Daniel Anderbring, Anders Nordvall, Henrik Mitelman och Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt till attack mot alla som klagar på byggplaner

Annons

FV på plats och direktrapporterar. Stora delar av branschen är på plats när Cushman & Wakefield bjudit in till stort frukostseminarium på Waterfront i centrala Stockholm. Huvudtalare är tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och målet med seminariet är att ta temperaturen på finans- och fastighetsmarknaden, Sverige och världen.

När tidigare statsminister Göran Persson medverkade vid fjolårets evenemang föreslog han att det borde byggas en helt ny stad i södra Stockholm med plats för 40.000 bostäder, läs mer här.

Fastighetsvärlden är självklart på plats på Waterfront och direktrapporterar här om det viktigaste som sägs från scenen. Den stora salen är i det närmaste fullsatt.

Reinfeldt väntas inta scenen klockan 09.00 (läs mer längre ner). Han talar till rubriken ”En värld i förändring öppnar möjligheter för Sverige”. 

Dessförinnan är det dags för Henrik Mitelman (oberoende analytiker), Anders Nordvall och Daniel Anderbring (båda Cushman & Wakefield).

Henrik Mitelman tillbringar ungefär varannan månad i Asien.
Henrik Mitelman tillbringar ungefär varannan månad i Asien.

Först ut på scenen, efter att Cushman & Wakefields VD Agneta Jacobsson hälsat välkommen, var Henrik Mitelman, oberoende egenföretagande analytiker och prisbelönt krönikör i Dagens industri med ett förflutet som analyschef på SEB. Han talade till rubriken ”Asiatiska möjligheter och svenska hot”.

– Världsekonomin mår bättre än sitt rykte. Det kanske är lite deppigt från Bryssel. Alla länder som importerar sina råvaror mår ganska bra. Ett land som mår extra bra är Tyskland, sade Mitelman.

han kommenterade sedan de båda ekonomiska supermakterna:

– En oroshärd är förstås Kina. Många menar att Kina är i riktigt dåligt skick. Visst står man inför utmaningar.

– Det är nästan gränslös idioti att denna man kan komma att styra USA, sade Mitelman samtidigt som han visade en bild på en av de republikanska presidentkandidaterna – fastighetsmogulen Donald Trump.

Mitelman avslutade sitt föredrag med:

– Världen brukar växa. Det finns anledning att vara optimistiska. Låna på, njut av livet, sade han och lockade till skratt.

Henrik Mitelman, Anders Nordvall och Daniel Anderbring.
Henrik Mitelman, Anders Nordvall och Daniel Anderbring.

Anders Nordvall, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield och Daniel Anderbring, Head of Investment Strategy, Cushman & Wakefield intog scenen efter Henrik Mitelman.

– Allt var perfekt under 2015. Det fanns väldigt få moln på himlen för fastighetsinvesterare. Det fanns ett stort djup i marknaden, sade Nordvall. I början av 2014 hade vi några budgivare på varje objekt och i slutet av 2015 hade ofta mer än tio, varav tre-fyra på nivåer runt det högsta, sade Nordvall.

– Det är mycket pengar som söker sig till fastigheter. Det är på rekordnivåer, även om vi under fjärde kvartalet 2015 såg en minskning i inflödet till fonderna, sade Nordvall.

– Pensionskapitalet måste investera 20–30 miljarder för att behålla sin allokering till fastigheter, sade Anderbring.

Om omvärlden:

– Om det blir ett ”Brexit”, att Storbritannien lämnar EU, så kommer det bli en överreaktion på marknaden.

Cushman & Wakefield konstaterade vidare att det finns risk för en dominoeffekt om britterna lämnar EU.

Om fastighetsmarknaden i Sverige.

– Yielderna på kontorsfastigheter kommer att pressas nedåt, både till följd av stor efterfrågan och hyrestillväxt. Vi tror även på lägre yielder för handelsfastigheter. När det gäller logistikfastigheter tror vi på oförändrat.

– När det gäller bostäder och samhällsfastigheter kommer intresset att öka och allt fler orter kommer att vara aktuella för investerarna, sade Anders Nordvall.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt var statsminister från 2006 till 2014.

09.05 intog Fredrik Reinfeldt scenen:

– Det är lätt att gå kvar för länge i samma rutiner. Det är bättre på andra sidan, inledde Reinfeldt.

Sedan en tid har han ett uppdrag åt organisationen EITI, ett internationellt samarbete som för samman regeringar, företag och civilsamhälle med syftet att skapa transparens, uppföljningsansvar och standarder för ersättningar kopplade till olja, naturgas, kol och mineraler. Organisationen har sitt huvudkontor i Oslo och Reinfeldt spår mycket resande, speciellt till olika länder i Afrika.

– Afrika är intressant, men det handlar om många dåligt fungerande stater. Men det finns en stor hävstång.

Om omvärlden:

– Jag tror att väldigt mycket talar för en förbättring av världen. Andelen fattiga sjunker. Det beror speciellt på utvecklingen i Asien, men speciellt i Afrika.

– I Kina lever 300 miljoner på motsvarande en medelinkomst. Det är lika många eller fler än i USA.

Reinfeldt spanade även mot problemen som väntas under 2016 och som kan drabba Sverige:

– Att Storbritannien ska rösta om att lämna EU kommer att påverka. Jag var i London nyligen och det kan bli omröstning redan till sommaren istället för 2017 som det talats om ursprungligen. Det är många som varnar för utvecklingen inom EU. Sverige är det land som springer runt och visar flest ”gula kort”. Men vår slutsats är att ingen bryr sig om dessa. Om Storbritannien lämnar kommer det att följa av åratal av förhandlingar innan det är klart.

– Vill Storbritannien ha det som i Schweiz och Norge? De både länderna betala lika mycket avgifter som om de skulle varit medlemmar och de följer nästan samma regelverk. Den enda skillnaden är att de inte är med och bestämmer. Just nu är det ett 50/50-läge verkar det som i Storbritannien.

När det gäller politiken på andra sidan Atlanten sade Reinfeldt:

– Den andra saken som kommer att påverka är det amerikanska presidentvalet. De republikanska kandidaterna tävlar med varandra om vansinniga skattesänkningsförslag.

– Drömmar tror jag inte på som lösning. Ännu mer underskottspolitik är inte vad världen behöver. Sänkta skatter i USA innebär att de som har det oerhört bra redan kommer få det bättre. Donald Trump har sina förslag, men Ted Cruz är ännu värre. Några av de andra har något bättre förslag.

–Vem det som helst blir kommer det att bli någon som intervenerar mer än Obama. De kommer att aktivera sig mer i Europa och mot IS. Obama har gjort merparten av det han utlovat och det tycker jag han ska ha cred för. Hans satsning på diplomati har gett resultat i bland annat Iran och Kuba. Han har även dragit ner närvaron i Afghanistan och Irak.

–Det är enormt avgörande vem som blir nästa amerikanska ledare och det påverkar vår nattsömn här. Hur kommer USA att agera i Afghanistan, Syrien och Irak – alltså i länder därifrån så många flyr.

Reinfeldt-Cushman-3
Reinfeldt var ytterst ansvarig för försäljningen av Vasakronan 2008.

Reinfeldt såg även flera farhågor i många andra delar av världen, bland annat i BRICS-länderna.

– Brasilen går in i andra året av tillbakagång. Ryssland går dåligt och tror på att det ska komma en inre kraft och ta över. Indien går väsentligt bättre men har inte levererat alla utlovade reformer. Indien går bra, men kanske är tillväxttalen tillfixade? I Sydafrika har man på kort till bytt finansminister tre gånger.

– När styrsystemen inte fungerar så är det inte bra. BRICS-länderna drar inte som de förväntas. Kina kanske ändå är det bästa landet.

Om Mellanöstern sade den tidigare statsministern:

– I Mellanöstern går vi mot ett totalkrig mellan de båda grenarna inom islam, shia och sunni. Vi är många som haft liknande religiösa problem, på olika ställen i världen, exempelvis mellan katoliker och protestanter. Så vi ska inte peka finger. Ska vi lösa situationen i Syrien, Libyen, Afghanistan och Irak så måste fler involveras. Det sker även en religös rensning i några länder, alltså där det inte finns några kristna kvar vid sidan av några badorter omgivna av vakttorn.

– Vi har några av världens allra största konflikthärdar vid gränsen till Europa. Hade ni befunnit er på dessa länder så hade vi även flytt. Ni hade då gillat länder som Sverige och Tyskland, sade Reinfeldt till den fullsatta lokalen.

Han fortsatte att försvara de öppna gränserna och sina tidigare uttalanden från hösten 2014 – ”Öppna era hjärtan”. Han talade om det positiva som kan följa.

– I flera länder i Europa står befolkningstillväxten stilla och det är allvarligt. Allt fler är över 65 år. Vi behöver allt fler människor i arbetsför ålder som vill komma till Europa och jobba. I många länder finns det brist på självförtroende och idéer för att kunna se detta. Det grumlar våra möjligheter.

Avslutningsvis i sitt föredrag summerade Reinfeldt situationen i Sverige:

– Sverige är starkare än sin omvärld. Märkligt att inte fler vet det. Sverige ångar på, medan Norge och Finland går sämre. Det är en psykologisk gåta att få känner till det. Vår bästa tid är nu. Man kanske borde skriva en bok…, avslutade Reinfeldt.

Medverkade på scenen hos Cushman & Wakefield: Daniel Anderbring, Anders Nordvall, Henrik Mitelman, Agneta Jacobsson och Fredrik Reinfeldt.
Medverkade på scenen hos Cushman & Wakefield: Daniel Anderbring, Anders Nordvall, Henrik Mitelman, Agneta Jacobsson och Fredrik Reinfeldt.

På publikfrågor efteråt kommenterade Reinfeldt bland annat byggtakten.

– Den där attityden ”bygg inte där jag bor” hindrar utvecklingen, liksom ”bygg inte där ingen bor”. Det verkar vara de stora drivkrafterna. Då är det svårt att bygga. Vi har regelsystem som är inställda på att befolkningen inte ska växa och att ungdomen inte har någonstans att bo.

Angående PBL säger Reinfeldt:

– När vi inför valet lanserade ”Sverigebygget” så ville vi höja decibeltalet till 65, vilket skulle leda till ett ökat byggande. Vi fick då massor av kritik från flera olika organisationer för det förslaget. De förslag som vi nu ser presenteras går halvvägs mot vårt förslag, 60 decibel. Jag skulle dock inte vilja ha begränsningen som berör lägenheter om 35 kvm, säger Reinfeldt.

När Fastighetsvärlden frågar Reinfeldt om han känner att han kunde gjort något annorlunda under sina åtta år vid regeringsmakten för att underlätta och öka byggtakten svarade han:

– Det är ett väldigt komplext område. Vi har det kommunala planmonopolet att ta hänsyn till samt hela rättsystemet. Mycket tar tid. Vi gjorde mycket regeländringar varav vi ser effekten av flera nu. Men det är inte heller alltid som det blir som man tänkt sig. Ta vår förändring av strandskyddet som ett exempel – det blev tvärtom och ledde i flera fall till längre tider.

– Det som underskattas är hur mycket av lagstiftning som tillkommit som leder till fördöjningar och förseningar. Motkrafterna är starka.

Fredrik Reinfeldt återkopplade till Täby, där han är uppväxt och bor. Där blev han invald i kommunfullmäktige 1988.

– Om någon hittar en fornlämning så stoppas alla byggplaner på långt avstånd. Om någon hittar en väldigt gammal spik så går man igång och letar gamla spikar på en kilometers område. Om det är någon ”känd” arkitekt som byggt något så får man inte heller förändra. Trots att nästan ingen egentligen vet vem arkitekten var eller varför byggnaden ska bevaras.

Reinfeldts förslag till lösning:

– Vi kan göra Stockholm trängre och högre. Då kan vi även få en väl fungerande kollektivtrafik.

Agneta Jacobsson, VD vid Cushman & Wakefield Sverige, och Fredrik Reinfeldt.
Agneta Jacobsson, VD vid Cushman & Wakefield Sverige, och Fredrik Reinfeldt.

Angående statsminister Stefan Löfvens inbjudan till oppositionen för att få till en bred uppgörelse kring byggtakten (läs mer här) säger Reinfeldt:

– Vi tycker ganska olika. Det är vansinnigt med mer subventioner inom byggsektorn.

– Mer vill jag inte lägga mig i inrikespolitiken. Jag har haft min tid och möjlighet att påverka. Jag vill inte sitta på läkaren och säga hur det ska ske. Den läktaren är redan ganska full.

Fredrik Reinfeldt var ytterst ansvarig när staten sålde Vasakronan för 41,1 miljarder kronor försommaren 2008. Det var då en av Europas största fastighetstransaktioner och affären skedde i en tid när den globala ekonomin börjat gunga och priset föll i den slutliga budrundan. Totalt inkom, enligt FV:s källor, endast två skarpa bud – där det skiljde mycket till det näst högsta.

– Vasakronan var en bra affär. Det blev väldigt bra. Inte minst i spåren av vad som hände i Europa och med att statskassans finanser förbättrades.

När Fastighetsvärlden frågar om det var aktuellt att sälja även Akademiska Hus säger Reinfeldt:

– Nej, vårt mål var snarare att aktivera bolaget. Ungefär på samma sätt som skett de senaste åren med att bli en aktiv part när det gäller till exempel bostadsproduktion.

På frågan vad Fredrik Reinfeldt tycker om stora framväxande köpcentrum som Täby centrum och Mall of Scandinavia svarar han.

– Det är en marknadsekonomi som vi lever i. Täby Centrum har blivit väldigt fint. Jag har även varit på Mall of Scandinavia och det är bra där också. Täby har alltid haft devisen att vara en stad på landet, men köpcentrumet passar bra.

Allt fler tidigare ledande politiker har under de senaste fem åren tagit plats i styrelser hos bygg- och fastighetsbolag. Reinfeldt öppnar på dörren för sådana uppdrag.

– Jag har bestämt mig för att stå på ett flertal ben när det gäller framtiden. Jag vill starta något nytt som skiljer sig mot de jag haft. Jag är intresserad av sådana frågor, men om det är aktuellt eller inte tar jag ställning till när det finns en konkret fråga.

Text: Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-01-14

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan