Utredning klar: Höjvall kvar som VD – oenig styrelse

Utredningen av Rikshem klar. Kritiken mot bolagsledningen är relativt tunn och i utredningen förekommer även kritik mot styrelsen. Delägaren AMF ville sparka VD Jan-Erik Höjvall, men han sitter kvar. Nu återstår att följa hur AMF ser på sitt långsiktiga hälftenägande av bolaget.

Jan-Erik Höjvall blir kvar som VD i Rikshem. Det meddelar bolagets styrelse efter att ha tagit del av KPMG:s granskning av bolagets ledning. Enligt uppgift till FV har ledamöterna från bolagets båda ägare, Fjärde AP-fonden och AMF, inte varit överens. Utredningen slår fast att Höjvall frias från de eventuella misstankar som funnits. Utredaren riktar även kritik mot styrelsen.

Rikshems fastighetsbestånd har växt till drygt 32 miljarder kronor. I senaste magasinet Fastighetsvärlden finns ett dokument om fyra sidor om Rikshem. AMF blev delägare i Rikshem i april 2011 när fastighetsbeståndet var värt 6 miljarder kronor.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden kan det komma att hända saker på ägarsidan inom kort. AMF är kritiskt till konsekvenserna av utredningen och ville ha en annan utgång kring VD Jan-Erik Höjvall.

När styrelsen för Rikshem sammanfattar sina slutsatser avseende den granskningsrapport rörande resor, representation och förekomsten av intressekonflikter, som den auktoriserade revisorn Martin Krüger, KPMG, arbetat med sedan mitten av december lyder det så här:

  • Avvikelser konstaterade
  • Beslut taget om översyn av bolagets styrande dokument

Läs sparkade vice VD Ilija Batljans kommentar här. Han frias nästan helt från anklagelserna. Han berättar även om sina framtidsplaner.

Det var i mitten av december som styrelsen fattade beslut om att tillsätta en oberoende granskning för att komma till botten med de rykten och mediala påståenden rörande bolaget som florerat. Rapporten som efter viss försening överlämnades på fredagen behandlades av Rikshems styrelse på söndagen.

– Ska man sammanfatta intrycken kan jag konstatera två saker. Vi ser självklart med stort allvar på de avvikelser som granskaren hittat, säger Mats Mared, styrelseordförande i Rikshem. Men det är också tillfredsställande att vi nu har facit på vad som faktiskt förevarit i bolaget.

Mats Mared vill inte rangordna avvikelserna utan konstaterar att det funnits problem. Både med hur de styrande dokumenten är utformade och hur de efterlevts.

– För att inte riskera att någon tycker att jag förminskar något av det som framkommit i granskningen vill jag inte recensera företeelserna. Jag vill dock vara tydlig med att företeelserna är oacceptabla. Vi ska ha tydlig nollvision avseende denna typ av företeelser.

Han är därför noga med att understryka att styrelsen inte går fri från kritik av granskaren. I både granskningsrapport och sammanfattning påpekas att de styrande dokumenten inte är tillräckligt tydliga.

– Vi har därför fattat beslut om att se över de styrande dokumenten. Arbetet påbörjas direkt och beräknas vara klart under våren. De felaktigheter avseende skatt relaterat till resor och representation som framkommit i granskningen kommer att rättas omgående.

Det är också styrelsen som med bolagets bästa för ögonen har att värdera ledningens agerande utifrån den kritik som utredningen utmynnat i.

– Ytterst handlar det naturligtvis om att ta ställning till en förtroendefråga som man kan ha olika uppfattningar om. Styrelsen, som är helt enig om allvaret i avvikelserna, har slutligen stannat vid att ge VD Jan-Erik Höjvall fortsatt förtroende att leda verksamheten men om den frågan har det inte rått full enighet inom styrelsen, avslutar Mats Mared.

Läs hela utredningen här!

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-22

Fler Nyheter från förstasidan

Toppmäklaren omhäktad

Åtalstiden förlängs  för den profilerade vd:n som misstänks för grovt bedrägeri och penningtvätt.

Planerar sälja i Stockholm

Agerar i det privata bolaget. Pengarna från försäljning ska användas till att betala skuld.

FV Quiz

FV Quiz: Sportstjärnorna och fastigheterna

Vad kan du om idrottsstjärnornas investeringar i fastighetsbranschen?

Det finns fortsatt torrt krut hos bolagen enligt FI-chefen

Daniel Barr, generaldirektör på Finansinspektionen tror inte att fastighetssektorn är i kris även fast läget är allvarligt.

Lansa köper vid Karlatornet

138 nybyggda bostäder. Första etableringen i Göteborgs stad.

Sandvik stannar och bantar HK

Förlängt hyresavtalet för huvudkontoret med 4.000 kvm.

”Ett helt gäng bolag kommer försvinna”

Landshövding och generaldirektör medverkade på Fastighetsdagen. Läs om några av höjdpunkterna och se flera bilder.

Säljer i innerstaden efter 110 år

Innehåller lägenheter samt kontorslokaler. FV berättar om priset.

Bonnier hyr ut 2.100 kvm till Domstolsverket

Första utflytten från Vasakronan.

Rekordstor fond om 42 miljarder

”En unik konkurrenskraft”. FV berättar hur mycket som redan förvärvats, vad som är aktuellt och vad som anses extra viktigt.

KKR köper 1.200 bostäder i Finland – siktar på Sverige

Har fokus på främst två segment.

”Inga tecken på minskade topphyror – tvärtom”

De ”dolda” vakanserna ökar, men ändå positiva signaler kring kontorets framtid.

Ny aktör siktar på miljardköp i centrala Stockholm

Fokus på innerstaden. Berättar för FV om strategin och vad som gör bolaget speciellt.

Tillbaka till förstasidan