Till höger om den nya bron för tvärbanan syns NCC:s stora projekt. Det blir en entré till Ica Maxi från både marknivå och från bron, där det finns ett stopp för tvärbanan.

NCC köper loss Icas stora projekt vid Bromma Blocks

NCC köper Ica Fastigheters projektfastighet vid Bromma Blocks. Totalt handlar det om cirka 50.000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell. NCC har också tecknat 15-åriga hyresavtal om cirka 20.000 kvadratmeter. NCC räknar med en total investering på 2,5 miljarder kronor.

Annons
Katarina Wåhlin Alm.
Visa faktaruta

I juni avslöjade Fastighetsvärlden att Ica Fastigheter tvekade inför sin planerade satsning på att bygga stora mängder handelslokaler i form av en galleria invid Bromma Blocks och att stora delar av ytorna kunde bli kontor istället, läs mer här. Det är de uppgifterna som nu bekräftas.

Fastigheten ligger intill handelsplatsen Bromma Blocks, vid infarten till Bromma flygplats. NCC:s projekt omfattar cirka 50.000 kvadratmeter fördelat på kontor, butiker och hotell med direkt anslutning till kommande tvärbanestation.

NCC har tecknat hyresavtal om cirka 20.000 kvadratmeter för en Maxi Ica Stormarknad och ett Biz Apartment lägenhetshotell med cirka 175 hotellägenheter. Den totala investeringen för NCC beräknas uppgå till cirka 2,5 miljarder SEK.

I försäljningen har Cushman & Wakefield agerat finansiell rådgivare och Bright Advokat agerat legal rådgivare åt Ica Fastigheter. Tidigare har FV berättat att Annordia har varit rådgivare kring hotelldelen.

– Vi är stolta över att skapa ett nytt och attraktivt kontorserbjudande i Bromma. Vi tror starkt på Västerort. Samtidigt utvecklar vi en levande plats med ett starkt serviceutbud och närhet till kommunikationer. Vi bedömer att området inte behöver mer handel än det som finns och planeras samtidigt som den handel som finns idag är bra. Det är dessutom mycket intressant på gång i närområdet, säger Katarina Wåhlin Alm, Sverigechef NCC Property Development.

Fastighetsvärlden kan berätta att NCC:s plan innehåller en mer öppen gårdsstruktur istället för en stor byggnad. Fastigheten kan beskrivas som en triangel (se nedan) där det finns kontor i varje hörn, totalt 30.000 kvadratmeter. Däremellan hamnar hotellhuskroppen. Ica-butiken och övriga butiksytor hamnar i nedre våningsplanen närmast den nya tvärbanestationen. I de nedre våningsplanen finns även garage. Utöver uthyrningarna till Ica och Apotektet återstår ungefär tusen kvadratmeter butiksyta för NCC att hyra ut.

Området ligger strategiskt vilket skapar goda förutsättningar för att utveckla nya moderna arbetsplatser. Närområdet är också ett utpekat stadsutvecklingsområde som successivt utvecklas med nya bostäder, skolor och kommersiella lokaler.

Projektet genomförs i affärsområde NCC Property Development och affären är villkorad av bygglov. Byggstart beräknas ske under Q4 2018. Projektet färdigställs i etapper där Maxi ICA Stormarknad och Apotek Hjärtat beräknas öppna Q1 2021. Hela projektet beräknas vara färdigställt i Q4 2021.

Christian Fredrixon, chef strategi & investeringar Ica Fastigheter:

– I Bromma har vi lagt grunden för en attraktiv och hållbar destination med en Ica Maxi och Apotek Hjärtat i direkt anslutning till spårbunden trafik. Vår ambition har varit att säkra ett positivt läge för Ica och ser fram emot att fortsätta vara delaktiga i utvecklingen av platsen som NCC nu tar vidare in i nästa skede.

I och med den nya satsningen i Bromma Blocks kommer Biz Apartment att öppna sitt fjärde hotell. Totalt kommer Biz Apartment att ha ca 650 hotellägenheter efter att hotellet har öppnat.

– Norra delarna av Stockholm är strategiskt viktiga för oss eftersom majoriteten av våra kunder är verksamma där. När de tar in personal eller konsulter på projekt underlättar det mycket att vi finns i närheten. Nu skapar vi ännu en viktig knutpunkt, säger Patrik Lundqvist, vd för Biz Apartment.

Från den första etableringen på Gärdet 2010 öppnade Biz Apartment under 2017 två nya lägenhetshotell, i Solna (Huvudsta) och Hammarby Sjöstad.

Det var 2016 som ICA Fastigheter förvärvade den aktuella fastigheten, Trafikflyget 8, som ligger intill handelsplatsen Bromma Blocks och kommande tvärbanestation, med ambition om att lägga grunden till en ny hållbar destination med Ica Maxi som nav. Affären då ägde rum, enligt källor till Fastighetsvärlden, efter många års förhandlingar med säljarna Johan Thorell och Peter Harge, läs mer här.

De existera handelsbyggnaderna vid Blomma Blocks ägs av CBRE GIP (läs mer här) efter att Starwood sålt efter några års innehav efter att ha köpt ett större paket från KF Fastigheter som tidigare utvecklat området.

Så här blir NCC:s projekt vid Bromma Blocks. Fastigheten är formad som en triangel där det blir kontorskroppar i varje hörn och i mitten blir det lägenhetshotell. Norr om NCC:s projekt syns CBRE GIP:s planerade utbyggnad av dagens Bromma Blocks.
NCC Brommaprojekt. Visualisering från Ulvsundavägen. Illustration: BAU.
Den nya tvärbanestationen. Illustration: BAU.
Den aktuella fastigheten inom det rödmarkerade området. Karta: Datscha.
En några år gammal flygbild över Bromma Blocks. Nere i vänstra hörnet ska NCC bygga. Till höger i nedre delen ska CBRE GIP och Vencom bygga.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan