Klaus Hansen Vikström och Jenny Penser.

Klaus Hansen Vikström till Altaals nya Colony

Klaus Hansen Vikström tar plats i styrelsen för Altaals finländska fastighetsbolag Colony, som tidigare hade namnet Green Yield. Han är laddad för att bidra med sina kunskaper till bolaget,

– Det blir intressant och jag ska bidra med det jag kan. Jag gillar att se hyreskontraktet ur kundens premisser. Länge skedde allt utifrån fastighetsägarens villkor, men det har ändrats i Sverige där vi numera ofta har ett tätt samarbete och har blivit superduktiga. I Finland tror jag att man har trampat lite på bromsen gentemot hyresgästerna i diskussionerna, säger Klaus Hansen Vikström till Fastighetsvärlden.

– Jag har även lovat att stå till förfogande även vid sidan av styrelseuppdraget om det är något jag kan bidra med

Colony äger idag fyra större kontorsfastigheter runt om i Helsingforsområdet som summerar 100.000 kvm kontorsyta. Fastigheterna finns i fyra av de åtta områden som bolaget har pekat ut där man vill äga fastigheter. Fler förvärv är alltså att vänta.

– Vårt nya varumärke och kommunikationen kring vår hyresmodell är ett viktigt initiativ för att fördjupa samarbetet med hyresgästerna och även interagera tillsamman, säger Henrik Schmidt, grundare och partner vid Altaal.

Ett erbjudande från Colony är att delar av ytorna i varje entréplan i kontorsfastigheterna är öppna för hyresgäster som hyr i bolagets övriga fastigheter.

Klaus Hansen Vikström är alltså superdansken som länge var vice vd vid Fabege och bland annat lockade många stora hyresgäster till Arenastaden i Solna. Han jobbade vid Fabege i 15 år och lämnade bolaget i slutet av april 2021.

– Vi är stolta över att välkomna Klaus till vår satsning att bli den ledande aktören inom hållbara hybridkontor. Den erfarenhet och de kunskaper som Klaus bidrar med blir värdefulla för oss när det gäller att uppnå vårt mål, säger Stefan Gattberg, grundare och partner vid Altaal samt styrelseordförande vid Colony.

I styrelsen för Colony ingår även Pauliina Rantsi (chef capital markets vid JLL i Finland) och Charlotta Hahn (bolagsjurist vid Alecta Fastigheter). Vd för bolaget är Teemu Saxén som är välkänd inom fastighetsbranschen i Finland. Han är idag partner på Avant Capital Partners.

Fastighetsbeståndet som Colony hittills äger i Helsingfors finns i Pitäjänmäki (Sockenbacka), Leppävaara (Alberga, som ligger i Esbo), Tapiola (Hagalund, även det i Esbo) och Vallila. Bland hyresgästerna finns starka namn som S-Group, Sitowise, CGI, Ramboll, ISS och Bayer. Altaals Colony håller även ögonen på områdena Keilaniemi, Pasila, Kalasatama (Fiskehamnen), CBD och Ruoholahti (Gräsviken).

Colony har som mål att nå ett bestånd värt 10 miljarder kronor och är även sedan nyligen största ägare i noterade Fleming Properties.

Altaal (Alternative Asset Allocation) driver även bolaget Bolivo Bostad som fokuserar på trygghetsboenden i Sverige och Areelo som investerar tematiskt inom alternativa tillgångar tillsammans med utvalda partners.

Altaal ägs av Henrik Schmidt och Stefan Gattberg samt familjen Penser med Erik Pensers dotter Jenny Penser som ordförande.

Klaus Hansen Vikström har idag på sin agenda även det stadsutvecklingsbolag han driver tillsammans med bröderna Hermelin samt ett styrelseuppdrag i Norge som inte handlar om fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Blackrock köper nybyggt

50.000 kvm, med potential för upp till 120.000 kvm.

Megaprojekt till salu

Ett av Sveriges största kontorsprojekt. Ny ägare sökes.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Oscar Engelbert?

Han ligger bakom två av huvudstadens nya landmärken och är ofta i rubrikerna. Vad kan du egentligen om honom?

Ner 60 procent – men motståndskraften kvarstår

Slutsatser och inblickar i framtiden.

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar – möjlig köpare pekas ut

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

Tillbaka till förstasidan