SSM inringt för handel på börsen.

SSM siktar allra högst – nu inringt på börsen

SSM ringdes in på börsen under torsdagsmorgonen.
– Det känns fantastiskt bra. Nu siktar vi även på nya geografiska marknader, sa VD Mattias Roos i samband med att han ringde i klockan.

Om SSM:

SSM har sedan starten 1993 varit verksamt i Stockholmsområdet och ägs av grundarna Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand. Idag har SSM närmare 5.800 lägenheter i planeringsfas eller produktion. Ambitionen är att bygga prisvärda bostäder för hushåll med en till två personer, primärt inom ålderskategorin 20-44 år. SSM:s avsikt är att årligen successivt utöka antal byggstarter för att under 2021 uppnå en nivå om 1.800 byggstarter per år. Under 2017 har SSM som målsättning att påbörja produktionen av 1.000 bostäder.

Visa faktaruta

Under torsdagsmorgonen tog bostadsbyggaren SSM Holding plats på börsen. Erbjudandepriset i SSM:s börsintroduktion hade fastställts till 59 kronor per aktie. Priset motsvarade ett marknadsvärde på bolaget om cirka 2.316 miljoner kronor.

Under de första minuterna pendlade kursen mellan 58,75 och 59,50 – och börskursens utvecklingen följdes noggrant av inte minst ett flertal av de anställda som köpt aktier i bolaget.

SSM:s verksamhet bedrivs idag uteslutande i Stockholmsområdet, i sju–åtta av de större kommunerna nära huvudstaden och i densamma. Framöver är bolaget redo att expandera verksamheten berättar VD Mattias Roos för Fastighetsvärlden som var på plats i samband med inringningen.

– Vi har tittat på Uppsala ett tag, och det tror jag blir vår nästa marknad. Vårt koncept skulle fungera bra där. Vi har lagt några bud, men har ännu inte nått hela vägen. Men snart lyckas vi. Just nu deltar vi i några tävlingar, säger Mattias Roos.

Någon större expansion till merparten av landets universitets- och högskoleorter finns inte i planerna. Men det finns fler orter än de i Stockholmsområdet och närbelägna Uppsala som skulle fungera för SSM, enligt Roos.

Han ger tummen upp för Göteborg, men samma tumme vänds nedåt för Malmö.

I Mattias Roos långsiktiga funderingar finns en expansion utomlands.

– Det är i första hand Helsingfors jag tänker på. Det har stannat av lite där, och jag tror att vårt koncept skulle fungera bra där, säger Mattias Roos till Fastighetsvärlden.

Efter att SSM handlats på börsen i en timme stod kursen på 57.00, alltså 3 procent ner. Som högst hade kursen varit upp på 59.75, strax över noteringskursen (59.00).

Ett stort gäng från SSM var på plats vid ceremonin, liksom ett flertal rådgivare som jobbat med noteringen.

SSM har stora planer på att expandera byggtakten rejält framöver, läs mer i faktaspalten till höger. Bolaget har även gjort sig känt för att driva höghusprojeketet Tellus Towers vid Telefonplan där det enligt den senaste planen inte bara ska bli en utan två höghus. Det högsta av dessa kanske blir Sveriges högsta byggnad om det förverkligas. Läs Fastighetsvärldens sammanställning över de högst planerade höghusen i Sverige här.

Mattias Roos, VD & koncernchef för SSM, inför inringningen:

– Vi är mycket glada över det positiva mottagande som vi fått från såväl kvalitativa cornerstone-investerare som institutionella investerare – både i Sverige och i utlandet – samt från allmänheten. Det är särskilt glädjande att omkring 90 procent av våra medarbetare numera är aktieägare i SSM.

– Med ytterligare finansiell styrka och tillgång till kapitalmarknaden är SSM väl rustat för att tillvarata de tillväxtmöjligheter vi ser på marknaden. Noteringen är ett viktigt steg för SSM och tillsammans med samtliga medarbetare ser jag mycket fram emot att realisera våra ambitioner framöver tillsammans med såväl våra befintliga som nya aktieägare.

Ulf Morelius och Ulf Sjöstrand, grundare och huvudägare till SSM:

– Vi är oerhört stolta över att vårt bolag nu tar steget in på börsen och att vi därmed kan sprida ägandet i SSM till såväl allmänheten som institutionella investerare. Genom detta skapas de bästa förutsättningarna för att SSM ska kunna fortsätta att utvecklas framgångsrikt även framöver.

SSM har 72 anställda och mer än 90 procent har köpt aktier i bolaget. Börsinringningen beskrivs av Nasdaq OMX som en av de festligaste som ägt rum på ett tag.
SSM planerar att bygga Tellus Tower, med två höghus, om 78 respektive 58 våningar vardera, vid Telefonplan. Mattias Roos är VD vid SSM.
Det glada gänget från SSM släppte kursutvecklingen på displayen under några sekunder.
Ceremonin ägde förstås rum i Nasdaq OMX lokaler i Frihamnen (i en fastighet som ägs av Fastpartner).
Bolagsledning, styrelse och ledning var på plats. Många företrädare för bygg- och fastighet har ringt i klockan de senaste åren. När Jens Engwall ringde in Hemfosa var det andra gången han ringde i klockan (han gjorde det även för Kungsleden).
Självklart har Times Square i New York under några minuter försetts med SSM:s logga.

Fler Nyheter från förstasidan

Succé för ny stor takterrass på Mall of Scandinavia

Se bilder från den nya satsningen. Smygöppnades under tisdagen. FV var på plats.

Kraftig försening för Castellums tullnära storprojekt

Utpekat som hetaste framtidsområdet i Stockholm.

Oscar säljer med vinst

Avyttrar i vattennära läge.

Tar över AFA:s lyxläge

Hyr lokaler i hörnet Drottninggatan/Klarabergsgatan mitt i Stockholm.

Rekord: Fastigheter utgör nu nio procent av börsvärdet

Fler noteringar att vänta, enligt Pangea. Men alla segment utvecklas inte bra. Se substansvärdet för 30 bolag.

Heta innerstadsaffärer nära att slutföras

Dessutom väntar säljprocess för glödhet fastighet utanför tullarna.

Stor hyresgäst lämnar MoS

2.500 kvm vid den ena ingången fylls med het pop up-butik.

Nyfosa köper för 1,6 miljarder

Börsnoterat bolag säljer. Portfölj med 21 kommersiella fastigheter. Se fastighetslista.

Udda duo i affär om 1,4 mdr

15 fastigheter i Stockholmsområdet ingår i transaktionen.

Nytt landmärke i Stockholm görs om till hyresrätter

242 planerade bostadsrätter får en annan upplåtelseform. ”Det blir oavsett en bra affär för oss”.

Mindre kontorsyta – men dubbelt så många kontorsarbetsplatser

Fastighetsvärlden redogör för ytfördelningen i nya Sturekvarteret, segment för segment. Se även flera nya illustrationer.

Göteborg följer Malmö – bantar närvaron på Mipim

”Det är inte positivt för helheten. Nu ska vi samla partnerskapet och lyssna på hur övriga tänker.”

K2A börjar handlas på börsen idag

Se bilder från morgonens inringning.

Heba köper för 700 mkr

Det tidigare så försiktiga och lågmälda bostadsbolaget slår till med ännu en stor affär.

Tillbaka till förstasidan