Restaurangkedja planerar öppna fem–åtta enheter per år

Snabbmatskedjan Taco Bar vill fortsätta växa, främst utanför Stockholmsområdet. Bolaget har de senaste åren arbetat på att förändra synen på restaurangerna och varumärket för att även vara attraktivare på kvällar och helger.

Taco Bar planerar för en expansion och förväntas växa med en handfull restauranger per år den kommande femårsperioden. Flertalet av dagens 36 Taco Bar-restauranger finns i Storstockholmsområdet. De senaste året har dock siktet ställts in mer mot stora och mellanstora städer utanför huvudstaden.

– Vi letar till exempel efter en lämplig lokal och franschietagare i Karlstad och Eskilstuna, berättar Lars Callebro, VD och ägare på Taco Bar till Fastighetsvärlden.

En optimal lokal för Taco Bar är på cirka 150 kvm med plats för cirka 80 gäster. De senaste åren har den önskade restaurangstorleken ökat – för ett antal år sedan var den på mellan 80 och 150 kvm.

– Det primära vi letar efter är en citynära lokal i gatuläge med egen ingång, gärna med tillgång till uteservering och där det finns ett bra flöde på människor dag som kväll, säger Lars Callebro.

Minsta restaurangen finns i Gamla stan och är på omkring 50 kvm medan den  största finns i nyöppnade restaurangen i Kalmar som ligger i korsningen Norra Långgatan och Kaggensgatan och är på 200 kvm.

De finns ett antal Taco Bar-restauranger i köpcentrum som i Täby, Nacka, Solna och Haninge.

– En vägkrog är inget vi har idag och är inte vad vi är, berättar Lars Callebro.

Största staden, befolkningsmässigt man ännu inte finns i är Jönköping. De närmaste tiden planeras invigningar i Kristianstad, med en citynära restaurang på Västra Storgatan och i Borås planeras en ny restaurang på Torsgatan. I Norrköping flyttar man dessutom en av sina restaurang till Drottninggatan.

Norrköpingsrestaurangen blir tredje enhet som bolaget driver i egen regi. De andra två enheterna man äger är en i Stockholm på Kungsgatan och en i food-courten i Nacka Forum.

Bolaget har tidigare fokuserat på franchising. Nu finns planer på att utöka andel egenägda restauranger. Vid slutet av 2017 beräknas det finnas 40 Taco Bar-enheter.

Första restaurangen öppnades 1983 i Kungshallen vid Hötorget. De senaste åren har bolaget arbetat med att uppdatera och utveckla restaurangerna och varumärket, bland annat har de flesta numera alkoholtillstånd och serverar öl och vin.

I år omsätter kedjan dryga 175 mkr och i Storstockholm finns 21 restauranger om man räknar in enheterna i till exempel Solna, Sundbyberg, Viksjö, Haninge, Nacka och Täby.

Bolaget har indikerat att man letar expansionsmöjligheter i ett flertalet städer och främst i Göteborg, Malmö, Helsingborg, Jönköping, Lund, Umeå, Östersund, Luleå, Eskilstuna, Karlstad och Halmstad.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

DNB på väg att ta över hälften av Oscars fastigheter

Fastigheter värderade till 3 miljarder kan omfattas av åtgärden. FV berättar vem som fått i uppdrag att sälja.

Tillbaka till förstasidan