Ett planerat höghus blev istället två när SSM återkom med ett nytt förslag på en ny plats i närheten av det ursprungliga förslaget.

SSM:s investering för dubbla skrapor: Drygt 4 miljarder

Aktuellt med partners i storprojektet vid Telefonplan. Nyhetsbrevet berättade i går att SSM planerar att bygga två höga bostadshus vid Telefonplan i södra Stockholm, 78 respektive 58 våningar höga (läs artikeln här). Nu kan vi även berätta att SSM bedömer investeringen till drygt 4 miljarder kronor. Totalt, inklusive några låghusdelar, ska det bli 1.276 bostäder och 6.000 kvm lokaler. En tredjedel vardera ska bli ägarlägenheter, bostadsrätter respektive hyresrätter och det är de förstnämnda som ska vara högst upp. Bolagets VD Mattias Roos säger till Fastighetsvärlden att man är öppna för att genomföra bygget med partners.

Tunnelbanestationen Telefonplan ska enligt planen överdäckas av SSM:s stora projekt.

Den högsta huskroppen ska, enligt planen, bli 240 meter högt. Det är tio gånger mer än den kvadratiska bredden som är 24 meter. Höghuset ligger precis bredvid dagens tunnelbanestation. På näst översta våningsplanet ska det bli en restaurang/skybar och på det översta en utsiktsplattform. Det 20 våningar lägre huset är lika brett och ligger en kort bit därifrån och är vinklat 45 grader från det högsta. Båda husen ska, enligt planen, ha en pool högst upp på taket – något av ett signum för SSM.

SSM:s mål är byggstart av 78-våningshuset runt årsskiftet 2017/18 och inflytt under 2020. Det andra höghuset har planerad byggstart ett år senare. 60 procent av lägenheterna ska vara ettor om 32 kvm och 40 procent tvåor om 42 kvm. I fastigheten ska det endast finnas plats för 200 bilar i garage men plats för hela 2.000 cyklar.

– Vårt mål är att locka de som redan bor i närområdet. Det handlar inte om att attrahera de som bor i innerstaden, säger Mattias Roos, VD vid SSM.

Försvarsmakten som sänkte den tidigare placeringen av förslaget uppges inte ha något problem med den nya platsen. Luftfartsverket hade inga större invändningar mot det tidigare förslaget. Men nya protester kan komma när det nu nya förslaget ska granskas.

Fastighetsvärlden Idag 2016-01-19

Fler Nyheter från förstasidan

Max Martin och Harald Mix köper i Lärkstaden – läs priset

Köper en mindre fastighet. Båda har sedan tidigare varsin fastighet i närheten.

Tuffa siffror i Tobins Q1-rapport

Vd:n: ”Det något ljusare marknadsläget syns ännu inte i våra siffror.”

Areim hyr ut 5.000 kvm

Den stora fastigheten i det centrala läget är till salu.

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Sällsynt sjukhusaffär för 1,4 mdr

Ett långt hyresavtal samt en nyligen genomförd renovering och tillbyggnad ligger bakom priset. Läs även om köparens tidigare bestånd och ägarbild.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Tillbaka till förstasidan