Karlastaden. Illustration: Karlastaden Utveckling.

Karlastadens byggnader får namn från mytologin

Som många vet är det sedan tidigare klart att den högsta byggnaden i Karlastaden i Göteborg ska heta Karlatornet. Nu har även de övriga byggnaderna namngetts.

Annons

För att namnen på byggnaderna ska passa ihop med gatunamnen har även byggnadsnamnen kopplats till mytologi och stjärnbilder.

Här är namnen på alla byggnader:

  • Lynx: Byggnaden som tidigare haft benämningen Kvarter 3 kommer att heta Lynx, vilket betyder lodjur på latin. Byggnaden, som är en blandfastighet, är belägen på Lodjursstråket. Högsta delen är 17 våningar, den innehåller cirka 110 bostäder och 5 våningar kontor samt butiker och restauranger i bottenplan.
  • Auriga: Byggnaden som fram till nu kallats Kvarter 7 ligger vid Kuskens gata. Stjärnbilden Kusken heter Auriga på latin. Den högre delen är 36 våningar med 30 våningar bostäder. Auriga är en av de större byggnaderna där det både ryms kulturcentrum, förskola, kontorslokaler samt butiker och restauranger i bottenplan.
  • Callisto: Byggnaden som idag har benämningen Kvarter 2 får namnet Callisto då den angränsar till Callistotorget. Callisto är namnet på Jupiters näst största måne och solsystemets tredje största. Byggnaden är en kontorsfastighet på 7 våningar med lekplats på taket som hör till förskolan i Auriga. I bottenplan blir det butiker och restauranger.
  • Virgo: Tidigare Kvarter 4 får namnet Virgo efter den latinska versionen av stjärnbilden Jungfrun. Virgo blir ett bostadshus på 27 våningar med butiker och restauranger i bottenplan.
  • Cassiopeja: Då Cassiopejagatan går mellan Karlatornet och tidigare Kvarter 5, kommer byggnaden att få namnet Cassiopeja. Cassiopeja är en stjärnbild på norra stjärnhimlen, där stjärnorna bildar något som liknar ett W. Byggnaden blir ett tornhus på 43 våningar som kommer att innehålla bostäder, butiker och restauranger i bottenplan samt eventuellt kontorslokaler.
  • Aries: Kvarter 6 kommer att heta Aries vilket betyder vädur på latin. Aries är även en stjärnbild på norra stjärnhimlen. Byggnaden har totalt 12 våningar med bostäder samt butiker och restauranger i bottenplan.
  • Capella: Capella är namnet på den starkast lysande stjärnan i stjärnbilden Kusken. Då Kvarter 8 angränsar till Kuskens gata får byggnaden namnet Capella. Capella blir ett blandkvarter med bostäder på 17 våningar och troligtvis äldreboende, gymnasieskola, BmSS-boende (bostad med särskild service) samt vårdcentral.

Den nya stadsdelen som ska uppföras på Lindholmen i Göteborg är ett joint venture mellan Serneke och NREP.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan