JLL: Kärv finansiering – men likviditeten på väg åter

Konjunkturen bromsar in men inflationen sjunker långsamt och centralbanker förväntas fortsätta att höja räntorna under hösten. Anpassningen till nya omvärldsförutsättningar kommer att ta tid för fastighetsbranschen. Trots detta finns det flera anledningar till att likviditeten kommer att förbättras, uppger JLL.

Annons

JLL presenterar nu sin 49:e upplaga av Nordic Outlook – läs mer om hyresmarknaden för kontor här.

Transaktionsmarknaden under första halvåret 2023 var svag och totalvolymen var 62 procent lägre än motsvarande period förra året. Prisnivån har gradvis sjunkit och sentimentet i marknaden har präglats av högre räntor, högre kostnader, kärv finansieringsmarknad och ökat behov av eget kapital vid investeringar. Generellt sett har alla fastighetstyper påverkats men de segment där inflationsuppräkning av hyror slår mest har stått emot bättre, uppger JLL i rapporten.

– Fokus på årlig löpande (cash-on-cash), dvs avkastning utan hänsyn till orealiserade värdeförändringar begränsar många investerares transaktionsmöjligheter givet att finansieringskostnaden ökat mer än avkastningskraven. Men med toppen av räntecykeln inte allt för långt borta och med hyrestillväxt och reala värdeökningar börjar totalavkastningen för långsiktiga investerare se bra ut, säger Niclas Höglund, analyschef på JLL.

Lager och lätt industri fortsätter att vara det starka segmentet. Inom bostäder ser vi ett ökat intresse för nyproducerade bostäder jämfört med äldre bestånd. Väl belägna kontorsfastigheter har visat på motståndskraft även om internationella investerare ser risker utifrån att hemarbete minskar behovet av kontor vilket är än tydligare i Storbritannien och USA.

Nordiska banker fortsätter att fokusera på befintliga kunder och engagemang vilket begränsar nyutlåningen. Investerare behöver därför i allt större utsträckning söka finansiering från internationella banker och alternativa kreditgivare, uppger JLL.

Jämförelser med tidigare finanskriser visar att full återhämtning kan ta många år men att en avsevärd återhämtning normalt sker inom två år. Under finanskrisen i Sverige 2008-2009 återgick transaktionsmarknaden till 80 procent av volymen före krisen inom en tvåårsperiod. En normalisering av marknaden förutsätter när vi ser toppen av räntecykeln och förbättrade finansieringsförutsättningar. Vad vi nu ser är flera fonder som har tagit in nytt kapital och börjat investera.

– Historiskt har det tagit den svenska fastighetsmarknaden fyra–fem kvartal att bottna ut och vända efter en finansiell kris ut ett transaktionsperspektiv. Givet att ränteläget stabiliseras och vänder under 2024 är det mycket som därmed talar för att vi bör se en vändning under den andra halvan av 2023 och gradvis förbättring i transaktionsmarknaden under 2024. Transaktionsvolymen kommer att drivas på av att många fastighetsbolag måste fortsätta att anpassa sina balansräkningar genom nyemissioner och försäljningar, säger Thomas Persson, Head of Capital Markets Nordics.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan