Bengt Kjell, Lars Thagesson och Oscar Lekander.

Trions nya Hagabacken har köpt 18 fastigheter

Hagabacken Fastighets AB har avslutat sin kapitalanskaffning med investeringsåtaganden om totalt cirka 1,5 miljarder kronor. Bakom bolaget finns rävarna Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagesson. 15 fastigheter har förvärvats hittills. Målet är att köpa för 3 miljarder under 2024 och 2025.

Annons

Totalt har cirka 60 investerare deltagit, bland större investerare kan nämnas grundarna, Liljedahl Group, TomEnterprise, Jula Holding och Ica Handlarnas Förbund.

Hagabacken etablerades under 2023 av grundarna Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagesson i en turbulent fastighetsmarknad, med ambitionen att dra nytta av volatiliteten på fastighetsmarknaden som vanligtvis är stabil och långsiktigt lönsam.

Baserat på erfarenheterna från att ha varit med och grundat bland annat Hemfosa och Nyfosa är avsikten att Hagabacken ska vara ett opportunistiskt fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter i Sverige, utan inriktning på ett speciellt segment. Det enda som exkluderas är egentligen bostäder och större projekt.

– Det är glädjande att intresset har varit stort och att vi har lyckats genomföra en betydande kapitalanskaffning. Det möjliggör att vi på Hagabacken nu kan fokusera på transaktioner och att generera värde för Hagabackens aktieägare. Det är också väl i linje med vår ambition att agera som en snabb och dynamisk aktör på transaktionsmarknaden, säger Oscar Lekander, grundare och vd.

– Vi är mycket tacksamma över att våra investerare, trots nuvarande volatilitet på fastighetsmarknaden, litar på oss och vill investera kapital för att bygga upp ett nytt fastighetsbolag. Vi är fullt engagerade i att uppfylla deras höga förväntningar, säger Bengt Kjell, grundare och arbetande ordförande.

Hagabacken har aktivt deltagit på transaktionsmarknaden sedan sin etablering, och per den 31 mars bestod fastighetsportföljen av 15 fastigheter med ett värde om cirka 400 miljoner kronor.

Därefter har avtal träffats om förvärv av tre fastigheter för cirka 200 miljoner kronor. Avsikten är att Hagabacken under 2024 och 2025 skall förvärva fastigheter för sammanlagt cirka 3 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden berättade i maj 2023 att Hagabacken (då under namnet Treholex) förvärvat nio fastigheter. Det rör sig om bland annat fem fastigheter från Oscar Properties i norra Sverige (två i Luleå samt en vardera i Umeå, Skellefteå och Örnsköldsvik). Det var en affär på 165 miljoner kronor. Bolaget hade även förvärvat från Thagessons bolag Trenäs i Jönköping, Mark, Ulricehamn och Kiruna. Nyligen förvärvades en handelsfastighet i Strömstad från ekonomiskt pressade Point Properties.

Utöver det har Hagabacken gjort ytterligare fyra affärer, ett förvärv i Mälardalen, ett i Sundsvall, ett i Småland och ett i Skaraborg.

Namnet Hagabacken kommer utifrån att Thagesson bor på adressen ”Sjöhagabacken” och då trion ville undvika å, ä och ö i bolagsnamnet så blev det en kortare variant.

SEB har agerat finansiell rådgivare och Roschier har agerat legal rådgivare till Hagabacken i samband med etablering och kapitalanskaffning. Skierfe har varit rådgivare avseeende fastighetstransaktioner.

Fler Nyheter från förstasidan

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Klart: Tar över restaurangen i Kungsträdgården

Rekordhyra när Maelir tecknar avtal mitt i Stockholm. FV berättar om nya verksamheten.

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Tillbaka till förstasidan