Varnar för bostäder i 3 orter – och ger fritt fram i 12 orter

Läget på marknaden för nyproducerade bostäder fortsätter att skilja sig åt en hel del från kommun till kommun. Det visar en färsk analys från JLL och Evidens.

Bland de 21 kommuner som duon följer så är nyproduktionen större än vad som kan motiveras av efterfrågan i tre stycken medan byggandet sannolikt skulle kunna ökas utan problem i tolv av kommunerna

I en majoritet av kommunerna har indexet rört sig mot mitten, alltså mot en bättre balans.

JLL har tillsammans med Evidens tagit fram indexet som ett sätt att ge stöd och vägledning åt de aktörer som är aktiva inom nyproduktion av bostäder, vare sig det handlar om hyresrätter, äganderätter eller bostadsrätter.

JLL-Evidens Residential Market Index (RMI) är ett index som beskriver balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproducerade bostäder på olika lokala bostadsmarknader. Detta görs genom att jämföra antalet bostäder som börjat byggas med antalet hushåll som har ekonomisk möjlighet och en vilja att köpa eller hyra en nyproducerad bostad.

Fastighetsvärlden redovisar nedan utfallet för analysen från andra kvartalet 2018 :

Varning – byggs för mycket:

 • Mölndal: 4,4
 • Ystad 3,4
 • Uppsala 3,1

Balans:

 • Järfälla 2,9
 • Nacka 2,7
 • Stockholm 2,5
 • Malmö 2,2
 • Umeå 2,1
 • Linköping 2,0

Uppmaning – bygg mer:

 • Örebro 1,97
 • Kungälv 1,97
 • Helsingborg 1,6
 • Täby 1,5
 • Göteborg 1,4
 • Västerås 1,3
 • Lomma 1,3
 • Lund 1,1
 • Kungsbacka 1,0
 • Borås 0,4
 • Lidingö 0,3
 • Huddinge 0,1

Urvalet består av kommuner i de tre storstadsområden plus några regionstäder. Dock saknas till exempel Norrköping och Jönköping.

Efter prisnedgångar på 10-15 procent på bostadsrättsmarknaderna under förra hösten så har priserna legat i stort sett still hittills i år, konstaterar JLL och Evidens i rapporten och ser att prisjusteringen varit ”hälsosam” för marknaden.

I tolv kommuner ligger indexet under 2 vilket, enligt JLL och Evidens, signalerar att utbudet av nybyggda bostäder sannolikt skulle kunna ökas utan problem.

Mölndal, Ystad och Uppsala hamnar på nivåer som visar att nyproduktionen är större än vad som kan motiveras av hushållens betalningsförmåga och köpvilja.

Positivt sedan förra rapporten är att en majoritet av kommunerna har rört sig något mot mitten, dvs mot en bättre balans.

I fyra av kommunerna (LIdingö, Mölndal, Helsingborg och Örebro) är indexet ganska tydligt i en nedåtgående trend medan tolv kommuner är i en uppåtgående trend. I övriga kommuner ligger indexet stabilt.

I Lidingö och Huddinge hittar JLL och Evidens väldigt låga indexnivåer, vilket visar att bostadsbyggandet är lågt i förhållande till betalningsviljan. I båda kommunerna har också antalet byggstarter varit låga de senaste två åren. I Nacka, Täby och Järfälla har däremot bostadsbyggandet ökat, men visat tecken på att plana ut eller minska den senaste tiden. I Täby visar indexet fortfarande att det finns tillräckligt med efterfrågan för att öka byggandet ytterligare. I Järfälla har indexet legat högt de senaste två åren men visar nu tecken på att stabiliseras medan Nacka-indexet stigit markant det senaste året i takt med det ökade bostadsbyggandet.

I Stockholm passerade indexet 2,0 i slutet av 2016 och har fortsatt stiga något även under 2017 och 2018. De senaste kvartalen har dock uppgången stannat av trots ett fortsatt högt bostadsbyggande.

Fler Nyheter från förstasidan

Staden: ”Inga pengar från Oscar för Gasklockan”

”Bolaget är i dröjsmål”.

FV Quiz

FV Quiz: Vad kan du om Ilija Batljan?

Testa dina kunskaper om en av branschens mest färgstarka profiler.

Byggs mitt på Södermalm

19 våningar högt. Nu sker formellt första spadtaget.

Dilemmat: Stockholm stad och Oscar behöver köpa tid

Fastighetsvärlden granskar: Deadline idag för betalningen av Gasklockan  Värde: 600 miljoner – eller 100 miljoner?  Gamarna redo  Staden i kreativ uppgörelse på annan plats.

Genova siktar mot börsen

4-miljardersbolaget redo för nästa steg.

Vasakronan hyr ut helt hus i Stockholm city

Intar över 4.000 kvm vid Kungsträdgården. Huset uppfördes 1901 åt Hernösands enskilda bank.

Vonovia nått 72% i Hembla – men budkommittén nobbar

Läs om budkommitténs rekommendation och om det tyska jättebolagets planer.

Regio förvärvar 22.000 kvm i centrala Västerås

Förvärvar fyra fastigheter. Säljaren behåller klenoden.

Säljer välkänd fastighet i innerstan för 800 miljoner

Gör ytterligare en avyttring i Stockholms innerstad. Nu säljs välkänd fastighet i område som snabbt blir allt hetare. FV berättar om omständigheterna.

Konkurshärva – styrelse anmäld för ekobrott

Bostadsutvecklingsbolaget fick grönt ljust för obligationsnotering av Nasdaq 2017 – har i dag skulder på hundratals miljoner.

Så blir ”nya” operahuset i Stockholm

Förslag på miljardrenovering inlämnat.

Oscar säljer i Nacka – får in pengar till Gasklockan?

Fastighet hyrs ut till skola och avyttras direkt. Se karta! Oscar Engelbert kommenterar affären och framtiden.

Lyxigt miljardköp av Ramsbury

FV avslöjar att Stefan Perssons fastighetsbolag slår till med köp i unikt läge. Läs detaljerna om affären.

Resultat och bilder från Baltazar Invitational

Fyra vinnare. Och nytt insamlingsrekord i välgörenhetseventet!

Tillbaka till förstasidan