Vann dragkamp – köper 50.000 kvm för 2 miljarder

3 bud på över 2 miljarder kronor. Stockholms stads skolfastighetsbolag SISAB köper Konradsbergs campus på Kungsholmen av Akademiska hus. Priset landade på 2.048 miljoner kronor kronor – dyraste skolfastigheten som sålt i Sverige någonsin. PwC var rågivare till säljaren Akademiska Hus.

Enligt obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden fanns det tre bud som var över 2 miljarder kronor.

– Vi sålde till den som lämnade det högsta budet, säger, Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm till Fastighetsvärlden.

Enligt Wetterblad inkom ungefär tio indikativa bud. Enligt Fastighetsvärldens källor var det ”en rejäl prisuppgång” mellan de indikativa buden och slutbuden (andra budrundan) som några intressenter fick delta i. Det är inte känt vad Akademiska Hus hade för internvärdering men Fastighetsvärlden bedömer att priset är runt 20 procent över den nivån.

Fastigheten innehåller ungefär 50.000 kvm LOA utbildningslokaler som är uthyrda på långa kontrakt. Det handlar om Lärarhögskolans tidigare lokaler som Akademiska Hus fyllt med annan utbildningsverksamhet.

Fastighetsvärlden avslöjade i oktober 2013 att fastigheten var till salu och SISAB ville köpa, rubriken då löd ”Ny smällkaramell med långa hyreskontrakt till salu”. Priset nu överstiger kraftigt den bedömning Fastighetsvärlden gjorde då. I februari berättade vi att försäljningsprocessen var igång och att Pwc fått uppdraget.

Även MAQS advokatbyrå har varit rådgivare till Akademiska Hus. För SISAB har Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB varit juridisk rådgivare.

SISAB tillträder fastigheten den 9 oktober 2014.

Lokalerna på Konradsberg är uthyrda till Specialpedagogiska skolmyndigheten (4.400 kvm), Stockholms stad (27.000 kvm), Stockholms Montessoriskola (8.200 kvm och Manillaskolan (7.600 kvm). Det finns kontrakt för 48.000 kvm och hyresintäkterna är 105 miljoner kronor, vilket ger 2.180 kr/kvm. Kontrakten är långa, till mellan 2016 och 2027. BTA är på 60.000 kvm.

Konradsberg var ett av Sveriges första mentalsjukhus och uppfördes 1855–1871. Huvudbyggnaden uppfördes i en slottsliknande stil och fick snabbt smeknamnet ”Dårarnas slott”. De senast tillförda byggnaderna färdigställdes 2003.

SISAB är ett kommunalt bolag som äger och förvaltar merparten av Stockholms förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Totalt förvaltar företaget 1,7 miljoner kvadratmeter, där mer än 100 000 personer vistas dagligen.

Sten Nordin.
Sten Nordin.

Sten Nordin (M), finansborgarråd, kommenterar SISABs förvärv:

– Kungsholmen växer kraftigt och därför är det strategiskt viktigt att staden får tillgång till och rådighet över Konradsbergs campus. I ett slag frigörs lokaler för förskola, skola och idrott, en förutsättning för att Mariebergsområdet ska kunna växa.

På Konradsberg skapas nu ett unikt skolcampus med plats för 3.000 elever i både kommunala och fristående skolor.

Lotta Edholm (FP), skolborgarråd:

– Det här ger oss möjligheten att skapa många nya skolplatser för både grund- och gymnasieelever på Kungsholmen, samlat i ett centralt beläget campus i en unik skolmiljö. Det säkerställer både behovet av fler utbildningsplatser i området de kommande åren och ger oss möjligheter att styra utvecklingen av campusområdet.

Fastighetsvärlden Idag 2014-06-12 

Fler Nyheter från förstasidan

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Tillbaka till förstasidan