Magdalena Bosson och Ingela Lindh.

Magdalena Bosson efterträder Ingela Lindh

Magdalena Bosson blir ny stadsdirektör i Stockholms stad och hon efterträder därmed Ingela Lindh. Bytet sker till följd av maktskiftet i stadshuset då högsta tjänsteman i Stockholm alltid byts ut vid majoritetsskifte.

Ingela Lindh berättar för Fastighetsvärlden att hon inte planerar att återgå till arkitektyrket eftersom hon ”bara kan rita med penna” men att hon är öppen för ett antal styrelseuppdrag.

Ingela Lindh lämnar därmed även vd-posten i Stockholms Stadshus AB som hon haft sedan 2014. Stadsdirektör har hon varit sedan 2016 efter att de två åren dessförinnan varit biträdande stadsdirektör. Vad hon ska göra framöver är oklart. Beslutet om en ny stadsdirektör tog ju nyligen, i samband med att den borgerliga alliansen lockade över Miljöpartiet till sin sida och därmed tog makten över huvudstaden.

– I första ska jag ta det lugn. Jag har inte hunnit länka så mycket. Det har varit full fart nästan dygnet runt i fyra år. Dessutom kommer jag att stå till stadens förfogande under ett år.

Ingela Lindh, som är arkitektutbildad vid KTH, har en lång karriär som inleddes på arkiktbyråerna Arndt & Malmqvist Arkitekter och på Lennart Bergströms arkitektbyrå. 1991 började hon jobba vid Stockholm stad, nära toppolitikerna. 2000 blev hon förvaltningschef vid stadsbyggnadskontoret och åtta år senare blev hon vd för allmännyttiga Stockholmshem.

När Fastighetsvärlden ber Ingela Lindh lista fyra saker som hon är mest nöjd med under sina år som högsta tjänsteman i Stockholm stad så lyder svaren:

  • Att Stockholms stad lyckats bygga så mycket bostäder.
  • Att få fram bostäder till de nyanlända.
  • Affären med Atrium Ljungberg i Slakthusområdet.
  • Hur följderna av terrordådet den 7 april 2017 hanterades.

Magdalena Bosson kommer närmast från posten som kommundirektör i Huddinge där hon jobbat sedan i augusti 2017.

Att få möjlighet att leda en av Sveriges största organisationer in i framtiden är en möjlighet och utmaning som jag inte kunde säga nej till, säger Magdalena Bosson.

Bosson kommer att kvarstå som senior rådgivare i Huddinge kommun under en övergångsperiod.

– Min tid i Huddinge blev kort men mycket intensiv. Jag har lärt mig massor under min period i Huddinge som är en av Sveriges mest intressanta kommuner. Jag är också imponerad och glad över alla möten jag haft med kompetenta och drivna medarbetare i Huddinge kommun, säger Magdalena Bosson.

Bosson, som är född och uppväxt utanför Kalmar, tillträdde som Stockholms stadsdirektör 16 oktober. Hon var tidigare länsöverdirektör vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Hon har mångårig erfarenhet av kommunal verksamhet, bland annat som vd för Familjebostäder och genom olika befattningar inom Stockholms stad, både som trafikdirektör och centralt inom Stockholms stadshus. Hon jobbade bland annat nära finansborgarrådet Sten Nordin.

Fler Nyheter från förstasidan

Max Martin och Harald Mix köper i Lärkstaden – läs priset

Köper en mindre fastighet. Båda har sedan tidigare varsin fastighet i närheten.

Tuffa siffror i Tobins Q1-rapport

Vd:n: ”Det något ljusare marknadsläget syns ännu inte i våra siffror.”

Areim hyr ut 5.000 kvm

Den stora fastigheten i det centrala läget är till salu.

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Sällsynt sjukhusaffär för 1,4 mdr

Ett långt hyresavtal samt en nyligen genomförd renovering och tillbyggnad ligger bakom priset. Läs även om köparens tidigare bestånd och ägarbild.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Tillbaka till förstasidan