Så här ska det se ut på Klarabergsgatan när Corem är klart med utvecklingen av Orgelpipan 4.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Corem är i det närmaste klart med ombyggnaden av sin cityfastighet Orgelpipan 4, som ligger mellan centralstationen och Sergels torg i centrala Stockholm. Byggnaden har återfått sitt historiska utseende och ska nu åter fyllas med hyresgäster.

Fastigheten har adresserna Klarabergsgatan 33 och 35. På det lilla torget vid byggnadens gavel står Nils Ferlin staty och på andra sidan Klarabergsgatan finns Åhléns city. Vid gatan är det folkmyller och på baksidan, vid Klara kyrka, finns en av västra citys få gröna oaser.

– Vi har återställt fastigheten till sin forna glans. Den har ett fantastiskt läge med stora flöden som passerar utanför. Det är dessutom allt fler som går på den här sidan eftersom nedgången till pendeltåget och övrig kollektivtrafik finns här, säger Roger Olsson, tf. chef Projektutveckling vid Corem.

Det var i början av 2016 som Corem (då Klövern) något överraskande förvärvade tomträtten till fastigheten Orgelpipan 4 av Axfast för 340 miljoner. Det var, och är fortfarande, bolagets i särklass mest centrala fastighet. Till köpeskillingen tillkommer projektinvestering som beräknas uppgå till 260 miljoner kronor.

– Det har varit ett speciellt arbete på många sätt, och väldigt lärorikt. Vi har återskapat det exteriöra som det såg ut på 50-talet, med likadant fasadmaterial. Vi har haft varsamhetskrav som vi jobbat med. Invändigt har fastigheten fått ett stort teknisk lyft, till modern standard, säger Carl Carstenius, projektledare vid Corem.

Totalt kommer här att finnas 4 240 kvm kommersiella lokaler för uthyrning, främst kontor men även 550 kvm för restaurang och kafé. Det handlar om fem våningsplan, där våningsplanen blir något smalare i riktning mot centralstationen. På översta planet finns en takterrass och ytor att mötas i. Corem räknas med att totalt cirka 220 arbetsplatser kommer rymmas här. Det finns två trapphus, vilket gör att byggnaden är lätt att dela upp för flera hyresgäster. Bolaget gör uthyrningsarbetet internt.

– Vi har ett jättestort intresse. Det är mitt i city, i en del av stan som utvecklats väldigt positivt de senaste åren och där det är mycket på gång. Inte minst trygghetsfaktorn i närområdet kvällstid har blivit mycket bättre. Vi vill bidra till att skapa en attraktiv miljö för människor att mötas i, säger Roger Olsson.

Klarabergsgatan fick ett rejält lyft när spårvägen adderades för några år sedan, och området vid Sergels torg har utvecklats av staden ihop med Vasakronan och AMF Fastigheter. Arbetet med att lyfta Vasagatan är nästan i mål och snart är det dags för Jernhusens planer för Centralstaden att förverkligas.

Fastigheten Orgelpipan 4 innehåller totalt 8.300 kvm. Utöver det ovan nämnda även två våningsplan med garage (som går under halva gatan) där det finns tolv bilplatser och snart även cykelrum med dusch och omklädningsrum. De tekniska installationer som tidigare fanns på den översta våningen har flyttats ner i källarutrymmena. Dessutom kommer byggnaden att certifieras enligt BREEAM.

Att försöka utöka lokalytan genom påbyggnation var inte aktuellt pga. statiska orsaker i undergrunden samt bevarandekrav. Bakom fastigheten finns Klara Kyrka och rakt under finns T-centralen.

-Att driva ett stort projektarbete i ett så centralt läge har varit speciellt men det har gått bra trots sina utmaningar. Att se byggnaden åter redo att fyllas igen är fantastiskt roligt, säger Carl Carstenius.

Så här såg fastigheten ut i slutet av november. Fastigheten till vänster ägs av Afa Fastigheter. De till höger ägs av Mengus respektive Jernhusen (hotellet) Foto: Fastighetsvärlden
Fastigheten Orgelpipan 4 ligger framför Klara kyrka. Foto: Fastighetsvärlden
Så här såg det ut 1955–57. Klarabergsgatan österut. T.h. Klarabergsgatan 33 före Klara Östra kyrkogata och Klarabergsgatan 27 före korsningen av Drottninggatan. Vid husen i fonden ligger nu Sergels Torg. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum
Bild från 1955. Klarabergsgatan 31-35. Ny bebyggelse i Klara. I huset öppnade modehuset Claire och Konditori Kafferepet. Huset fungerade som evakueringshus åt företag som förlorat sina lokaler. Foto: Bengt Michanek/Stockholms stadsmuseum
Så här såg det ut på platsen 1954. Klarabergsgatan västerut från Drottninggatan. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum
Bild från 1953. Klarabergsgatan 33- 35. Fasaden västerut. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum
Så här såg det ut på platsen 1952. Klarabergsgatan 31, västerut. Foto: Lennart af Petersens/Stockholms stadsmuseum.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Ikea öppnar i Täby Centrum

Sjätte satsningen i Stockholmsområdet. Nu i nytt väderstreck.

“Årets förhandlingar är oerhört tuffa”

Hyresgästföreningens förbundschef berättar om de svåra förhandlingarna.

Listor: Årets hyreshöjningar och yrkanden

Ovanligt många hyresförhandlingar är inte klara.

Hett, hett – men nu lite osäkert kring logistik

Succésatsning som skapat hela 4.600 arbetstillfällen.

Svefa förvärvar Set Up

Tagit en marknadsledande position.

Hyror för privatägda värdar i Stockholm klara

Avtal gäller 100.000 lägenheter.

Hit flyttar AMF sitt nya kontor – ”del av staden”

Vd Thomas Erséus berättar hur bolaget har tänkt.

Experter skapar ny podd för fastighet och finans

Hur ser betalningsviljan ut för fastigheter på direktmarknaden och vem är det som har högst blodtryck i fastighetsbranschen just nu? Ny podd går på djupet med stort och smått.

Hon blir ny vd för Niras

Blir ansvarig för 240 medarbetare.

Bilder: Förslag om 30 våningar vann

Landmärke förändras. 68 arkitektteam lämnade förslag.

Börsbolag redo att sälja mitt på Östermalm

Nästan 12.000 kvm. Läge som kan attrahera flera investerargrupper.

Tänkt storspelare gör första större förvärvet

Investerar i närheten av slottsmiljö.

Realplay

Kista är en nyckelfråga för Ericsson

Samverkansprojektet Kista Limitless har nu varit igång i drygt ett år. Under det året har man satt igång en rad aktiviteter samtidigt som de långsiktiga planerna fortsätter att mejslas fram.

Klart: Så mycket höjs hyrorna i Stockholm

Beslutet rör 77.000 lägenheter.

Tillbaka till förstasidan