SBB tar kontroll över norska utvecklaren Solon

SBB har tagit kontroll över totalt 83 procent av aktierna i det norska bostadsutvecklingsbolaget Solon Eiendom ASA. Solon har tidigare berättat för FV att man haft som ambition att ta sig in i Sverige. I Solons styrelse finns Jan-Erik Höjvall.

Annons

Solon Eiendom ASA är noterad på Oslo Börs och har tidigare planerat för en  sekundärnotering på Nasdaq Stockholm.

Sedan tidigare har SBB till exempel tagit kontroll över 25 procent av aktierna i JM och helt tagit över Sveafastigheter. Utöver det har SBB sedan länge en omfattande byggrättsportfölj – som nu blir ännu större genom det norska förvärvet.

Solon har under de senaste 15 åren byggt 2.200 bostäder och har nu nästan 1.000 bostäder under produktion.

SBB har nu avtalat om att förvärva ytterligare 51.106 538 aktier motsvarande 62,65 procent av aktierna i Solon Eiendom ASA för en köpeskilling om 2,25 miljarder kronor NOK. Affären finansieras till hälften genom emission av 17 miljoner B-aktier till en teckningskurs om 66 kronor per aktie, och resterande 1,12 miljarder kronor finansieras genom att SBB realiserar vissa finansiella tillgångar.

SBB kommer efter transaktionen att äga 68.005.231 aktier i Solon, motsvarande 83,36 procent av aktierna och rösterna i Solon.

Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, kommenterar:

– Norge och Oslo är en prioritet för SBB, vilket vi nu visar när vi avsevärt stärker vår position i Oslo-regionen genom förvärvet av Solon. Solon har en stark byggrättsportfölj och personalen på Solon är mycket erfaren och skicklig. Vi ser stor potential till fortsatt tillväxt av projektportföljen samt att vi nu tillför ytterligare genomföranderesurser till vår utvecklingsportfölj som redan idag är den största i Europa. Vi kommer också att bygga för att äga och ser stora möjligheter att leverera både äldreboenden och lägenheter för äldre samt skolor och förskolor.

Beslut om nyemission kommer att fattas av styrelsen i SBB i samband med tillträdet, innebärande en utspädning för existerande aktieägare om cirka 1,05 procent, och sker med stöd av bemyndigande från årsstämman 2021. Emissionen kommer att riktas till Runar Vatne och bolag ägda direkt eller indirekt av Runar Vatne, Simen Thorsen, Øystein Landvik och Tore Aksel Voldberg.

Förvärvet kommer att utlösa en skyldighet för SBB att lämna ett budpliktserbjudande. SBB kommer att lägga fram ett obligatoriskt erbjudande om att förvärva samtliga aktier som inte innehas av SBB inom fyra veckor. Priset i budpliktserbjudandet kommer att motsvara det högsta priset SBB har betalat för aktier i Solon Eiendom ASA under det senaste halvåret.

Arctic Securities agerar finansiell rådgivare till SBB och Advokatfirmaet Thommessen AS agerar norsk legal rådgivare till SBB. ABG Sundal Collier ASA agerar finansiell rådgivare till säljarna och Advokatfirmaet Schjødt AS agerar legal rådgivare till säljarna.

Solon har ett kontor i Stockholm sedan tidigare. Där arbetar Hugo Dammert (vd) och Carl Bohman (affärschef), läs mer här.

– Vi är övertygade om att det finns en plats för Solon på den svenska marknaden, sa Solon Eiendoms vd Andreas Martinussen då.

I Solons styrelse, som enda svensk, finns Jan-Erik Höjvall, som sedan tidigare varit representant för SBB. Han har varit ledamot sedan juni 2021. Höjvall, som även är stor aktieägare i Solon, har tidigare varit vd för Amasten och Akelius.

Fler Nyheter från förstasidan

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Sagax räddar kvar större hyresgäst

Förlänger och totalrenoverar. Varit hyresgäst i snart 20 år.

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Klart: Dom i hovrätten mot fd Baldertoppar – ändrar

Alla elva överklagade tingsrättens dom. Nu har en lätt oenig Svea hovrätt meddelat sin dom. 1.453 dagar efter att toppduon anhölls.

Tillbaka till förstasidan