Fabeges kontorsbyggnad vid Arenastaden är ritad och utformad av T+E Arkitekter.

Bildextra från Siemens nya stora kontor

Inom kort sker ytterligare en stor flytt till Arenastaden. Det är Siemens som flyttar sitt svenska huvudkontor dit. FV har besökt lokalerna.

Annons

Nästa vecka flyttar Siemens in i sina nya lokaler hos Fabege i Arenastaden. Förhyrningen omfattar 10.000 kvm och är den femte största som Fabege gjort i det expansiva området.

Flytten påbörjas 6 november och beräknas vara klar 13 november. Siemens nya svenska huvudkontor blir arbetsplats för cirka 650 av Siemens medarbetare i Sverige. Flytten innebär även att dagens fyra Siemenskontor blir ett.

Den färgstarka kontorsbyggnaden är ritad och utformad av T+E Arkitekter.

Den största uthyrningen som Fabege gjort i området är den till SEB om 72.200 kvm (det är även den största uthyrningen i Sverige någonsin, enligt FV:s uppgifter). De följande största uthyrningarna i Arenastaden är till Vattenfall, Teliasonera och Ica. De fem uthyrningarna motsvarar kontorsytorna av 16 Hötorgsskrapor.

Den aktuella fastigheten 6 ligger i norra delen av området, nära Friends Arena. Den är omgärdat av husen där Svenska Spel och Svea Ekonomi/Fotbollsförbundet är hyresgäster. Den rymmer totalt 17.000 kvm LOA. Siemens intar våningsplan 1–5, H&M hyr kontorsytorna på plan 5 och vårdbolaget Ambea hyr våning 6 och 7. Två lokaler i entréplanet återstår att hyra ut.

Företrädare för Siemens uppger att lokaler på Västra Kungsholmen var främsta flyttalternativet i bolagets lokalsökning. Hyran hos Fabege är 2.500 kr/kvm, vilket Fastighetsvärlden tidigare berättat om.

Av Siemens lokaler är merparten aktivitetsbaserade lokaler, men drygt 10 procent av de anställda kommer att ha stationära arbetsplatser.

Arkitekten Torbjörn Edgren:

– Tanken har varit att skapa ett öppet hus. Vi vill förmedla att det händer saker. Vi vill visa en välkomnande famn. Byggnaden är som ett H, visar det och mittpunkten är ett nav för vertikal kommunikation. Trappan är ett smycke och ska även locka till rörelse, säger Edgren till Fastighetsvärlden och berättar att arkitektfirman även jobbat mycket med dämpande akustik och träpaneler.

Inspirationen till den färgglada fasaden har hämtats från ett hotell i Madrid.

Vid Siemens har man implementerat bolagets spetskompetens inom hållbarhets och teknikfrågor i fastigheten. Att Siemens skulle få det ansvaret ingick i den ursprungliga affärsuppgörelse där Fabege köpte Siemens kontorshus i Upplands Väsby (som Siemens ägde, och sålde det senare vidare till Fastpartner) och tecknade hyresavtalet i Arenastaden. Siemens har lagt stor kraft på att få många olika system att kommunicera med varandra. Bolaget räknar med att få ner den totala energiförbrukningen med minst 66 procent jämfört med de båda större kontorshusen i Upplands Väsby och Huddinge som bolaget lämnar.

Men allt kommer inte styras centralt. De anställda vid Siemens kan till exempel styra belysningen över sin egna arbetsplats via en app.

Charlotta Liljefors Rosell, chef Förvalning vid Fabege, är mycket nöjd med det nya huset och samarbetet med den nya hyresgästen:

– Vi har ett jättefokus på att bygga en hållbar stadsdel.

Fasad: Här är det första intycket kunder och anställda får när de besöker Siemens nya huvudkontor på Evenemangsgatan 23 i Arenastaden.
Reception: Siemens hyr cirka 10.000 kvm av totalt 17.000 kvm. Cirka 650 anställda från fyra kontor ska flytta till den nya lokalen. I Upplands Väsby sitter cirka 450 anställda och i Huddinge cirka 100 anställda. Även personal från Kista och Solna byter arbetsplats. 
Rymligt kafé: De sista förberedelserna pågår för att göra i ordning kaféet.
Innergård: Siemens hyr våningsplan 1-4 i fastigheten. På plan 5 har H&M kontor och på plan 6 och 7 finns Ambea.
Gemensamma ytor: Fabege har tecknat ett tolvårigt avtal med Siemens, med en årlig hyra på 25 miljoner kronor.
Trappa: Huset är ritat och utformat av Göteborgsbaserade T+E Arkitekter.
Mötesplats: Varje våningsplan har mötesplatser utformade med olika färgkoder.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan