SSM inringt för handel på börsen.

SSM siktar allra högst – nu inringt på börsen

SSM ringdes in på börsen under torsdagsmorgonen.
– Det känns fantastiskt bra. Nu siktar vi även på nya geografiska marknader, sa VD Mattias Roos i samband med att han ringde i klockan.

Om SSM:

SSM har sedan starten 1993 varit verksamt i Stockholmsområdet och ägs av grundarna Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand. Idag har SSM närmare 5.800 lägenheter i planeringsfas eller produktion. Ambitionen är att bygga prisvärda bostäder för hushåll med en till två personer, primärt inom ålderskategorin 20-44 år. SSM:s avsikt är att årligen successivt utöka antal byggstarter för att under 2021 uppnå en nivå om 1.800 byggstarter per år. Under 2017 har SSM som målsättning att påbörja produktionen av 1.000 bostäder.

Visa faktaruta

Under torsdagsmorgonen tog bostadsbyggaren SSM Holding plats på börsen. Erbjudandepriset i SSM:s börsintroduktion hade fastställts till 59 kronor per aktie. Priset motsvarade ett marknadsvärde på bolaget om cirka 2.316 miljoner kronor.

Under de första minuterna pendlade kursen mellan 58,75 och 59,50 – och börskursens utvecklingen följdes noggrant av inte minst ett flertal av de anställda som köpt aktier i bolaget.

SSM:s verksamhet bedrivs idag uteslutande i Stockholmsområdet, i sju–åtta av de större kommunerna nära huvudstaden och i densamma. Framöver är bolaget redo att expandera verksamheten berättar VD Mattias Roos för Fastighetsvärlden som var på plats i samband med inringningen.

– Vi har tittat på Uppsala ett tag, och det tror jag blir vår nästa marknad. Vårt koncept skulle fungera bra där. Vi har lagt några bud, men har ännu inte nått hela vägen. Men snart lyckas vi. Just nu deltar vi i några tävlingar, säger Mattias Roos.

Någon större expansion till merparten av landets universitets- och högskoleorter finns inte i planerna. Men det finns fler orter än de i Stockholmsområdet och närbelägna Uppsala som skulle fungera för SSM, enligt Roos.

Han ger tummen upp för Göteborg, men samma tumme vänds nedåt för Malmö.

I Mattias Roos långsiktiga funderingar finns en expansion utomlands.

– Det är i första hand Helsingfors jag tänker på. Det har stannat av lite där, och jag tror att vårt koncept skulle fungera bra där, säger Mattias Roos till Fastighetsvärlden.

Efter att SSM handlats på börsen i en timme stod kursen på 57.00, alltså 3 procent ner. Som högst hade kursen varit upp på 59.75, strax över noteringskursen (59.00).

Ett stort gäng från SSM var på plats vid ceremonin, liksom ett flertal rådgivare som jobbat med noteringen.

SSM har stora planer på att expandera byggtakten rejält framöver, läs mer i faktaspalten till höger. Bolaget har även gjort sig känt för att driva höghusprojeketet Tellus Towers vid Telefonplan där det enligt den senaste planen inte bara ska bli en utan två höghus. Det högsta av dessa kanske blir Sveriges högsta byggnad om det förverkligas. Läs Fastighetsvärldens sammanställning över de högst planerade höghusen i Sverige här.

Mattias Roos, VD & koncernchef för SSM, inför inringningen:

– Vi är mycket glada över det positiva mottagande som vi fått från såväl kvalitativa cornerstone-investerare som institutionella investerare – både i Sverige och i utlandet – samt från allmänheten. Det är särskilt glädjande att omkring 90 procent av våra medarbetare numera är aktieägare i SSM.

– Med ytterligare finansiell styrka och tillgång till kapitalmarknaden är SSM väl rustat för att tillvarata de tillväxtmöjligheter vi ser på marknaden. Noteringen är ett viktigt steg för SSM och tillsammans med samtliga medarbetare ser jag mycket fram emot att realisera våra ambitioner framöver tillsammans med såväl våra befintliga som nya aktieägare.

Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand, grundare och huvudägare till SSM:

– Vi är oerhört stolta över att vårt bolag nu tar steget in på börsen och att vi därmed kan sprida ägandet i SSM till såväl allmänheten som institutionella investerare. Genom detta skapas de bästa förutsättningarna för att SSM ska kunna fortsätta att utvecklas framgångsrikt även framöver.

SSM har 72 anställda och mer än 90 procent har köpt aktier i bolaget. Börsinringningen beskrivs av Nasdaq OMX som en av de festligaste som ägt rum på ett tag.
SSM planerar att bygga Tellus Tower, med två höghus, om 78 respektive 58 våningar vardera, vid Telefonplan. Mattias Roos är VD vid SSM.
Det glada gänget från SSM släppte kursutvecklingen på displayen under några sekunder.
Ceremonin ägde förstås rum i Nasdaq OMX lokaler i Frihamnen (i en fastighet som ägs av Fastpartner).
Bolagsledning, styrelse och ledning var på plats. Många företrädare för bygg- och fastighet har ringt i klockan de senaste åren. När Jens Engwall ringde in Hemfosa var det andra gången han ringde i klockan (han gjorde det även för Kungsleden).
Självklart har Times Square i New York under några minuter försetts med SSM:s logga.

Fler Nyheter från förstasidan

Full fart mot Åre för FFE

Klockan 15:58 lyfte Norwegians plan DY 4061 fullastat med fastighetsekonomer på väg årets konferens i Åre.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Betalar 27 miljoner årligen i hyra – mitt i Stockholms kommersiella centrum.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Johan Franzén lämnar Catena – presenteras av konkurrenten

Hoppar av ledningstjänsten redan den 1 april för att inleda nytt chefsuppdrag.

Vill köpa loss klenoden – men har väntat på svar i tre år

Statens Fastighetsverk gör tummen upp till försäljningen. Men avgörande beslut har fastnat i Finansdepartementet – i över 3 år. ”Beslutsimpotens”.

Areim stänger fond om 7 mdr

Therese Rattik berättar vilka typer av fastigheter som finns på den nya fondens investeringsradar. FV berättar vad som ingår i de olika fonderna.

Nobbas av Castellum igen – Arnhult är ändå nöjd

”Han kan och fattar vad det handlar om. Det får inte vara för nära mig heller.”

Redo hyra ut 12.000 kvm direkt – inväntar inte påbyggnad

Går igång med uthyrningsarbetet av den nyinköpta fastigheten direkt. Motiverar för Fastighetsvärlden och berättar om önskad hyresnivå.

Explosioner mot Vonovias och HSB:s hus i Husby

En fastighet har fått stora skador, den andra mindre. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Köper fyra 08-närcentrum

Duo köper fastigheter som relativt nyligen har sålts.

Tillbaka till förstasidan