Varnar för bostäder i 3 orter – och ger fritt fram i 12 orter

Läget på marknaden för nyproducerade bostäder fortsätter att skilja sig åt en hel del från kommun till kommun. Det visar en färsk analys från JLL och Evidens.

Bland de 21 kommuner som duon följer så är nyproduktionen större än vad som kan motiveras av efterfrågan i tre stycken medan byggandet sannolikt skulle kunna ökas utan problem i tolv av kommunerna

I en majoritet av kommunerna har indexet rört sig mot mitten, alltså mot en bättre balans.

JLL har tillsammans med Evidens tagit fram indexet som ett sätt att ge stöd och vägledning åt de aktörer som är aktiva inom nyproduktion av bostäder, vare sig det handlar om hyresrätter, äganderätter eller bostadsrätter.

JLL-Evidens Residential Market Index (RMI) är ett index som beskriver balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproducerade bostäder på olika lokala bostadsmarknader. Detta görs genom att jämföra antalet bostäder som börjat byggas med antalet hushåll som har ekonomisk möjlighet och en vilja att köpa eller hyra en nyproducerad bostad.

Fastighetsvärlden redovisar nedan utfallet för analysen från andra kvartalet 2018 :

Varning – byggs för mycket:

 • Mölndal: 4,4
 • Ystad 3,4
 • Uppsala 3,1

Balans:

 • Järfälla 2,9
 • Nacka 2,7
 • Stockholm 2,5
 • Malmö 2,2
 • Umeå 2,1
 • Linköping 2,0

Uppmaning – bygg mer:

 • Örebro 1,97
 • Kungälv 1,97
 • Helsingborg 1,6
 • Täby 1,5
 • Göteborg 1,4
 • Västerås 1,3
 • Lomma 1,3
 • Lund 1,1
 • Kungsbacka 1,0
 • Borås 0,4
 • Lidingö 0,3
 • Huddinge 0,1

Urvalet består av kommuner i de tre storstadsområden plus några regionstäder. Dock saknas till exempel Norrköping och Jönköping.

Efter prisnedgångar på 10-15 procent på bostadsrättsmarknaderna under förra hösten så har priserna legat i stort sett still hittills i år, konstaterar JLL och Evidens i rapporten och ser att prisjusteringen varit ”hälsosam” för marknaden.

I tolv kommuner ligger indexet under 2 vilket, enligt JLL och Evidens, signalerar att utbudet av nybyggda bostäder sannolikt skulle kunna ökas utan problem.

Mölndal, Ystad och Uppsala hamnar på nivåer som visar att nyproduktionen är större än vad som kan motiveras av hushållens betalningsförmåga och köpvilja.

Positivt sedan förra rapporten är att en majoritet av kommunerna har rört sig något mot mitten, dvs mot en bättre balans.

I fyra av kommunerna (LIdingö, Mölndal, Helsingborg och Örebro) är indexet ganska tydligt i en nedåtgående trend medan tolv kommuner är i en uppåtgående trend. I övriga kommuner ligger indexet stabilt.

I Lidingö och Huddinge hittar JLL och Evidens väldigt låga indexnivåer, vilket visar att bostadsbyggandet är lågt i förhållande till betalningsviljan. I båda kommunerna har också antalet byggstarter varit låga de senaste två åren. I Nacka, Täby och Järfälla har däremot bostadsbyggandet ökat, men visat tecken på att plana ut eller minska den senaste tiden. I Täby visar indexet fortfarande att det finns tillräckligt med efterfrågan för att öka byggandet ytterligare. I Järfälla har indexet legat högt de senaste två åren men visar nu tecken på att stabiliseras medan Nacka-indexet stigit markant det senaste året i takt med det ökade bostadsbyggandet.

I Stockholm passerade indexet 2,0 i slutet av 2016 och har fortsatt stiga något även under 2017 och 2018. De senaste kvartalen har dock uppgången stannat av trots ett fortsatt högt bostadsbyggande.

Fler Nyheter från förstasidan

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan