Fastigheterna Uppsala 50:1 och 50:2 är belägna i området Östra Sala backe, cirka 3 km öster om Uppsala centralstation.

K2A i ny stor affär med Midroc – köper 216 bostäder

K2A har tecknat avtal om att förvärva två fastigheter i östra Uppsala för 470 miljoner, vilket är K2A:s största förvärv hittills. Affären avser ett bestånd med 222 bostäder som ska byggas.

Angermann var rådgivare till säljaren Midroc.

Säljaren Midroc kommer att finansiera, bygga och färdigställa projektet i dess helhet och K2A kommer därefter att tillträda fastigheterna efter färdigställande, vilket bedöms ske under andra halvåret 2023.

K2A har erlagt handpenning och resterande andel av köpeskillingen erläggs vid tillträde av de färdigställda fastigheterna. K2A:s avsikt är att finansiera förvärvet genom banklån samt eget kapital.

Det här är inte första affären mellan parterna – i våras sålde Midroc bostäder i Växjö till K2A för 313 miljoner.

Fastigheterna Sala backe 50:1 och 50:2 är belägna i området Östra Sala backe, cirka 3 km öster om Uppsala centralstation och länkar samman områdena Årsta och Sala backe.

Projekten är en del av ett större utvecklingsområde i Uppsala där totalt 3.000 bostäder planeras att byggas, varav cirka 700 bostäder har färdigställts.

De två projekt som K2A förvärvat benämns Konstnären och Norra Träpalatset och kommer efter färdigställande att bilda ett bostadskvarter med fyra byggnader i fyra till tio plan.

Kvarteret kommer utgöras av 216 hyresbostäder, ett LSS-boende med sex bostäder, garage samt ett mindre antal lokaler.

Den sammanlagda uthyrningsbara ytan uppgår 11.350 kvm med ett hyresvärde om cirka 22 Mkr. Byggstart för projekten är planerad till första halvåret 2021 och projektet bedöms vara färdigställt under andra halvåret 2023.

Byggnaderna kommer till mer än 50 procent att uppföras med trästomme och de färdigställda byggnaderna bedöms uppnå den högsta miljöklassen, mörkgrön, enligt K2A:s gröna ramverk.

– Det känns mycket bra att vi stärker K2A:s position i Uppsala, Sveriges fjärde största stad, i och med förvärvet av projekt Konstnären och Norra Träpalatset. Vi är också nöjda över att återigen göra en transaktion med Midroc som är en utvecklare av bostäder som delar K2A:s syn på kvalitet och hållbarhet. Att kunna förvärva ett projekt med högsta miljöklassificering är helt i linje med K2A:s ambition att bli Sveriges mest hållbara fastighetsbolag, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A, i en kommentar.

Projekten kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver samtidigt som energiklassificeringen kommer att möta kravet Miljöbyggnad Guld.

–Detta utgör våra två första större bostadsprojekt i Uppsala, där vi har flera nya kommande projekt i vår portfölj. Vi är mycket glada att vi nu säljer ytterligare fastigheter till K2A som är en återkommande kund som också efterfrågar och uppskattar byggnader i trä. Midroc har i över 15 år utvecklat bostäder med stommar i trä. Förutom att bostäderna är hållbara ur miljösynpunkt så ger de också en god och hälsosam livsmiljö för de boende, säger Magnus Skiöld, styrelseordförande och transaktionsansvarig för Midroc, i en kommentar.

Pär Johansson, partner på transaktionsrådgivningsfirman Angermann kommenterar affären:

– Uppsala har senaste tiden seglat upp som en mycket attraktiv marknad för både nationella och internationella investerare och Östra Sala backe är ett högintressant utvecklingsområde. Affären är en matchning av en långsiktig ägare i K2A och en professionell och etablerad projektutvecklare i Midroc. 

De två projekt som K2A förvärvat benämns Konstnären och Norra Träpalatset och kommer efter färdigställande att bilda ett bostadskvarter med 4 byggnader i 4 till 10 plan.

Fler Nyheter från förstasidan

Fastighetsägarna till de blödande tech-bolagen

FV listar de fastighetsbolag som är värd för de omskrivna bolagen.

Ministern om mötet med de tre fastighetstopparna

Träffat Selin, Arnhult och Batljan. Räntor Viktiga hyresavier 90-talskraschen Det egna bolånet.

Långläsning från FV

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Det råder oro på marknaden. Effekterna har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie!

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 5.500 kvm till CGI

Tecknar kontrakt på två platser i Stockholmsområdet. Läs om bolagen som tappar hyresgästen.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Tillbaka till förstasidan