Rekordmånga hyresförhandlingar klara innan nyår

Annons

Lagom till nyår har nästan en halv miljon av Sveriges hyresgäster fått sin hyra förhandlad inför 2018. Antalet överenskommelser är ovanligt många för december, liknande nivåer har inte noterats sedan 2006. Den genomsnittliga hyreshöjningen är 0,76 % för hyresgäster i allmännyttan och 0,95 % för dem som bor hos en privat hyresvärd.

– Det är glädjande att så många överenskommelser redan är klara eftersom det gör att fler hyresgäster får snabbt besked, slipper oroa sig och kan planera sin ekonomi, säger Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen.

-Det är också ett kvitto på att vårt arbete med att effektivisera förhandlingarna gett resultat. Många av avtalen är flerårsöverenskommelser som tecknades redan under förra året. Vi har även infört tidsfrister för hur länge en förhandling kan pågå, säger Erik Elmgren.

– De avtal som har träffats hittills anser vi vara på en rimlig nivå. Vi ska komma ihåg att många familjer och ensamstående har små marginaler och för dem kan en liten hyreshöjning få stora konsekvenser.

– Hyresnivåerna har även betydelse för samhällsekonomin. Tillsammans betalar hyresgästerna 115 miljarder varje år och för varje procent som hyran höjs minskar köpkraften med 1 miljard. Det är pengar som sannolikt skulle göra större nytta om de gick till andra delar av ekonomin än till enbart fastighetsägare, som under senare år har gjort rekordvinster, säger Erik Elmgren.

Inför 2018 har fastighetsägarna lämnat in yrkanden som är väsentligt högre i jämförelse med året innan, 2,8 procent för allmännyttan respektive 2,51 procent för de privata fastighetsägarna.

– Det är höga yrkanden som inte speglar det verkliga behovet. Med rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör det innebära återhållsamma hyresjusteringar nästa år.

– Hyresrätten har under lång tid varit en säker investering och kommer fortsätta vara det även i fortsättningen, inte minst sett i relation till osäkerheten som råder på bostadsrättsmarknaden, säger Erik Elmgren.

– Med det sagt finns det mycket som kan utvecklas. Vi kommer fortsätta vårt arbete med att effektivisera och digitalisera förhandlingarna. Vi har även tillsatt en oberoende hyreskommission under ledning av Stefan Attefall med uppdrag att lämna förslag på hur vi kan utveckla hyressättningen och hyresrätten.

– Vår nyårsönskan inför 2018 är att politikerna ser över boskatterna. Ska vi lyckas pressa hyrorna vid nyproduktion och ombyggnad behövs en skattereform för hyresrätten för att justera obalansen mellan upplåtelseformerna. Kring detta är vi överens med både SABO och Fastighetsägarna, säger Erik Elmgren.

Fler Nyheter från förstasidan

Index säljer för 1,5 miljard

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Tillbaka till förstasidan