Skandias satsning kan bli hela 7–8 miljarder

Utvecklar Backaplan. För några veckor sedan vann Skandia Fastigheter budgivningen kring KF Fastigheters båda attraktiva fastigheter vid Backaplan i Göteborg. FV uppgav köpeskillingen till runt 1 miljard, läs mer här. Intresset från marknaden var stort och FV hade på förhand Unibail-Rodamco och Atrium Ljungberg som favoriter.

Allt på fastigheterna ska jämnas med marken och enligt uppgift till FV planerar Skandia Fastigheter för att bygga runt 75.000 kvm butikslokaler och 200.000 kvm bostäder. Den totala investeringen för Skandia Fastigheter kan, enligt FV:s bedömning, landa på 7–8 miljarder kronor om bolaget väljer att bygga till exempel alla bostäder själv.

– Jag kan i nuläget inte kommentera några siffror. Men jag kan konstatera att vi numera inom bolaget har kompetensen för att bygga bostäder själva. Det var även avgörande för vårt bud, säger Bo Jansson, fastighetschef för Skandia Fastigheters köpcentrum och bostäder, till Fastighetsvärlden.

Skandia Fastigheter är, kanske lite okänt, en stor aktör inom bostäder, och äger cirka 5 000 bostäder, främst i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Nyligen har bolaget för egen maskin byggt bostäder i centrala Stockholm (The Corner House på Sveavägen), Sundbyberg och i Malmö (Västra hamnen).

–  En fördel med att genomföra hela projektet själv, om vi väljer att göra det, är förstås att genomförandeprocessen underlättas av att det är färre aktörer inblandade, säger Janssom och berättar att ”den helt övervägande delen” av de lägenheterna i Backaplan planeras som bostadsrätter.

När det gäller handelsfastigheter är Skandia Fastigheter en mer välkänd aktör. Bolaget har skördat framgångar med bland annat Väla i Helsingborg och Frölunda Torg i Göteborg. Bolaget står även inför en miljardsatsning av blivande Danderyds Centrum.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-02

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan