Pangea om fastighetsaktier: Från premie till rabatt

Annons

Nordiska fastighetsaktier har dalat rejält på börsen sedan toppen i september förra året. De tidigare substanspremierna är borta och många bolag handlas nu till rabatt. Det är framförallt de mindre fastighetsbolagen utanför huvudlistan som har tagit en smäll, visar den nya rapporten Pangea Nordic Listed Overview från Pangea Property Partners.

– Efter en urstark kursutveckling över flera års tid har vi nu sett en priskorrigering i den noterade fastighetssektorn, säger Mikael Söderlundh, partner och analyschef på Pangea Property Partners.

Sedan rekordnoteringarna i september förra året har nordiska fastighetsaktier backat 5 procent medan aktiemarknaden generellt har gått i motsatt riktning och ökat med 12 procent. I Sverige, den största marknaden i Norden, har fastighetsaktier tappat 6 procent.

– Det är överraskande eftersom bolagens underliggande fastighetsportföljer har fortsatt att öka i värde, men börsnedgången drivs förmodligen av rädsla för dyrare finansiering och nya skattereformer, fortsätter Mikael Söderlundh.

Kombinationen av stigande fastighetsvärden och sjunkande börskurser har gjort att de nordiska fastighetsaktierna nu handlas nära sina substansvärden, visar rapporten. De tidigare stora substanspremierna har försvunnit och många enskilda bolag, inte minst i Finland och Norge, handlas till betydande rabatt.

– Rabatten i de marknaderna motiveras delvis av en förhållandevis liten noterad fastighetssektor med sämre likviditet, säger André Lundberg, projektledare och partner på Pangea Property Partners.

Sett till olika segment så har de mindre fastighetsaktierna som är noterade utanför huvudlistan gått svagast och tappat hela 14 procent sedan september förra året.

– Många av de här aktierna är volatila och det vi ser är förmodligen en reaktion på senaste årens i vissa fall ganska extrema prisuppgångar, fortsätter André Lundberg.

Den nordiska fastighetsmarknaden fortsätter annars att vara stark med god likviditet, positiv hyrestillväxt i många städer och stort intresse från internationella aktörer som söker stabilitet.

– Vi ser exempelvis att utländska fonder börjar köpa allt mer i centrala Stockholm, en marknad där svenska institutioner under lång tid varit dominerande, säger Bård Bjølgerud, VD och partner på Pangea Property Partners.

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgår till 117 miljarder kronor hittills under 2017, att jämföra med 148 miljarder kronor samma period förra året. I Sverige har det genomförts fastighetsaffärer för nästan 50 miljarder kronor, vilket är drygt 30 procent lägre än vid samma tidpunkt i fjol.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan