Så här kan fastigheten Backa 169:1 komma att se ut framöver. Illustration: BDP

Riksbyggen köper KF-andel och blir del av trio

Annons

Riksbyggen förvärvar en tredjedel av fastigheten Backa 169:1 av KF Fastigheter. Tillsammans med fastighetsbolaget Balder planeras nu för sammanlagt 2.000 nya bostäder i stadsdelen Backaplan, varav Riksbyggen svarar för cirka 650 av dessa.

– Detta är en fantastisk möjlighet för Riksbyggen att ytterligare stärka sin position i Göteborg och kunna leverera fler attraktiva och hållbara bostäder till göteborgarna. Det är också mycket spännande att vi kan vara med redan från början i omvandlingen av hela Backaplan, säger Mårten Lilja, vice VD för Riksbyggen och chef Affärsområde Bostad.

Riksbyggen, Balder och KF Fastigheter kommer att äga en tredjedel var av fastigheten. Fastigheten, med en yta på 88.000 kvadratmeter, ligger i Backaplan/Hisingen och som är ett av Göteborgs framtida utvecklingsområden. En ny detaljplan med byggrätter för 2.000 bostäder beräknas vara klar inom tre till fem år.

– Tillsammans har vi en stark förankring i Göteborg och lång erfarenhet av liknande utvecklingsprojekt, vilket skapar goda förutsättningar för att utveckla ett attraktivt bostadsområde i Backaplan, säger Helena Liljedahl, VD för KF Fastigheter.

– Vi ser mycket positivt på Göteborg som region, behovet av nyproducerade bostäder är stort. Staden satsar och står inför en kraftig utveckling de närmaste åren. Backaplan, med sitt strategiska läge nära älven och centrum, kommer att bli ett fantastiskt område att bo och verka i. Vi är glada över samarbetet med KF Fastigheter och Riksbyggen och den gemensamma investering vi nu gör. Balder ser långsiktigt på Backaplan som utvecklingsområde och affären kompletterar vår tidigare projektportfölj i området på ett bra sätt, säger Erik Selin VD för Balder.

Backa 169:1 rymmer idag en lagercentral och är grannfastighet till de fastigheter som KF Fastigheter sålde till Skandia Fastigheter i början på året där det planeras för bland annat centrum, handel och kontor (läs mer här).

Backaplan är en del av Vision Älvstaden som är ett av Nordens största stadsbyggnadsprojekt, där man till 2035 ska bebygga en yta av 4,6 miljoner kvadratmeter. Målet är att skapa 25 000 nya lägenheter och 45 000 nya arbetsplatser. Backaplan har en betydelsefull roll i Vision Älvstaden och ska utvecklas från handelsplats med stora asfalterade ytor till en tätbebyggd, grön och levande stadsmiljö. Backaplan, som är ett av de mest centrala delarna av Göteborg, blir också navet för all kommunikation till och från de norra delarna av den blivande Älvstaden.

Fler Nyheter från förstasidan

”Det är en enorm hyresförlust och stor skada”

Drabbad fastighetsägare berättar för Fastighetsvärlden om vad som händer nu, efter raset utanför Stenungsund.

Logistea dubblar till 13 miljarder

Framstående fastighetsinvesterare storägare i båda. Zuckerman till FV: ”Matchar varandra oerhört väl”.

Bildextra: Höghus tar plats i ny stadsdel

Utökar med 189 lägenheter. Byggnaderna blir 19, 16 och 7 våningar höga.

Västerås köper stationshuset av Jernhusen

Västeråsbolaget VCAB köper Jernhusens 51 procent.

SPG, Oslo

Köper FutureBuilt-projekt

Cirkulärbostadsprojekt som innefattar 240 bostäder.

Ny skola i Stockholm blir inte av

Behovet av skolplatser sjunker kraftigt – då läggs planen på grundskola och idrottshall ner.

Hyr ut 3.600 kvm

Det noterade bolaget tappar även två hyresgäster.

Bygger nytt i Solna

Smått historiskt besked.

Får toppjobb av regeringen

Ska leda Sverige till spets.

Logistik-vakanser dubblats – stabilare framöver

Se utvecklingen i 14 heta delmarknader i Stockholms- och Göteborgsområdet.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Liljewall, Malmö, EON.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Tillbaka till förstasidan