Så här kan fastigheten Backa 169:1 komma att se ut framöver. Illustration: BDP

Riksbyggen köper KF-andel och blir del av trio

Riksbyggen förvärvar en tredjedel av fastigheten Backa 169:1 av KF Fastigheter. Tillsammans med fastighetsbolaget Balder planeras nu för sammanlagt 2.000 nya bostäder i stadsdelen Backaplan, varav Riksbyggen svarar för cirka 650 av dessa.

– Detta är en fantastisk möjlighet för Riksbyggen att ytterligare stärka sin position i Göteborg och kunna leverera fler attraktiva och hållbara bostäder till göteborgarna. Det är också mycket spännande att vi kan vara med redan från början i omvandlingen av hela Backaplan, säger Mårten Lilja, vice VD för Riksbyggen och chef Affärsområde Bostad.

Riksbyggen, Balder och KF Fastigheter kommer att äga en tredjedel var av fastigheten. Fastigheten, med en yta på 88.000 kvadratmeter, ligger i Backaplan/Hisingen och som är ett av Göteborgs framtida utvecklingsområden. En ny detaljplan med byggrätter för 2.000 bostäder beräknas vara klar inom tre till fem år.

– Tillsammans har vi en stark förankring i Göteborg och lång erfarenhet av liknande utvecklingsprojekt, vilket skapar goda förutsättningar för att utveckla ett attraktivt bostadsområde i Backaplan, säger Helena Liljedahl, VD för KF Fastigheter.

– Vi ser mycket positivt på Göteborg som region, behovet av nyproducerade bostäder är stort. Staden satsar och står inför en kraftig utveckling de närmaste åren. Backaplan, med sitt strategiska läge nära älven och centrum, kommer att bli ett fantastiskt område att bo och verka i. Vi är glada över samarbetet med KF Fastigheter och Riksbyggen och den gemensamma investering vi nu gör. Balder ser långsiktigt på Backaplan som utvecklingsområde och affären kompletterar vår tidigare projektportfölj i området på ett bra sätt, säger Erik Selin VD för Balder.

Backa 169:1 rymmer idag en lagercentral och är grannfastighet till de fastigheter som KF Fastigheter sålde till Skandia Fastigheter i början på året där det planeras för bland annat centrum, handel och kontor (läs mer här).

Backaplan är en del av Vision Älvstaden som är ett av Nordens största stadsbyggnadsprojekt, där man till 2035 ska bebygga en yta av 4,6 miljoner kvadratmeter. Målet är att skapa 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser. Backaplan har en betydelsefull roll i Vision Älvstaden och ska utvecklas från handelsplats med stora asfalterade ytor till en tätbebyggd, grön och levande stadsmiljö. Backaplan, som är ett av de mest centrala delarna av Göteborg, blir också navet för all kommunikation till och från de norra delarna av den blivande Älvstaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Tillbaka till förstasidan