Pangea: Över 400 mdr i Norden – fler utländska köp

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden kommer att passera 42 miljarder euro under 2017. Det är den näst högsta nivån som någonsin noterats. Volymerna ökar i samtliga länder förutom i Sverige som backar med nästan 30 procent från 2016, visar nya siffror från Pangea Property Partners.

– Det är alltid variationer mellan enskilda länder, men Norden som helhet fortsätter att vara en av Europas absolut mest likvida fastighetsmarknader under 2017, säger Bård Bjølgerud, VD och partner på Pangea Property Partners.

Den totala transaktionsvolymen i Norden kommer att uppgå till drygt 42 miljarder euro under 2017, vilket är tre procent lägre än 2016. Volymerna ökar markant i Norge (+11 procent), Finland (+30 procent) och Danmark (+31 procent) jämfört med förra året och volymen har aldrig varit så hög i Finland tidigare. Sverige är fortsatt den största marknaden för kommersiella fastigheter i Norden, men volymen faller med 28 procent från 2016 och landar på 15,4 miljarder euro (drygt 150 miljarder kronor).

– Den lägre transaktionsvolymen i Sverige kan till viss del förklaras av ökad osäkerhet kopplad till nya skatteregler och en svagare bostadsmarknad. Nedgången är dock inte så dramatisk som man först kan tro eftersom vi jämför med rekordvolymen från 2016, och antalet genomförda affärer har bara minskat marginellt, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Det största fastighetssegmentet under 2017 är kontor som står för 33 procent av den nordiska transaktions- volymen, följt av bostäder och handel som står för 22 procent respektive 17 procent. Under förra året var bostäder det största fastighetssegmentet i Norden.

– Intresset för kontor har varit väldigt starkt under 2017 i hela Norden drivet av snabbt stigande hyror på de flesta delmarknader, samtidigt som det har varit en hel del turbulens på bostadsmarknaden, fortsätter Mikael Söderlundh.

De mest aktiva köparna under 2017 är fastighetsfonder och privata fastighetsbolag som står för 31 procent vardera av transaktionsvolymen. Jämfört med förra året är noterade fastighetsbolag betydligt mindre aktiva och deras marknadsandel minskar från 28 procent till 15 procent. Detsamma gäller för institutionella investerare som går från 18 procent till 13 procent.

Andelen utländska köpare på den nordiska fastighetsmarknaden uppgår till hela 44 procent under 2017, en markant ökning från 23 procent under 2016. Sett till volym är utländska investerare stora nettoköpare och står bakom förvärv för cirka 18,5 miljarder euro och försäljningar för cirka 8,5 miljarder euro under 2017.

– Vi ser ett fortsatt starkt intresse från internationella investerare och samtidigt ett betydande kapitalflöde mellan de nordiska länderna. Andelen utländska köpare i Finland och Danmark är exceptionellt hög i år och den största delen av kapitalet kommer från USA, Kina och Sverige, säger Bård Bjølgerud.

Om det kommande året säger Bjølgerud:

– Vi förväntar oss att 2018 blir ett händelserikt år på den nordiska fastighetsmarknaden med mer utmanande marknadsförutsättningar. Det kommer att finnas intressanta affärsmöjligheter för kapitalstarka investerare drivet av priskorrigeringen på bostadsmarknaden, omvärderingen av de noterade fastighetsbolagen och en förväntad konsolidering inom flera segment, fortsätter Bård Bjølgerud.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 60 procent uthyrt.

Randviken nära köp för 2.750 miljoner

”Ett stort steg närmare vårt mål om 10 miljarder kronor 2023”.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Tillbaka till förstasidan