Klaus Hansen Vikström och Jenny Penser.

Klaus Hansen Vikström till Altaals nya Colony

Klaus Hansen Vikström tar plats i styrelsen för Altaals finländska fastighetsbolag Colony, som tidigare hade namnet Green Yield. Han är laddad för att bidra med sina kunskaper till bolaget,

– Det blir intressant och jag ska bidra med det jag kan. Jag gillar att se hyreskontraktet ur kundens premisser. Länge skedde allt utifrån fastighetsägarens villkor, men det har ändrats i Sverige där vi numera ofta har ett tätt samarbete och har blivit superduktiga. I Finland tror jag att man har trampat lite på bromsen gentemot hyresgästerna i diskussionerna, säger Klaus Hansen Vikström till Fastighetsvärlden.

– Jag har även lovat att stå till förfogande även vid sidan av styrelseuppdraget om det är något jag kan bidra med

Colony äger idag fyra större kontorsfastigheter runt om i Helsingforsområdet som summerar 100.000 kvm kontorsyta. Fastigheterna finns i fyra av de åtta områden som bolaget har pekat ut där man vill äga fastigheter. Fler förvärv är alltså att vänta.

– Vårt nya varumärke och kommunikationen kring vår hyresmodell är ett viktigt initiativ för att fördjupa samarbetet med hyresgästerna och även interagera tillsamman, säger Henrik Schmidt, grundare och partner vid Altaal.

Ett erbjudande från Colony är att delar av ytorna i varje entréplan i kontorsfastigheterna är öppna för hyresgäster som hyr i bolagets övriga fastigheter.

Klaus Hansen Vikström är alltså superdansken som länge var vice vd vid Fabege och bland annat lockade många stora hyresgäster till Arenastaden i Solna. Han jobbade vid Fabege i 15 år och lämnade bolaget i slutet av april 2021.

– Vi är stolta över att välkomna Klaus till vår satsning att bli den ledande aktören inom hållbara hybridkontor. Den erfarenhet och de kunskaper som Klaus bidrar med blir värdefulla för oss när det gäller att uppnå vårt mål, säger Stefan Gattberg, grundare och partner vid Altaal samt styrelseordförande vid Colony.

I styrelsen för Colony ingår även Pauliina Rantsi (chef capital markets vid JLL i Finland) och Charlotta Hahn (bolagsjurist vid Alecta Fastigheter). Vd för bolaget är Teemu Saxén som är välkänd inom fastighetsbranschen i Finland. Han är idag partner på Avant Capital Partners.

Fastighetsbeståndet som Colony hittills äger i Helsingfors finns i Pitäjänmäki (Sockenbacka), Leppävaara (Alberga, som ligger i Esbo), Tapiola (Hagalund, även det i Esbo) och Vallila. Bland hyresgästerna finns starka namn som S-Group, Sitowise, CGI, Ramboll, ISS och Bayer. Altaals Colony håller även ögonen på områdena Keilaniemi, Pasila, Kalasatama (Fiskehamnen), CBD och Ruoholahti (Gräsviken).

Colony har som mål att nå ett bestånd värt 10 miljarder kronor och är även sedan nyligen största ägare i noterade Fleming Properties.

Altaal (Alternative Asset Allocation) driver även bolaget Bolivo Bostad som fokuserar på trygghetsboenden i Sverige och Areelo som investerar tematiskt inom alternativa tillgångar tillsammans med utvalda partners.

Altaal ägs av Henrik Schmidt och Stefan Gattberg samt familjen Penser med Erik Pensers dotter Jenny Penser som ordförande.

Klaus Hansen Vikström har idag på sin agenda även det stadsutvecklingsbolag han driver tillsammans med bröderna Hermelin samt ett styrelseuppdrag i Norge som inte handlar om fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Öppnar flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan

Världskänt märke öppnar sin första butik i Norden.

Tillbaka till förstasidan