Tre av de sex förvärvade fastigheterna. En på Hisingen, en i Härryda och den stora i Gamlestaden.

Platzer i miljardköp från Wallenstam

Ytterligare stor affär i Göteborg. Wallenstam säljer sex kommersiella Göteborgsfastigheter om cirka 67.400 kvadratmeter genom bolagsaffärer till Platzer. Fastighetsvärdet uppgår till 950 miljoner kronor. Priset motsvarar cirka 14.000 kronor per kvadratmeter. Den initiala yielden kan bedömas till 6,7 procent, men speciellt en av fastigheterna har en stor utvecklingspotential.

I samband med affären har Wallenstam fått möjlighet att förvärva nyemitterade aktier för 150 miljoner kronor i Platzer och blir därmed fjärde största ägare med 9 procent i Platzer.

Transaktionen är en off market-affär där Wallenstam i februari kontaktade Platzer.

Fastigheterna ligger i Göteborg, Mölndal och Mölnlycke företagspark. Vakansgraden är cirka 4 procent. Större hyresgäster är bland andra Försäkringskassan, Mölndals kommun, Mölnlycke Health Care och Cochlear. Wallenstam frånträder fastigheterna den 2 juli 2012.

–Detta är precis den typen av affär som vi velat göra. Den förvärvade portföljen kompletterar vårt nuvarande bestånd och utökar vår närvaro på den kommersiella fastighetsmarknaden i Göteborgsområdet. Beståndet vi förvärvar innehåller både fastigheter med bra kassaflöde och fastigheter med utvecklingspotential i områden under stor förändring. Dessutom får vi med Wallenstam ytterligare en stark delägare, vilket gynnar oss i våra fortsatta expansionsplaner, säger P-G Persson, VD i Platzer.

– Vi tror på Platzer som långsiktig ägare och utvecklare för dessa fastigheter. Vi är glada över och ser en potential i att bli delägare i ett renodlat Göteborgsbolag, säger Hans Wallenstam, VD i Wallenstam, som en kommentar till affären.

– Nybyggnation av bostäder och stadsutveckling blir allt mer centralt för oss. Denna affär bidrar såväl till ytterligare finansieringsmöjligheter för nyproduktion som en fortsatt koncentration av vårt kommersiella bestånd till Göteborgs innerstad, säger Hans Wallenstam.

Wallenstam har i två förvärv om totalt 1,8 miljarder kronor sedan 2011 utökat beståndet kommersiella fastigheter i centrala Göteborg kraftigt, se relaterade länkar till höger. För 1,2 miljarder kronor förvärvade bolaget hus från Niam och för 585 miljoner kronor inköptes ett bestånd från Diligentia.

För Platser innebär affären att beståndet utökas från 310.000 kvm till 377.000 kvm och att fastighetsvärdet går från 4,5 miljarder till 5,45 miljarder kronor. Tidigare var ägandet i Platzer som följande: Ernströmsgruppen nästan hälften och där Länsförsäkringar och Brinova delade på resterande. Efter Wallenstams inträde har Brinovas andel viktats ned något och Länsförsäkringars del upp.

Den fastighet i beståndet som har störst utvecklingspotential är den 36.000 kvm stora fastigheten i Gamlestaden (se listan till höger). Där finns även en byggrätt om cirka 5.000 kvm.

– Det är en ny knutpunkt med bra infrastruktur och en stark mötesplats. Hyresnivåerna är idag fel och det finns mycket som går att utveckla för att lyfta området, säger PG Persson till Fastighetsvärlden.

Fastighetsvärlden Idag 2012-06-01

Fler Nyheter från förstasidan

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Miljardsäljer logistikpaket – köparen tar stor vakansrisk

Sex projekt om totalt 130.000 kvm lokaler. FV berättar var fastigheterna finns.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

Tillbaka till förstasidan