Wallenberg och Peab köper AstraZeneca-fastigheter

Fastighetsmarknaden förändras genom köpet av AstraZenecas anläggning. Det nybildade bolaget Acturum, lika ägt av Peab och FAM (som ägs av Wallenbergsstiftelserna), köper AstraZenecas forskningsanläggning i Södertälje. Läkemedelsbolaget lägger ner hela sin forskning i staden, vilket innebär att den 130 000 kvm stora anläggningen i Snäckviken töms. Satsningen är enligt köparen ett långsiktigt åtagande för att skapa förutsättningar för fortsatt forskning och företagande inom hela life science-området men innebär inget åtagande för forskningsfinansiering. Det nya namnet blir Biovation Park Telge.

– Det här är en rent kommersiell satsning, säger Acturums ordförande Stephan Tolstoy till Fastighetsvärlden. På sikt bedömer vi att det kan bli en mycket god affär.

Redan från starten är det klart med flera hyresgäster; kommunen hyr lokaler åt utbildningarna i Campus Telge som flyttar från centrum till Snäckviken, Scania skall och hyra lokaler, liksom SP Process Development och några mindre utvecklingsbolag. AstraZeneca hyr också lokaler för en tid medan olika projekt avslutas.

Trots de nya hyresgästerna kommer det fortfarande att finnas mycket stora vakanser i Snäckviken. Stephan Tolstoy ser dock inga större problem med detta.

– Det här kontor och andra lokaler av en helt fantastisk standard som med endast måttliga hyresgästanpassningar passar en mängd olika typer av hyresgäster, menar Tolstoy. Det kommer kanske ta ett par år att fylla alla ytor men vi är fulla av förtröstan.

Köpeskillingen är hemlig men fullt uthyrd torde anläggningen representera ett värde runt 1,5 miljarder. Lindahls har varit juridisk rådgivare till Peab och FAM vid förvärvet.

Förvärvet är villkorat av att den nya detaljplanen träder i kraft och köparen beräknar att tillträda fastigheten i mars.

Fastighetsvärlden Idag 2013-01-28

Fler Nyheter från förstasidan

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

Tillbaka till förstasidan