Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.
Illustration: P.A.C.E

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Branschorganisationen TMF Trähus och arkitektkontoret P.A.C.E har tagit fram ett planförslag på hur man ska kunna omvandla området vid Älvsjömässan till en stadsdel helt byggd i trä – i klassisk stil. Totalt handlar det om cirka 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Annons

Stockholms stad vill riva Älvsjömässan och göra plats för en ny stadsdel med 2.000–2.500 bostäder. Nu har arkitekt- och stadsplanekontoret P.A.C.E. tillsammans med branschorganisationen TMF Trähus tagit fram ett planförslag på, vad man hoppas ska bli, en älskad stadstyp med bostäder, kontor, handel, kultur, idrott, skola och parker för cirka 15.000 invånare. Allt byggt i trä.

Det är Stockholms stad som äger marken och hur bebyggelsen ska finansieras är upp till staden, menar initiativtagarna.

Erika Wörman är chefarkitekt hos P.A.C.E och har ritat förslaget. Hon anser att det saknas en humanistisk inställning till stadsbyggnad i princip alla nya projekt och att många glömmer bort hur man upplever stadsrummet. Med färgsättning, fasadernas indelning, detaljer och fönsterutformning kan uppfattningen om stadsrummet förändras drastiskt, menar hon.

– Det finns många orsaker till att den inställningen saknas och det är absolut inte helt okomplicerat. Men, det sitter inte i kostnader som branschen ofta hävdar. Vi har bevisat det, med emfas, att det är en bättre affär. Ofta är det till och med billigare att bygga i trä och dessutom betingar det ett högre marknadsvärde, säger hon till Fastighetsvärlden.

Förslaget för Älvsjö består av klassisk kvartersstad i tre till sex våningar med inslag av högre och lägre hus med trädkantade gator med lugn trafik och många små grönskande torg.

Totalt handlar det om cirka 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser, och till det många parker. Man vill uppnå en socialt blandad miljö genom att skapa en miljö som folk dras till och har råd att bo i. Lägenheterna ska vara en blandning av små och stora lägenheter.

Vid Älvsjö station skapas högre byggnader för att skapa orienterbarhet, så kallade märkesbyggnader, som syns på långt håll och kan bli upp till 20 våningar höga. Delar av Älvsjömässan ska återbrukas för exempelvis saluhall och handel, kultur och idrott samt odling och kreativa mötesplatser.

Så här kan Älvsjö komma att se ut om TMF Trähus och P.A.C.E:s förslag om ny stadsdel blir verklighet. Illustration: P.A.C.E.

– Ett kvarter här och där i trä ser vi överallt, men som tränation har vi här chansen att verkligen visa vårt kunnande och Stockholm som stad kan visa en ambition som visar vägen. Stockholm kan vara en fyr som lyser, säger Gustaf Edgren, bostadspolitiskt expert hos TMF.

Det finns många fördelar med att bygga i trä, enligt förslaget – en stor mängd koldioxid binds upp under en lång tid, återbruk av restprodukter från sågverk ger hälsosamma isolermaterial av träspån som blir ytterligare koldioxidsänka och med lätta och effektiva byggsystem byggs en stadsmiljö som är ekonomiskt konkurrenskraftig. Till det kommer effektiva konstruktionsmoment, kortare byggtider och en bättre arbetsmiljö för byggarna.

– Vi vill bygga en på riktigt hållbar stadsdel. Som byggs helt i trä, inte bara stommar, utan även isolering och golv. Då finns möjligheten att sänka koldioxidutsläppet. Ja, vi får en hög produktionstakt i skogen under en period, men man får göra det med omdöme. Det här är ingen quick fix, säger Erika Wörman.

Själv är Erika Wörman uppvuxen runt klassiska miljöer i Sigtuna och i Kalmar – ställen dit turister vallfärdar. Och det är tanken med Älvsjö nya trästadsdel också – att det ska bli ett ställe folk där vill vara i och besöka. Hon tror att den med sin humanistiska design har potential att bli internationellt intressant.

Älsvjö, TMF Trähus, P.A.C.E
Nya Älvsjögatan. Illustration: P.A.C.E

– Vi dras till den typ av miljöer som känns trygga, orienterbara, charmiga och som har en atmosfär som man blir glad av. En miljö som är varierad utan att vara rörig och som utformas för att upplevas till fots. Gatorna ska vara olika men ändå höra ihop och det är bra om man ibland måste mötas med ögonkontakt. Varför inte bara göra Älvsjös nya stadsdel skitsnygg, billig och något som blir en koldioxidsänka och succé över tid.

Hon menar att det finns möjlighet att skapa något makalöst bra, och eftersom det är ett så pass stort projekt kan man samordna bygget och synkronisera byggsystem och på så sätt göra det billigare än vad exempelvis Norra Djurgårdsstaden blev.

– Det finns naturligtvis massor av utmaningar längs vägen, men det viktiga är att komma ihåg att en stad är en kör, inte en mängd solohus. Vi lägger krutet på formgivning av detaljer, färgsättning och växtlighet. Vi uppfinner inte hjulet på nytt, säger hon.

I förslaget finns också en överdäckning av väg 226, som i dag är hårt trafikerad. Det kan bli ett grönskande stråk med plats för lekplatser, marknader, odling, teaterpaviljong, lek och idrott. Mellan överdäckningen och befintligt villaområde kan en ny idrottshall och bostadskvarter med inslag av radhus byggas. Det skulle skapa en mjuk övergång till omkringliggande villakvarter.

– Om det visar sig att det går att göra en överdäckning av vägen, så skulle man med träkonstruktioner också kunna bygga bostäder på överdäckningen. Trä är lättare och är bättre vid vibrationer. säger Gustaf Edgren.

Han hoppas att man ska lyckas skapa en stadsdel full av liv, en blandstad med lägenheter, kontor och service som har ekonomi hela dygnet.

– Det vore ett stort misstag att bara bygga bostäder i området. Jag hoppas att någon vågar experimentera och prova nåt nytt. Att någon vågar bygga både modernt men i traditionell stil, säger han.

Erika Wörman tror att en politiker som ror hem det här projektet får en win win eftersom det kommer att väcka enormt mycket uppmärksamhet både vad gäller ekonomi, ekologi och internationell status.

– Vill man skapa ett besöksmål som lockar människor från hela världen är det här konceptet, säger hon.

P.A.C.E. Älvjö, ny stadsdel, TMF Trähus
Stadsplanen för nya stadsdelen i Älvsjö. Illustration: P.A.C.E.

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartlägger: Stockholms nya spöklika område

Kista är välkänt för alla tomma kontorslokaler. Men det finns ett mer centralt område som har omfattande vakanser.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Tillbaka till förstasidan