Så här kan fastigheten Backa 169:1 komma att se ut framöver. Illustration: BDP

Riksbyggen köper KF-andel och blir del av trio

Riksbyggen förvärvar en tredjedel av fastigheten Backa 169:1 av KF Fastigheter. Tillsammans med fastighetsbolaget Balder planeras nu för sammanlagt 2.000 nya bostäder i stadsdelen Backaplan, varav Riksbyggen svarar för cirka 650 av dessa.

– Detta är en fantastisk möjlighet för Riksbyggen att ytterligare stärka sin position i Göteborg och kunna leverera fler attraktiva och hållbara bostäder till göteborgarna. Det är också mycket spännande att vi kan vara med redan från början i omvandlingen av hela Backaplan, säger Mårten Lilja, vice VD för Riksbyggen och chef Affärsområde Bostad.

Riksbyggen, Balder och KF Fastigheter kommer att äga en tredjedel var av fastigheten. Fastigheten, med en yta på 88.000 kvadratmeter, ligger i Backaplan/Hisingen och som är ett av Göteborgs framtida utvecklingsområden. En ny detaljplan med byggrätter för 2.000 bostäder beräknas vara klar inom tre till fem år.

– Tillsammans har vi en stark förankring i Göteborg och lång erfarenhet av liknande utvecklingsprojekt, vilket skapar goda förutsättningar för att utveckla ett attraktivt bostadsområde i Backaplan, säger Helena Liljedahl, VD för KF Fastigheter.

– Vi ser mycket positivt på Göteborg som region, behovet av nyproducerade bostäder är stort. Staden satsar och står inför en kraftig utveckling de närmaste åren. Backaplan, med sitt strategiska läge nära älven och centrum, kommer att bli ett fantastiskt område att bo och verka i. Vi är glada över samarbetet med KF Fastigheter och Riksbyggen och den gemensamma investering vi nu gör. Balder ser långsiktigt på Backaplan som utvecklingsområde och affären kompletterar vår tidigare projektportfölj i området på ett bra sätt, säger Erik Selin VD för Balder.

Backa 169:1 rymmer idag en lagercentral och är grannfastighet till de fastigheter som KF Fastigheter sålde till Skandia Fastigheter i början på året där det planeras för bland annat centrum, handel och kontor (läs mer här).

Backaplan är en del av Vision Älvstaden som är ett av Nordens största stadsbyggnadsprojekt, där man till 2035 ska bebygga en yta av 4,6 miljoner kvadratmeter. Målet är att skapa 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser. Backaplan har en betydelsefull roll i Vision Älvstaden och ska utvecklas från handelsplats med stora asfalterade ytor till en tätbebyggd, grön och levande stadsmiljö. Backaplan, som är ett av de mest centrala delarna av Göteborg, blir också navet för all kommunikation till och från de norra delarna av den blivande Älvstaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Hon blir ny toppboss vid Pembroke

Äger fyra fastigheter mitt i Stockholm.

Bild: Vill utveckla nytt landmärke i södra Stockholm

Bostadsutvecklaren har förvärvat detaljplan och planerar för 200 bostäder i expansiva kommunen.

SHF förvärvar nio livsmedelsfastigheter

Den uthyrningsbara ytan uppgår till cirka 18.000 kvm lokaler.

Topplista

20 största ägarna i CBD

FV listar de 20 största fastighetsägarna i Stockholms CBD.

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Fabege får anvisning om 33.000 kvm i Sjöstaden

Ytterligare en aktör redo för projekt. Läs om den ekonomiska överenskommelsen och se även en karta.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan