Olyckshissen var felmonterad, enligt uppgifter. Nu uppger huvudentreprenören Andersson Company att hissen var besiktad och kontrollerad. ”I dagsläget har vi inga indikationer på brister i vårt arbete med arbetsmiljö och säkerhet”, skriver företaget.
De fem avlidna kom från fyra olika länder.
Företaget som har tillverkat hissen uppger att två av hissens mastsektioner inte har varit ihopbultade. Andersson Company kommenterar den uppgiften:
”Montering av bygghissar kräver specialistkompetens, och vi har i det här fallet anlitat ABC Bygghissar. Med hänsyn till de pågående utredningarna vill vi inte i nuläget kommentera de uppgifterna”.
De fem döda kom från fyra olika länder: Sverige, Ryssland, Ukraina och Afghanistan, enligt uppgifter till Aftonbladet.
De fem avled i samband med en arbetsplatsolycka på en byggarbetsplats i måndags morse när Ursviks Torn höll på att byggas i nordvästra Sundbyberg. En bygghiss föll då fritt 25–30 meter.
En av de döda är en 26-årig man från Sundsvall. En annan av de döda tros vara en ung man från Afghanistan som kom till Sverige för tio år sedan, uppger Aftonbladet. Även en 50-årigt man från Ryssland uppges vara en av de döda. Han ska ha varit arbetsledare och en rutinerad och skicklig byggarbetare. Två av de döda kommer från östra Ukraina, uppger ett fackförbund.
Andersson Company berättar följande om olyckan och den aktuella bygghissen:
”Hissen som föll ned var en Alimak Scando 650, tillverkad 2016. Det är en mycket vanlig hiss på svenska byggarbetsplatser. Den har monterats på vårt uppdrag av företaget ABC Bygghissar. Vi har löpande fått den dokumentation om hissen som vi ska få enligt gällande regler. Så vitt vi känner till har också alla andra rutiner kring hissen följts fram till olyckan. Vi känner inte heller till några indikationer före olyckan på brister eller problem med hissen.”
Angående dokumentationen skriver bolaget:
”I samband med monteringen av hissen gjordes en besiktning av en extern ackrediterad besiktningsman, och vi fick besiktningsprotokollet. Därefter har ABC Bygghissar genomfört egenkontroller av sitt arbete med varje ny höjning av hissen i takt med att nya våningar i huset har rests. Vi har löpande fått dokumentation på egenkontrollen för varje höjning. Den senaste höjningen av hissen skedde den 5 december.”
För att svara på frågan om Andersson Company brustit i säkerhetsarbetet kommenterar bolaget självt:
”Nej, i dagsläget har vi inga indikationer på brister i vårt arbete med arbetsmiljö och säkerhet, som skulle kunna förklara den här hemska olyckan. Men ändå har en allvarlig olycka skett och vi kan inte säkert veta orsaken innan de pågående utredningarna är klara. Vi ställer samma krav på alla som vistas på våra arbetsplatser och vi arbetar strukturerat för att undvika arbetsplatsolyckor.”
Flera medier, bland annat SvD, har uppmärksammat att Andersson Company ett flertal gånger varit inblandat i olyckor. Det bemöter bolaget med följande:
”Byggverksamhet innehåller alltid riskmoment och vi som ansvarar för säkerheten måste därför göra allt vi kan för att undvika olyckor. Varje olycka är en för mycket, och ingen som jobbar hos oss ska behöva riskera att bli skadad på jobbet. Varje gång som det ändå sker behöver vi förstå varför så att vi och andra kan lära oss hur vi kan förbättra vårt säkerhetsarbete framöver.
Vår bild är inte att vi är mer olycksdrabbade än andra byggföretag. Det gör inte att vi ser lättvindigt på de olyckor som skett hos oss, men bilden att just vi skulle ha särskilt stora eller systematiska brister i säkerheten stämmer inte.”