Realplay

Stark comeback för hotell – men vad händer nu?

Hotellmarknaden visar åter starka siffror och restaurangerna är välbesökta. Men vilka störningar kan en sämre konjunktur ge, vad måste till för fortsatt tillväxt?

Glöm deppiga profetior om att minskad hotellefterfrågan på grund av minskat affärsresande. Tvärtom kommer branschen återigen få en positiv utvecklingslinje de kommande tio åren siar restaurang- och hotellentreprenören Pelle Lydmar och hotelletableringseperten Hans-Åke Petterson i det senaste avsnittet av Realplay.

–Vi hade under 20 år en linjär utveckling med en mycket stark utveckling och sedan bröts kurvan. Jag tror att den nu kommer tillbaka och fortsätter uppåt, besöksnäringen är här för att stanna säger Pelle Lydmar.

Hans-Åke Pettersson är lite mer försiktig:

–Vi på Annordia gjorde en analys strax före pandemin. Vi konstaterade att vi under det gångna decenniet hade fått mer i plånboken, men att makrofaktorer skulle ändras så att perioden fram till 2030 skulle bli bra, men inte lika stark som uder de tio föregående åren.

Pelle Lydmar framhåller att fastighetsägare  måste gå in i samarbeten som ger hotellieren möjlighet att utveckla sitt hotell längre än till att enbart sälja hotellnätter, det ger möjligheter till att ta betalt på en helt annan nivå.

Hans-Åke Pettersson håller med och lyfter fram att av de hotell som etablerats de senaste 8-9 åren är det de som är personliga och med väl utvecklade koncept som lyckats allra bäst.

Mainstream fungerar inte längre, och det är privatmarknaden som har drivit på utvecklingen.

Vad gäller hotellmarknaden har det pratats mycket om att affärsresandet kommer att gå ned och att det kommer att påverka hotellen tydligt.

Han-Åke Pettersson håller inte alls med:

–De korta resorna över dagen tror vi minskar, men det påverkar inte de resor som sker med övernattning. Där är marknaden tillbaka och till och med starkare än motsvarande månad under 2019, året innan pandemin.

Lydmar fyller på:

–Gränsen mellan privatresande och affärsresandet har även suddats ut en del. Numera är det vanligt med mer kombinationer där affärsresande kombineras med privata gästnätter i anslutning till detta.

Lydmar tror på att vi nu kan se fram mot en per utvecklande tid

–Vi har varit lite ”fat cats” under 15 år. Hotellen har haft fullt, fastighetsägarna har haft fullt. Nu har vi som driver hotell o restauranger och fastighetsägare en betydligt öppnare syn på vad som är möjligt.

Han ser framför sig att såväl hotell som restauranger kommer att sätta gästen mer i centrum. Koncept, design, matkvalitet, toppkockar har avlöst varandra som trender, men nu gäller det att visa ett bra värdskap.

Hela samtalet kan du se på Realplay. Där utvecklar de sin syn på hur marknaden utvecklas på kort och lång sikt och om de tycker det finns en överetablering inom restaurang och hotell i huvudstaden.

Fler Nyheter från förstasidan

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Tillbaka till förstasidan