Nästan 250 deltog på seminariet Stockholmsmarknaden.

”Vår vy är inte jättedyster”

”Ekonomin svalnar – hur påverkas Stockholm?”. Så löd rubriken på den första programpunkten på Fastighetsvärldens stora seminarium Stockholmsmarknaden som Fastighetsvärlden under tisdagen arrangerade på Berns. Andreas Wallström, prognoschef Swedbank, gav sin syn på läget.

– Det pågår en tävlan att skriva ner prognoser. Vår vy är inte jättedyster. Vi tycker att det inte finns något skäl att vara så dyster mot världens, Europas och Sveriges ekonomi.

Wallström tonade ner merparten av de hot som omtalats.   Han tror att Brexit förskjuts, och att Storbritannien kommer att stanna. Men han konstrade att osäkerheten tynger ekonomin. När det gäller handelskonflikten mellan USA och Kina konstrar han att båda länderna har starka incitament för att lösa konflikten – och kommer att göra det. Att populistpartiet ska gå starkt framåt i Europaparlamentsvalet ser han inte som att det ger någon större inverkan på ekonomin om det skulle ske.

– Jag vill inte överdriva den ekonomiska risken kring det.

Andreas Wallström fortsatte sedan att prata om räntans utveckling:

– I USA tror vi att räntetoppen är nådd.

– I Europa tror vi att långa räntor kan stiga något. Men det är svårt att säga varför de ska stiga. Vid nästa prognos kommer vi nog skriva ner.

– I Sverige tror att det kommer en andra höjning i september. Vi tror att Riksbanken vill nå noll. Men därutöver är det tveksamt om det blir mer. Vår prognos är två höjningar nästa år. Men när vi ser över den prognosen, som är från i januari, så kommer vi nog ha ett lägre antal höjningar.

Wallström konstaterade att Sverige främst har två inhemska svaghetstecken. Detaljhandeln är ett sådant. I Stockholm är lönsamheten inom sektorn den sämsta sedan finanskraschen. Det andra svaghetstecknet är byggindustrin, enligt Wallström. Det finns en viss dysterhet, men man behöver inte vara så dyster, konstaterade Wallström.

Wallström gav en ganska positiv syn för den svajiga bostadsmarknaden. Han motiverade det med fortsatt låga räntor och att budgeten medför mer pengar till hushållen

– Jag har svårt att se att bostadspriserna ska vackla. Dagens nivåer behöver inte vara en bubbla. Vi kanske hade en minibubbla i Stockholm för några år sedan, men om räntorna förblir låga så ligger vi kvar på höga prisnivåer. Bostadspriserna förblir still i Stockholm och hela landet.

De största hoten han såg mot Stockholms ekonomi och utveckling var ändå scenariot för ett prisfall på bostäder och en bankkrasch.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Tillbaka till förstasidan