Serneke köper ut NREP ur stora Karlastaden

Serneke Group förvärvar samtliga NREP:s aktier i Karlastaden Holding. Enligt Fastighetsvärldens bedömning säljer NREP med förlust efter drygt två års innehav.

Annons

Förvärvet av samtliga NREP:s aktier i Karlastaden Holding AB, vilka utgör 50 procent av det totala antalet aktier, uppgår till en köpeskilling om 600 miljoner kronor, att betalas i likvida medel vid tillträde.

Serneke använder pengar från kanonvinsten från försäljningen på Säve till Castellum. Den affären kan resultera i en vinst på runt 1,5 miljarder kronor, enligt Fastighetsvärlden.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning gör NREP en förlust på det 2,5 år korta innehavet. Värdet på byggrätterna har gått ner.

– Jag vill inte kommentera det ekonomisk utfallet. Men jag kan säga att det inte rör sig om någon av våra bästa försäljningar, säger Rickard S. Dahlberg, partner på NREP, till Fastighetsvärlden.

Genom förvärvet kontrollerar nu Serneke sammanlagt 240.000 kvadratmeter byggrätter för kontor, bostäder och handel i vad som blir en ny blandstad i Göteborg.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden försökte duon Serneke/NREP en bit in i delägandet sälja byggrätter, men marknadens intresse var svagt och buden motsvarande inte förväntningarna. Resultatet blev att inga byggrätter såldes.

– Det stämmer. Vi gjorde ett försök att sälja, men vi pausade det arbetet när förutsättningarna på marknaden förändrades, säger Dahlberg till Fastighetsvärlden.

Ola Serneke, vd och grundare vid Serneke, berättar för Fastighetsvärlden att bolaget nu jobbar med en ny strategi.

– Nu jobbar vi med att själva hitta hyresgäster för att sedan paketera projekten för försäljning där det ingår att vi själva bygger. Vi har nyligen gått igång med den nya strategin. Vi jobbar på det sätter för kontorsbyggnaderna och även för bostadshusen där vi ser att det finns ett stort intresse för företagsbostäder, säger Ola Serneke.

Då projektet nu går in i en fas med produktion och fortsatt utveckling finns behov av förenklad styrning och snabbare beslutsvägar. Det är orsaken till att Serneke och NREP nu går skilda vägar, uppger Serneke.

2016 bildade Serneke och NREP tillsammans Karlastaden Holding AB för att planera, bygga och utveckla Karlastaden, en ny stadsdel i Göteborg med Karlatornet i centrum. Läs mer om affären då här. Stadsdelen byggs i ett expansivt område på Lindholmen med internationell prägel och dragningskraft, mitt i ett kluster för forskning, utbildning och innovation inom ny teknologi. Bland annat har Geely nyligen börjat bygga en egen stor anläggning i närheten där det även ingår stora ytor för kontorslokaler.

Karlastaden Holding AB har genomfört en komplex grundläggning i enlighet med utsatt plan och ingått ett långsiktigt kontrakt med den ledande hotellkedjan Choice Hotels. I höghusprojektet Karlatornet är 477 av totalt 594 planerade lägenheter sålda.

Just nu pågår provbygge av tre våningar bredvid den aktuella platsen där det avancerar grundläggningsarbetet är avklarat. Ola Serneke räknar med att skrapan börjar byggas uppåt under februari eller mars.

– Jag känner mig väldigt trygg med en försäljningsgrad på 80 procent. Det är bra och normalt när det är så lång tid klar. Alla lägenheter har dessutom inte varit ute till försäljning ännu.

Målet är att det första inflyttningarna i höghuset ska innan det är dags för Göteborgs stora 400-årsjubileum i juli 2021.

Projektet Karlastaden innehåller dock långt mer än bostadstornet Karlatornet och låghusdelen med hotell bredvid. Det planeras för ett helt kvarter med stora volymer bostäder och kontor, varav flera i höga byggnader. Totalt har det planerats för 2.000 bostäder samt 70.000 kvm kommersiell yta. Planerna är flexibla.

– Karlastaden skapar en ny siluett i Göteborg och är Sveriges mest spännande stadsutvecklingsprojekt. Tillsammans med NREP har vi lagt grunden för ett område som tillåter Göteborg att växa, men då projektet kommit in i en ny fas där byggnation tar vid planering, har Serneke fått möjlighet att förvärva NREP:s andel i projektet. Det möjliggör för Serneke att fortsatt kontrollera och driva projektet framåt och ansvara för färdigställandet, säger Ola Serneke, vd Serneke Group AB.

Rickard S. Dahlberg, partner på NREP:

– Karlastaden är ett visionärt och stort projekt, som tar mycket tid och resurser i anspråk. Att vi nu avyttrar vår andel i Karlastaden Holding AB beror främst på en vilja att frigöra utrymme för andra projekt. Genom att avyttra våra aktier till Serneke bidrar vi till att projektet blir lättare att koordinera och genomföra.

Karlastaden Holding AB kommer från och med december 2018 att konsolideras i Serneke Group AB.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan