SBB tar kontroll över norska utvecklaren Solon

SBB har tagit kontroll över totalt 83 procent av aktierna i det norska bostadsutvecklingsbolaget Solon Eiendom ASA. Solon har tidigare berättat för FV att man haft som ambition att ta sig in i Sverige. I Solons styrelse finns Jan-Erik Höjvall.

Solon Eiendom ASA är noterad på Oslo Börs och har tidigare planerat för en  sekundärnotering på Nasdaq Stockholm.

Sedan tidigare har SBB till exempel tagit kontroll över 25 procent av aktierna i JM och helt tagit över Sveafastigheter. Utöver det har SBB sedan länge en omfattande byggrättsportfölj – som nu blir ännu större genom det norska förvärvet.

Solon har under de senaste 15 åren byggt 2.200 bostäder och har nu nästan 1.000 bostäder under produktion.

SBB har nu avtalat om att förvärva ytterligare 51.106 538 aktier motsvarande 62,65 procent av aktierna i Solon Eiendom ASA för en köpeskilling om 2,25 miljarder kronor NOK. Affären finansieras till hälften genom emission av 17 miljoner B-aktier till en teckningskurs om 66 kronor per aktie, och resterande 1,12 miljarder kronor finansieras genom att SBB realiserar vissa finansiella tillgångar.

SBB kommer efter transaktionen att äga 68.005.231 aktier i Solon, motsvarande 83,36 procent av aktierna och rösterna i Solon.

Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, kommenterar:

– Norge och Oslo är en prioritet för SBB, vilket vi nu visar när vi avsevärt stärker vår position i Oslo-regionen genom förvärvet av Solon. Solon har en stark byggrättsportfölj och personalen på Solon är mycket erfaren och skicklig. Vi ser stor potential till fortsatt tillväxt av projektportföljen samt att vi nu tillför ytterligare genomföranderesurser till vår utvecklingsportfölj som redan idag är den största i Europa. Vi kommer också att bygga för att äga och ser stora möjligheter att leverera både äldreboenden och lägenheter för äldre samt skolor och förskolor.

Beslut om nyemission kommer att fattas av styrelsen i SBB i samband med tillträdet, innebärande en utspädning för existerande aktieägare om cirka 1,05 procent, och sker med stöd av bemyndigande från årsstämman 2021. Emissionen kommer att riktas till Runar Vatne och bolag ägda direkt eller indirekt av Runar Vatne, Simen Thorsen, Øystein Landvik och Tore Aksel Voldberg.

Förvärvet kommer att utlösa en skyldighet för SBB att lämna ett budpliktserbjudande. SBB kommer att lägga fram ett obligatoriskt erbjudande om att förvärva samtliga aktier som inte innehas av SBB inom fyra veckor. Priset i budpliktserbjudandet kommer att motsvara det högsta priset SBB har betalat för aktier i Solon Eiendom ASA under det senaste halvåret.

Arctic Securities agerar finansiell rådgivare till SBB och Advokatfirmaet Thommessen AS agerar norsk legal rådgivare till SBB. ABG Sundal Collier ASA agerar finansiell rådgivare till säljarna och Advokatfirmaet Schjødt AS agerar legal rådgivare till säljarna.

Solon har ett kontor i Stockholm sedan tidigare. Där arbetar Hugo Dammert (vd) och Carl Bohman (affärschef), läs mer här.

– Vi är övertygade om att det finns en plats för Solon på den svenska marknaden, sa Solon Eiendoms vd Andreas Martinussen då.

I Solons styrelse, som enda svensk, finns Jan-Erik Höjvall, som sedan tidigare varit representant för SBB. Han har varit ledamot sedan juni 2021. Höjvall, som även är stor aktieägare i Solon, har tidigare varit vd för Amasten och Akelius.

Fler Nyheter från förstasidan

”Oj, oj, det kommer bli hela havet stormar”

Fem experter ger sin syn på bostadsmarknaden.

Dick Harrison: ”Kommer upp i Joakim von Anka-pengar”

Professorn presenterade historiens bästa och sämsta investeringar under FV:s seminarium.

”Ränteutgifterna dubbleras till nästa årsskifte”

Chefsekonomen ser dock ett stort ljus mitt i allt mörker.

Trio redo investera 10-tals miljarder

Megasatsningens första del börjar utvecklas.

Hemsö i tänkt storsatsning med fotbollsförbundet

Nils Styf: ”Vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll”.

Convendum hyr 4.100 kvm

Skandia Fastigheter gör en stor uthyrning för coworking.

Ingka och Ikea satsar på egen coworking

Pilotprojekt i Kungens Kurva. Läs om bolagets satsning.

Realplay

Börsen överreagerar – en tillfällig puckel

Den underliggande marknaden pallar och nu finns det fynd att göra

Johan Bergmans nya uppdrag

Tidigare varit 15 år inom Niam.

Optimism kring mångmiljardaffär

Projektportfölj med nästan tusen bostäder i attraktiva 08-lägen.

Förlängt 12.000 kvm inom tull

Stora kontrakt i centrala Stockholm. Två välkända varumärken har valt att stanna kvar.

Oscar gör miljardköp – till 6,2 procent

161.000 kvm lokaler ingår i det senaste förvärvet. Säkrat finansiering till en årlig ränta om 3,5 procent.

Skandia lyfter med 12.000 kvm kontor i Arenastaden

Startar projekt på spekulation.

Grönt ljus för Nordrs megaplan om 74.000 kvm vid Solnavägen

Mark- och miljööverdomstolen nobbar prövning.

Tillbaka till förstasidan