SBB tar kontroll över norska utvecklaren Solon

SBB har tagit kontroll över totalt 83 procent av aktierna i det norska bostadsutvecklingsbolaget Solon Eiendom ASA. Solon har tidigare berättat för FV att man haft som ambition att ta sig in i Sverige. I Solons styrelse finns Jan-Erik Höjvall.

Solon Eiendom ASA är noterad på Oslo Börs och har tidigare planerat för en  sekundärnotering på Nasdaq Stockholm.

Sedan tidigare har SBB till exempel tagit kontroll över 25 procent av aktierna i JM och helt tagit över Sveafastigheter. Utöver det har SBB sedan länge en omfattande byggrättsportfölj – som nu blir ännu större genom det norska förvärvet.

Solon har under de senaste 15 åren byggt 2.200 bostäder och har nu nästan 1.000 bostäder under produktion.

SBB har nu avtalat om att förvärva ytterligare 51.106 538 aktier motsvarande 62,65 procent av aktierna i Solon Eiendom ASA för en köpeskilling om 2,25 miljarder kronor NOK. Affären finansieras till hälften genom emission av 17 miljoner B-aktier till en teckningskurs om 66 kronor per aktie, och resterande 1,12 miljarder kronor finansieras genom att SBB realiserar vissa finansiella tillgångar.

SBB kommer efter transaktionen att äga 68.005.231 aktier i Solon, motsvarande 83,36 procent av aktierna och rösterna i Solon.

Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, kommenterar:

– Norge och Oslo är en prioritet för SBB, vilket vi nu visar när vi avsevärt stärker vår position i Oslo-regionen genom förvärvet av Solon. Solon har en stark byggrättsportfölj och personalen på Solon är mycket erfaren och skicklig. Vi ser stor potential till fortsatt tillväxt av projektportföljen samt att vi nu tillför ytterligare genomföranderesurser till vår utvecklingsportfölj som redan idag är den största i Europa. Vi kommer också att bygga för att äga och ser stora möjligheter att leverera både äldreboenden och lägenheter för äldre samt skolor och förskolor.

Beslut om nyemission kommer att fattas av styrelsen i SBB i samband med tillträdet, innebärande en utspädning för existerande aktieägare om cirka 1,05 procent, och sker med stöd av bemyndigande från årsstämman 2021. Emissionen kommer att riktas till Runar Vatne och bolag ägda direkt eller indirekt av Runar Vatne, Simen Thorsen, Øystein Landvik och Tore Aksel Voldberg.

Förvärvet kommer att utlösa en skyldighet för SBB att lämna ett budpliktserbjudande. SBB kommer att lägga fram ett obligatoriskt erbjudande om att förvärva samtliga aktier som inte innehas av SBB inom fyra veckor. Priset i budpliktserbjudandet kommer att motsvara det högsta priset SBB har betalat för aktier i Solon Eiendom ASA under det senaste halvåret.

Arctic Securities agerar finansiell rådgivare till SBB och Advokatfirmaet Thommessen AS agerar norsk legal rådgivare till SBB. ABG Sundal Collier ASA agerar finansiell rådgivare till säljarna och Advokatfirmaet Schjødt AS agerar legal rådgivare till säljarna.

Solon har ett kontor i Stockholm sedan tidigare. Där arbetar Hugo Dammert (vd) och Carl Bohman (affärschef), läs mer här.

– Vi är övertygade om att det finns en plats för Solon på den svenska marknaden, sa Solon Eiendoms vd Andreas Martinussen då.

I Solons styrelse, som enda svensk, finns Jan-Erik Höjvall, som sedan tidigare varit representant för SBB. Han har varit ledamot sedan juni 2021. Höjvall, som även är stor aktieägare i Solon, har tidigare varit vd för Amasten och Akelius.

Missa inte! Samhällsfastigheter

Den 26 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Samhällsfastigheter. Det äger rum på Hotel Birger Jarl i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor myndighet söker nya lokaler

Kan bli en av de allra sista att flytta ut från CBD. FV berättar om prioriteringarna.

Säljer portfölj om 11.200 kvm

Sex samhällsfastigheter byter ägare.

Vasakronan säljer för 410 mkr

Avyttrar en av bolagets mer udda tillgångar.

Realplay

Proaktiva bolag gör bättre affärer

Kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt går främst att få till om man är proaktiv. Hos Realplay diskuteras framförhållning och kontroll för att förbättra utfallet.

Hon blir ny vd på Sisab

Tar över ansvaret för 1,8 miljoner kvm.

Svenska Nyttobostäder i ”block-skandal”

Vd:n: ”Jag blir både bekymrad och ledsen att detta nu drabbar oskyldiga människor”.

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Tillbaka till förstasidan