Nästan 250 deltog på seminariet Stockholmsmarknaden.

”Vår vy är inte jättedyster”

”Ekonomin svalnar – hur påverkas Stockholm?”. Så löd rubriken på den första programpunkten på Fastighetsvärldens stora seminarium Stockholmsmarknaden som Fastighetsvärlden under tisdagen arrangerade på Berns. Andreas Wallström, prognoschef Swedbank, gav sin syn på läget.

– Det pågår en tävlan att skriva ner prognoser. Vår vy är inte jättedyster. Vi tycker att det inte finns något skäl att vara så dyster mot världens, Europas och Sveriges ekonomi.

Wallström tonade ner merparten av de hot som omtalats.   Han tror att Brexit förskjuts, och att Storbritannien kommer att stanna. Men han konstrade att osäkerheten tynger ekonomin. När det gäller handelskonflikten mellan USA och Kina konstrar han att båda länderna har starka incitament för att lösa konflikten – och kommer att göra det. Att populistpartiet ska gå starkt framåt i Europaparlamentsvalet ser han inte som att det ger någon större inverkan på ekonomin om det skulle ske.

– Jag vill inte överdriva den ekonomiska risken kring det.

Andreas Wallström fortsatte sedan att prata om räntans utveckling:

– I USA tror vi att räntetoppen är nådd.

– I Europa tror vi att långa räntor kan stiga något. Men det är svårt att säga varför de ska stiga. Vid nästa prognos kommer vi nog skriva ner.

– I Sverige tror att det kommer en andra höjning i september. Vi tror att Riksbanken vill nå noll. Men därutöver är det tveksamt om det blir mer. Vår prognos är två höjningar nästa år. Men när vi ser över den prognosen, som är från i januari, så kommer vi nog ha ett lägre antal höjningar.

Wallström konstaterade att Sverige främst har två inhemska svaghetstecken. Detaljhandeln är ett sådant. I Stockholm är lönsamheten inom sektorn den sämsta sedan finanskraschen. Det andra svaghetstecknet är byggindustrin, enligt Wallström. Det finns en viss dysterhet, men man behöver inte vara så dyster, konstaterade Wallström.

Wallström gav en ganska positiv syn för den svajiga bostadsmarknaden. Han motiverade det med fortsatt låga räntor och att budgeten medför mer pengar till hushållen

– Jag har svårt att se att bostadspriserna ska vackla. Dagens nivåer behöver inte vara en bubbla. Vi kanske hade en minibubbla i Stockholm för några år sedan, men om räntorna förblir låga så ligger vi kvar på höga prisnivåer. Bostadspriserna förblir still i Stockholm och hela landet.

De största hoten han såg mot Stockholms ekonomi och utveckling var ändå scenariot för ett prisfall på bostäder och en bankkrasch.

Fler Nyheter från förstasidan

Wework utreds av åklagare

Kritisk vecka för kontorshotelljätten – som även väntas sparka 4.000.

Avser stämma kommunen – på 70 miljoner

Retar upp känd fastighetsutvecklare genom att riva gammalt avtal och skriva upp markvärdet.

Vill dubblera till 60.000 i Värtan

De planerar att addera stor yta för kontor och eventuellt hotellverksamhet.

Bildextra: Så blir Microsofts nya kontor mitt i city

FV har besökt de ny kontorslokalerna som ligger i den nybyggda delen av Urban Escape.

SBB öppnar för försäljningar som följd av rekordbudet

FV berättar om vad som kan komma att avyttras om SBB lyckas ta kontroll över Hemfosa. I fokus finns bland annat en stor miljardfastighet.

Nedbrunnet hus blir större

Den nedbrunna byggnaden på Biblioteksgatan som Hufvudstaden håller på att bygga upp får en större volym än den tidigare. FV berättar om innehållet.

Bildextra: Spektakulära trappan i NCC:s nya huvudkontor

Nu invigs fastighetsjättens nya paradbyggnad. Fastighetsvärlden har besökt huvudkontoret.

Peab hyr ut helt projekthus

Medicinteknikföretag hyr nästan hela kontorsprojektet. Får speciell arkitektur.

Bildextra: Så blir Peabs nya kontor i Ulriksdal

FV kikar in i nya fastigheten.

Amasten köper för 426 mkr

Slår till och gör förvärv i en större stad.

Se första bilden på U-R-W:s jätteidé för hela 10 miljarder

Fastighetsvärlden visar första bilden och berättar mer om bolagets planer.

Bildextra: EQT:s nya lyxiga huvudkontor i Urban Escape

Titta in i det nya superdesignade kontoret.

Tillbaka till förstasidan