Siloverksamheterna från ovan. Ett väldigt attraktivt läge i Västerås.

Sveriges segaste affär klar – köper silon för 325 mkr

Nu är den klar, Sveriges segaste och mest utdragna fastighetsaffär. Västerås stad köper de tre centrala silofastigheterna från Lantmännen. FV kan berätta att parterna enats kring prislappen 325 miljoner kronor.

Fastighetsvärlden har berättat om planerna i snart 20 år. Fem olika kommunstyrelseordföranden har jobbat med ärendet.

Silon har varit viktig för Lantmännen med hela Mälaren som upptagningsområde. Samtidigt har fastigheten blivit allt viktigaste för att Västerås stad ska lyckas gå mål med sitt startade drömprojekt Mälarporten som knyter ihop dagens stadskärna med de nya bostadsområdena vid Mälaren, bland annat genom ett spårområde vid stationen som i framtiden delvis ska överdäckas.

Men det går inte precis att börja bygga på silofastigheten imorgon…

Västerås stad och Lantmännen har kommit överens om att staden förvärvar silofastigheterna i centrala Västerås. Övertagandet beräknas till 2029.

– Vi är mycket glada över att den här förhandlingen äntligen har landat – det är viktigt för Västerås utveckling. Nu väntar den kommunala beslutsprocessen innan allt är klart” säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S). Lantmännen har erbjudits möjligheten att förvärva ny mark för sin verksamhet vid Västerås hamnområde.

Diskussioner om att förvärva silofastigheterna har alltså förts i flera år. Siloverksamheten behöver flyttas från sitt nuvarande läge för att Västerås ska kunna utvecklas med nya bostäder, verksamheter och platser för människorna. Silon är idag omgärdad av en bullerskyddszon på 200 meter, något som hindrar utvecklingen av stadens mest centrala delar. Utvecklingen sker inom ramen för projekt Mälarporten, det som ska bli Västerås nya stadsdel. Lantmännen är positiv till överenskommelsen och har erbjudits möjlighet att förvärva ny mark för sin verksamhet i hamnområdet.

– Det är mycket bra att vi nu har en överenskommelse med Västerås stad. Avtalet ger tid för anpassning och möjligheter att utveckla spannmålsverksamheten i regionen, både för lantbrukarna och för livsmedelsindustrin, säger Joachim Haas, fastighetsdirektör på Lantmännen.

Lantmännens option på förvärv finns i Västra industrihamnen där man sedan tidigare har en foderfabrik. Optionen gäller till 2023 och prislappen är cirka 30 miljoner kronor för fastigheten. Förutom i Västerås har Lantmännen även en silo i Köping. Tidigare fanns det även en i Enköping.

Stadens planerade förvärv baseras på en oberoende värdering av Lantmännens fastigheter. Förvärvet består av totalt tre olika fastigheter lokaliserade i Mälarporten. Det handlar om fastigheterna Västerås 1:206, Västerås 1:207 samt Gasklockan 12.

– Vi har velat gå Lantmännen till mötes, samtidigt som vi först och främst behövt se till skattebetalarnas bästa. Det har vi gemensamt lyckats med i den här överenskommelsen och om allt faller på plats med de kommunala processerna kommer vi nu att kunna utveckla Mälarporten till ett område för västeråsarna – i ett av Västerås bästa lägen, säger Sanna Edling, projektchef Mälarporten.

När Västerås stad förvärvar silofastigheterna innebär det att staden kan utvecklas med nya bostäder, verksamheter och områden för västeråsarna. Det innebär också att Lantmännens verksamhet kan utvecklas. Västerås stad kommer att ansvara för rivning och sanering av byggnaderna, om Länsstyrelsen och kommunen ger klartecken till rivning. Det är möjligt både att bygga om själva betongsilon till bostäder eller verksamheter alternativt att riva den. Planeringen för vad som ska finnas på platsen i framtiden sker i planskedet. Övertagande av fastigheterna sker den 2 juli 2029.

– Det här är en viktig milstolpe i Västerås och Mälarportens utveckling, det är ett efterlängtat besked att vi äntligen kan planera området och ge plats för attraktiva bostäder och verksamheter mitt i centrala staden, säger Jesper Brandberg (L), ordförande i Fastighetsnämnden.

Hur många lägenheter det kan bli på platsen är oklart. Lantmännen Fastigheter har tidigare skissat på 100.000 kvm bostäder i sin egen studie. Dessutom frigörs alltså angränsande ytor.

Detaljplanen, för området runt spåret, ska utveckla ett centralt område i Västerås där ett nytt resecentrum är i fokus. Till detaljplanen hör också kvarter Sigurd 3 och det nya Vasakvarteret. Illustration: BIG
Lantmännens siloverksamhet i Västerås.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan