Vagner köper för fem miljarder från Landic

Ole Vagner tar, tillsammans med fem andra investerare, över ett av Landics dotterbolag. Dotterbolaget KEO IX har fastigheter i Sverige för cirka fem miljarder kronor och innehåller det bestånd som dåvarande Keops förvärvade av Kungsleden under 2006.

Nu är Ole Vagner tillbaka på allvar på den svenska fastighetsmarknaden. Tillsammans med ett antal andra investerare tar han över ett av Landics dotterbolag med fastigheter i Sverige för omkring 5 miljarder kronor. Bolaget, KEO IX innehåller det bestånd som dåvarande Keops förvärvade från Kungsleden sommaren 2006. Det är dryga 160 fastigheter i portföljen vilket är knappt tio färre än ursprungligen. Fastigheterna har en total yta på cirka 860 000 kvadratmeter. Bland de mest välkända hyresgästerna återfinns Volvo, Ericsson och SKF som tillsammans bidrar med ungefär 15 procent av portföljens hyresintäkter.

I samband med försäljningen har en överenskommelse träffats som ger Landic en framtida vinstdelning. Att Ole Vagner finns med i affären lär till stor del bero på att han också satsat mycket kapital i fastighetsobligationer, obligationer som utgör toppfinansieringen och som riskerar att bli värdelösa om inte situationen kan redas ut. Enligt vad Fastighetsvärlden erfar är affären är en följd av en omvärdering av fastigheterna som genomförts av DTZ på Barclays Capitals begäran. De nya värdena innebar att lånevillkoren inte längre uppfylldes vilket ledde till att förhandlingar inleddes.

Tanken är nu att Landic Sverige fortsätter att förvalta beståndet men åt den nye ägaren. Ole Vagner och hans rådgivare Helle Breinholt arbetar nu intensivt med struktureringen av det bolag som ska förvärva beståndet. Arbetet sker i samförstånd med Barclays Capital.
Fastighetsvärlden Idag 2008-11-17

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Efter beskedet: SBB rusar tvåsiffrigt på börsen

SBB:s aktie rusar på börsen efter affären med Brookfield.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Tillbaka till förstasidan