Fastigheterna Uppsala 50:1 och 50:2 är belägna i området Östra Sala backe, cirka 3 km öster om Uppsala centralstation.

K2A i ny stor affär med Midroc – köper 216 bostäder

K2A har tecknat avtal om att förvärva två fastigheter i östra Uppsala för 470 miljoner, vilket är K2A:s största förvärv hittills. Affären avser ett bestånd med 222 bostäder som ska byggas.

Angermann var rådgivare till säljaren Midroc.

Säljaren Midroc kommer att finansiera, bygga och färdigställa projektet i dess helhet och K2A kommer därefter att tillträda fastigheterna efter färdigställande, vilket bedöms ske under andra halvåret 2023.

K2A har erlagt handpenning och resterande andel av köpeskillingen erläggs vid tillträde av de färdigställda fastigheterna. K2A:s avsikt är att finansiera förvärvet genom banklån samt eget kapital.

Det här är inte första affären mellan parterna – i våras sålde Midroc bostäder i Växjö till K2A för 313 miljoner.

Fastigheterna Sala backe 50:1 och 50:2 är belägna i området Östra Sala backe, cirka 3 km öster om Uppsala centralstation och länkar samman områdena Årsta och Sala backe.

Projekten är en del av ett större utvecklingsområde i Uppsala där totalt 3.000 bostäder planeras att byggas, varav cirka 700 bostäder har färdigställts.

De två projekt som K2A förvärvat benämns Konstnären och Norra Träpalatset och kommer efter färdigställande att bilda ett bostadskvarter med fyra byggnader i fyra till tio plan.

Kvarteret kommer utgöras av 216 hyresbostäder, ett LSS-boende med sex bostäder, garage samt ett mindre antal lokaler.

Den sammanlagda uthyrningsbara ytan uppgår 11.350 kvm med ett hyresvärde om cirka 22 Mkr. Byggstart för projekten är planerad till första halvåret 2021 och projektet bedöms vara färdigställt under andra halvåret 2023.

Byggnaderna kommer till mer än 50 procent att uppföras med trästomme och de färdigställda byggnaderna bedöms uppnå den högsta miljöklassen, mörkgrön, enligt K2A:s gröna ramverk.

– Det känns mycket bra att vi stärker K2A:s position i Uppsala, Sveriges fjärde största stad, i och med förvärvet av projekt Konstnären och Norra Träpalatset. Vi är också nöjda över att återigen göra en transaktion med Midroc som är en utvecklare av bostäder som delar K2A:s syn på kvalitet och hållbarhet. Att kunna förvärva ett projekt med högsta miljöklassificering är helt i linje med K2A:s ambition att bli Sveriges mest hållbara fastighetsbolag, kommenterar Johan Knaust, vd för K2A, i en kommentar.

Projekten kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver samtidigt som energiklassificeringen kommer att möta kravet Miljöbyggnad Guld.

–Detta utgör våra två första större bostadsprojekt i Uppsala, där vi har flera nya kommande projekt i vår portfölj. Vi är mycket glada att vi nu säljer ytterligare fastigheter till K2A som är en återkommande kund som också efterfrågar och uppskattar byggnader i trä. Midroc har i över 15 år utvecklat bostäder med stommar i trä. Förutom att bostäderna är hållbara ur miljösynpunkt så ger de också en god och hälsosam livsmiljö för de boende, säger Magnus Skiöld, styrelseordförande och transaktionsansvarig för Midroc, i en kommentar.

Pär Johansson, partner på transaktionsrådgivningsfirman Angermann kommenterar affären:

– Uppsala har senaste tiden seglat upp som en mycket attraktiv marknad för både nationella och internationella investerare och Östra Sala backe är ett högintressant utvecklingsområde. Affären är en matchning av en långsiktig ägare i K2A och en professionell och etablerad projektutvecklare i Midroc. 

De två projekt som K2A förvärvat benämns Konstnären och Norra Träpalatset och kommer efter färdigställande att bilda ett bostadskvarter med 4 byggnader i 4 till 10 plan.

Fler Nyheter från förstasidan

Ingvor Sundbom och Erik Selin i ny satsning

Lanserar fastighetsbolaget Covitum.

Investerar 400 miljoner mitt i Stocholm

15.000 kvm lokaler når marknaden.

Stor myndighet söker nya lokaler

Kan bli en av de allra sista att flytta ut från CBD. FV berättar om prioriteringarna.

Säljer portfölj om 11.200 kvm

Sex samhällsfastigheter byter ägare.

Vasakronan säljer för 410 mkr – FV avslöjar köparen

Avyttrar en av bolagets mer udda tillgångar.

Realplay

Proaktiva bolag gör bättre affärer

Kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt går främst att få till om man är proaktiv. Hos Realplay diskuteras framförhållning och kontroll för att förbättra utfallet.

Hon blir ny vd på Sisab

Tar över ansvaret för 1,8 miljoner kvm.

Svenska Nyttobostäder i ”block-skandal”

Vd:n: ”Jag blir både bekymrad och ledsen att detta nu drabbar oskyldiga människor”.

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Tillbaka till förstasidan