaren 2020.

SKF:s nuvarande huvudkontor består av 16 våningar kontor. På plan 14 sitter SKF:s koncernledning. Bild: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan