Stora Canonhuset ingår i Platzers paketförvärv.
Stora Canonhuset ingår i Platzers paketförvärv.

Platzer köper för halv miljard i Göteborg

Vasakronan säljer snabbt ur miljardförvärvet. Platzer Fastigheter  förvärvar tre fastigheter om sammanlagt 23.540 kvm från Vasakronan i Göteborg. Fastighetsvärdet är 565 miljoner kronor. Två av fastigheterna är belägna i Västra Nordstaden och en i Gårda. De tre fastigheterna är Gårda 16:17 (det stora och höga Canon-huset), Nordstaden 13:12 och Nordstaden 20:5, samtliga välkända byggnader i Göteborg. Bland de större hyresgästerna märks bland andra Hovrätten för Västra Sverige, Unionen och Göteborg Energi.

– Genom förvärvet kompletterar vi vår fastighet i Västra Nordstaden med två närliggande fastigheter vid Packhusplatsen samt vårt bestånd i Gårda med en fastighet i Södra Gårda. Förvärvet är ett led i strategin att växa i prioriterade områden. Platzer är i en tillväxtfas och vi ser stor potential i att fortsätta att växa både i centrala lägen och utanför stadskärnan, säger P-G Persson, VD i Platzer Fastigheter.

Fastigheterna som Vasakronan säljer ingick som en del av det bestånd som företaget förvärvade av Diligentia i mitten av februari tidigare i år (totalt tolv fastigheter för 2,15 miljarder kronor, se relaterad länk till höger). Transaktionen har ägt rum utan att fastighetsrådgivare har varit inblandade. Ganska omgående efter köper från Diligentia beslutade Vasakronan att några av de fastigheter som inte passade helt ihop med bolagets övriga bestånd skulle säljas och några möjliga intressenter kontaktades.

– Det är en bra affär och vi är nöjda med priset säger Vasakronans VD Fredrik Wirdenius utan att vilja uppge några värdenivåer på de enskilda husen jämfört med när det stora förvärvet genomfördes eller procentnivåer.

– Göteborg är Vasakronans näst största delmarknad och den är fortsatt högintressant för oss. Genom försäljningen ökar vi utrymmet för nya investeringar i regionen, både på förvärvs- och projektsidan, säger Vasakronans VD Fredrik Wirdenius.

Vasakronan söker nu bland annat efter byggrätter i Göteborg, men ännu utan framgång. Bolaget är redo att ta del i det utvecklingarbetet som ska ske av Centrala Älvstaden och är enligt Wirdenius inte främmande för att bygga på andra sidan älven.

Fastighetsvärlden Idag 2012-06-18 

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tillbaka till förstasidan