Full optimism i Mälardalen

Annons

Det var absolut fullsatt när Fastighetsvärlden under onsdagen arrangerade det årliga seminariet Mälarmarknaden, i år på Steam Hotel i Västerås. På plats fanns nästan alla större lokala aktörer och representanter för de stora jättarna som investerat i de aktuella som avhandlades, Örebro, Västerås och Eskilstuna.

I ”värdstaden” var optimismen stor och kommunföreträdare presenterade stolt bland annat det stora projektet Mälarporten, Det är alltså det projektet som ska bygga ihop området vid stationen och Mälaren.

– Mälarporten kommer att innehålla minst två fantastiska byggnader i sig, Vasatornet (höghus) och stationen (som byggs över), sade Tomas Persson, tf stadsbyggnadsdirektör Västerås.

Den allt högre bostadsproduktionen och de förändrade förutsättningen på marknaden var förstås ett ämne som gavs mycket tid.

– I tal räknat har vi byggt i kapp vår bostadsbrist, men det fattas ändå bostäder för folk som behöver billigare bostäder. Regeringens bostadsstöd är väldigt viktigt för att nå dit, sade Ullis Sandberg, kommunalråd (S) samhällsbyggnad Örebro.

– Vi ska öka från 1.000 till 1.250 nya bostäder per år under kommande mandatperiod., sade Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande (S) Västerås.

Jan Persson, styrelseordförande Kilenkrysset, berättade att det inte är helt lätt att syssla med lager- och logistikfastigheter i Mälardsområdet och i Stockholms län.

– Eskilstuna är fantastiskt. Ett föredöme för alla och som utvecklats väldigt väl inom segmentet. Även Sigtuna är bra. Men det finns många dåliga kommuner. I Huddinge och Botkyrka händer inte så mycket. Södertälje gör inget som är bra. I Västerås har vi svårt att komma fram. Av alla kommuner i Stockholms län så är det bara fem som jag ger ett bra betyg. Vi väljer bara positiva kommuner, sade Jan Persson.

Cecilia Gunnarsson, analytiker vid JLL, gick igenom kontorsmarknaden i de tre städerna.

–Det råder en fortsatt stor efterfrågan på kontor, speciellt i Västerås och Örebro, sade Gunnarsson.

Hon konstrade att det i både orterna noterats nya rekordnivåer, vilket även Fastighetsvärlden berättat om tidigare i såväl stora ortsanalyser som i det dagliga nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag. Nivån 2.000 kr/kvm har passerats i nyproduktion.

JLL konstaterade att kontorshyran i A-läge för bra lokaler i Örebro i snitt är 1700 kr/kvm, motsvarande siffran i Västerås är 1.600 och i Eskilstuna 1.450.

– Det börjar komma en efterfrågan på moderna produkter i Västerås. I Örebro har vi sett nivåer på över 2.000 kr/kvm och moderna lokaler är efterfrågat, och det finns inte så mycket.

När moderator Lennart Ekdal frågade Gunnarsson vad hon skulle investera i, inom Mälardalsområdet, om hon fick en påse pengar och tvingades investera i fastigheter.

– Logistik är intressant. Örebro ligger bra till, inte bara för Sverige utan hela Norden när det gäller det segmentet. När det gäller kontor tycker jag att området runt resecentrum i Västerås verkar spännande, sade Cecilia Gunnarsson.

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Jubel: Sänker räntan

Beskedet som stor del av fastighetsbranschen väntat på. Läs flera kommentarer. Första sänkningen på 3.018 dagar.

Storägare har dumpat hela sitt innehav i SLP

Tidigare storägare och medgrundaren avser stanna kvar i styrelsen.

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Förvärvar för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan