Bankerna riktigt negativa om finansiering

Annons

Men fastighetsbolagens räntor fortsätter nedåt enligt Credi. I Catellas kreditmarknadsbarometer Credi, som publiceras i dag, framgår tydligt att finansieringsmarknaden inte repat sig sedan sista kvartalet 2015. Bankerna är som grupp tydligt negativa kring utvecklingen av finansieringsvillkoren medan fastighetsbolagen både säger sig att sett en viss förbättring i villkoren de senaste tre månaderna och är optimistiska inför de närmaste månaderna.

Credis huvudindex sjönk återigen med 2,7 indexpunkter till 41,2. Delindex för nuvarande situation sjönk från 42,4 till 41,0 och det framåtblickande indexet föll med 4,1 indexpunkter till 41,4. Nedgångarna innebär att samtliga fortfarande är under vändningspunkten 50,0 och att det framåtblickande indexet fortfarande överstiger delindexet för nuvarande situation.

Men tittar man i stället på de olika undergruppernas, banker respektive fastighetsbolag, index så är skillnaden i uppfattningarna mycket stor. Huvudindexet 41,2 grundas av bankernas 27,5 och fastighetsbolagens 54,9. Deras index har gått isär – bankerna har blivit mer negativa än vid förra mätningen då deras index var 40,6 medan fastighetsbolagen blivit mer optimistiska och indexet stigit från 47,2 till 54,9. I det framåtblickande indexet är bankerna något mer positiva än de är för nuvarande situation. Det framåtblickande indexet är hos bankerna är 30,1 vilket samtidigt är betydligt lägre än vid senaste mätning då det var 42,2.

Men även om indexen utvecklats i negativ riktning så visar Credi samtidigt att genomsnittsräntan och räntebindningstiden fortsatte att sjunka för de noterade fastighetsbolagen under 2015.

I sin ”Property Forecast” som också presenteras i dag bedömer Catella att investeringscykeln har toppat, men att 2016 blir ett fortsatt starkt år. Yielderna är låga och spreaden historiskt låg.

– Vi kan förvänta oss att de genomsnittliga avkastningskraven stiger framöver, vilket framförallt kommer att ske genom att skillnaden mellan A-, B och C-lägen ökar, säger Catellas analyschef Arvid Lindqvist.

För perioden 2016-2020 ser man framför sig en totalavkastning om 6,5 procent per år i snitt.

Med en förväntad realränta nära noll de närmaste åren så framstår fastigheter, enligt Catella, som fortsatt mycket attraktiva jämfört med aktier och obligationer.

Man ser framför sig att det är god tajming för investeringar i bästa läge med god hyresutvecklingspotential och låg vakansrisk. Samtidigt finns det goda möjligheter att sälja fastigheter i sekundära lägen i stora och små städer. Likviditeten på sådana marknader är vanligtvis endast hög under toppen av en investeringscykel.

Fastighetsvärlden Idag 2016-03-10

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan